Epidemiologija, primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava: tko, kada i kako?

Autor: Marko Banić, Lidija Prka, Ranko Stevanović
Sažetak:

Bolesti probavnoga sustava zauzimaju četvrto mjesto među najčešćim uzrocima smrti i stoga su važan javnozdravstveni problem. Također, karcinom debeloga crijeva, nakon karcinoma pluća i dojke, najčešći je uzrok pobolijevanja i smrtnosti od zloćudnih bolesti. S obzirom na navedeno, jasno je da prevencija i rano otkrivanje bolesti probavnoga sustava čine važan dio zdravstvene zaštite cjelokupnog pučanstva. Najvažniji oblici primarne prevencije bolesti probavnoga sustava odnose se na edukaciju i zdravu prehranu – prehranu bogatu vlaknima, uzimanje više voća i povrća, smanjenje količine masti u hrani i smanjenje dnevnog unosa crvenoga mesa. U sekundarnoj prevenciji važno je prepoznati populaciju visokog rizika da bi se mogle provesti zaštitne mjere prije nastanka bolesti te rano otkrivanje bolesti. Nesudjelovanje bolesnika (tzv. loš „compliance“) u prevenciji, tj. liječenju, znatno produljuje trajanje liječenja, a zbog učestalijih komplikacija umnogostručuje se broj hospitalizacija kao i ukupan trošak liječenja, uz istodobno povećanje mortaliteta i smanjenje kvalitete života. Stoga je aktivno sudjelovanje stanovnika i bolesnika u prevenciji i liječenju jedan od prioriteta u postizanju boljega zdravlja probavnoga sustava u populaciji. 

Ključne riječi:
primarna prevencija; probavni sustav; sekundarna prevencija

OGLAS


OGLASI