MEDIX, God. 26 Br. 141  •  Osvrt  •  Sestrinstvo HR ENG

Medicinske sestre i tehničari u javnom zdravstvu u doba epidemije COVID-19

Cecilija Rotim

Za razliku od drugih izvanrednih, pa i ratnih uvjeta u kojima su se u medicinske sestre iskazale hrabrošću i požrtvovnošću, u pandemiji su profesionalnost i visoka etička načela na kušnji jer svakim odlaskom kući izlažu svoje obitelji ugrozi zaraze. Pljesak s prozora i balkona gradova potvrdio je da je javnost osvijestila koliko su društvu vrijedne medicinske sestre, ali ne samo one, već i liječnici, policajci, vatrogasci, prodavači u trgovinama prehrane i drugi vrijedni „mali, a veliki“ ljudi... Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ pokazao se pak potpuno dorastao izazovu zahvaljujući vrhunskom upravljanju i organizaciji, motiviranim i educiranim djelatnicima te logističkim uvjetima.


 

Godinu 2020. Svjetska zdravstvena organizacija posvetila je medicinskim sestrama i primaljama, naglašavajući njihovu nezamjenjivu i neprocjenjivu ulogu na svim razinama pružanja zdravstvene zaštite. U modernim zdravstvenim timovima nema više tradicionalno glavnih i sporednih ili pomoćnih članova, odnosno zanimanja, već sve zdravstvene profesije u sinergiji pružaju svoj maksimum, orijentirane prema svakom pacijentu posebno, ali i skrbeći budno nad svim javnozdravstvenim aspektima društvene zajednice.

Medicinske sestre su u proteklih pedesetak godina prošle mukotrpan put od njegovateljica, srednjoškolski obrazovanih stručnih kadrova, do sveprisutnih prvostupnika i prvostupnica sestrinstva te diplomiranih i magistara sestrinstva, s nikad većim brojem sestara na doktorskim studijima, često i voditelja projekata i timova na svim zdravstvenim poljima. Danas ne djeluju samo na planu zdravstvene zaštite i/ili njege bolesnog ili zdravog pojedinca u njihovim obiteljima ili u domovima zdravlja, već su nezaobilazan čimbenik javnozdravstvene zaštite. To ne znači da se umanjuje važnost rada s pojedincima (personalizirani pristup) i njihovim obiteljima, već se profesionalno i sveobuhvatno, kao dio javnozdravstvenog tima, sve više uključuju u procjenu zdravstvenih potreba zajednice te pružanja podrške članovima obitelji i bliskim osobama u razvijanju vještina, znanja prevencije i zdravstvene edukacije. Već odavno su na visokoškolskim ustanovama (Zdravstveno veleučilište u Zagrebu) utemeljeni specijalistički diplomski studiji javnog zdravstva za medicinske sestre i tehničare.

Na prvoj crti borbe

Javno zdravstvo jest dinamično multidisciplinarno polje unutar koga djeluju mnoge profesije iz područja biomedicine i zdravstva, biotehničkih, društvenih i prirodnih znanosti. Sestrinska profesija u doba epidemije virusom COVID-19 na prvoj je crti borbe protiv opasnog, nepredvidljivog, potencijalno smrtonosnog i, golim okom, nevidljivog protivnika. Za razliku od drugih izvanrednih, pa i ratnih uvjeta u kojima su se u medicinske sestre iskazale iznimnom hrabrošću i požrtvovnošću, u pandemiji su profesionalnost i visoka etička načela na kušnji jer svakim odlaskom kući izlažu i svoje obitelji ugrozi zaraze. No, hrvatsko sestrinstvo je i ovaj put dokazalo da je nesebična i predana „tvrda stijena“ i pouzdani oslonac narodu.

