Izračun prehrane u terapiji šećerne bolesti
Pravilna prehrana osoba sa šećernom bolešću jest oblik uravnotežene prehrane koja se bitno ne razlikuje od prehrane zdravih osoba. Riječ je o režimu prehrane koja se preporuča svima kako bi postigli i održali dobro zdravlje i spriječili razvoj kroničnih bolesti. Za oboljelog od šećerne bolesti pravilna je prehrana temelj liječenja, neovisno o propisanoj oralnoj ili inzulinskoj terapiji. Na porast glukoze u krvi najviše utječe količina ugljikohidrata u obroku pa je bolesnika potrebno naučiti prepoznavati i računati vrijednosti ugljikohidrata. Prema količini ugljikohidrata bolesnik može samostalno prilagoditi terapiju bolesti. Kvaliteta života bolesnika time se znatno popravlja, pa je i zadovoljstvo bolesnika načinom liječenja veće. No potrebno je uz redovnu samokontrolu i vođenje dnevnika prehrane punu pažnju posvetiti edukaciji bolesnika
Ključne riječi:
dijabetička dijeta; indeks tjelesne mase; hranjiva vrijednost; šećerna bolest
OGLAS