 

Za uspješno funkcioniranje zdravstvenog sustava i djelatnosti javnog zdravstva u doba epidemije bolesti COVID-19, bilo je potrebno brzo i učinkovito upogoniti sve javnozdravstvene službe, a u svemu tome neizmjeran je prilog medicinskih sestara i tehničara – na slici djelatnici s različitih radilišta koji trenutačno rade u Službi za epidemiologiju (karantena Grada Zagreba, drive-in, nadzor Domova za starije i nemoćne osobe), Službi za kliničku mikrobiologiju i Službi za mentalno zdravlje (psihološka pomoć građanima) Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zagreb

Još nedavno, prije par mjeseci, sestre su javno demonstrirale opravdane zahtjeve tražeći reguliranje svog statusa. No, javnost i mjerodavna administracija nisu imali razumijevanja. Unatoč tome, sestre su ovdje, sa svojim društvom i zajednicom. Pljesak s prozora i balkona gradova potvrdio je da je javnost osvijestila koliko su društvu vrijedne medicinske sestre, ali ne samo one, već i liječnici, policajci, vatrogasci, prodavači u trgovinama prehrane i drugi vrijedni „mali, a veliki“ ljudi.

Medicinske sestre i tehničari Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ već su sredinom veljače, uz podršku ravnatelja dr. Zvonimira Šostara, počeli razvoj strategije za borbu protiv epidemije COVID-19 organizacijom algoritama, postupnika i edukacijom. Uslijed novonastale situacije, medicinske sestre i tehničari bili su spremni na žurnu preraspodjelu na nova radna mjesta, u Službu za epidemiologiju i Službu za kliničku mikrobiologiju. Njihova su trenutačna radna mjesta u sklopu karantene Grada Zagreba u nadležnosti Službe za epidemiologiju i testiranja na COVID-19, a koje provodi Služba za kliničku mikrobiologiju.

Rad u karanteni

Služba za epidemiologiju NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“, na čelu s prof. dr. sc. Vanjom Tešić, dr. med., napravila je „Postupnik za rad u karanteni“ u kojoj, u 12-satnim smjenama, rade medicinske sestre i tehničari. Prije početka rada u karanteni, vrijedni i savjesni djelatnici prošli su edukaciju o zaštitnoj odjeći, primanju novih korisnika, komuniciranju s korisnicima karantene i dokumentiranju podataka vezanih za mjerenje tjelesne temperature i respiratorne simptome.

Svaki radni dan u karanteni poseban je izazov, pun dinamike i nepredvidivih okolnosti, koji traži stručnost, poštivanje moralnih standarda i visok stupanj motivacije, a često i kreativnosti za bolesne, šokirane ljude koji su se preko noći našli u zdravstveno, ali i psihološki zahtjevnoj izolaciji, daleko od svojih obitelji. Medicinska sestra skrbi savjetodavno i nadzorno, pozorno bdije nad stanjem ljudi u karanteni, višekratno telefonskim pozivom upućuje na mjerenje tjelesne temperature te kontinuirano komentira i tumači eventualne respiratorne simptome.

Osim profesionalnih dužnosti, ljudski ganuti nezavidnim i teškim uvjetima, sestre često nabavljaju i knjige za čitanje, djeci igračke, a nerijetko i zaplaču s bolesnima, iako odvojene zidom, prozorom ili telefonskom žicom. Svojim su znanjem, vještinom i samoprijegorom medicinske sestre i tehničari Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uvelike pridonijeli odličnoj organizaciji rada karantene Grada Zagreba.

Rad u drive inu

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ 31. ožujka 2020. godine prvi je put u Hrvatskoj uvedena drive in dijagnostika koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba. Osobe tijekom testiranja ne moraju izaći iz automobila, što povećava razinu sigurnosti onoga tko se testira i zdravstvenog djelatnika koji isto provodi.

Povećani broj testiranja najbolja je mjera rane dijagnostike i prevencije zaraze koronavirusom, stoga i nova metoda testiranja pridonosi bržem otkrivanju zaraženih osoba. Naručivanje za testiranje i nadalje se provodi putem odabranog liječnika obiteljske medicine, u koordinaciji s epidemiolozima.

Neosporna je činjenicom da je, za uspješno funkcioniranje zdravstvenog sustava i djelatnosti javnog zdravstva u doba epidemije bolesti COVID-19, bilo potrebno brzo i učinkovito upogoniti sve javnozdravstvene službe. Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ pokazao se potpuno dorastao izazovu zahvaljujući vrhunskom upravljanju i organizaciji, motiviranim i educiranim djelatnicima te odličnim logističkim uvjetima koje je osigurao Grad Zagreb. U svemu tome neizmjeran je prilog medicinskih sestara i tehničara.