MEDIX, God. 26 Br. 142  •  Osvrt na stručno događanje  •  Javno zdravstvo HR ENG

Više od 14 milijuna koraka hrvatskih građana za oboljele od multiple skleroze

Mirjam Jukić

U povodu Svjetskog dana multiple skleroze, koji se obilježava 30. svibnja, na inicijativu udruge MS tim Hrvatska, građani diljem Hrvatske hodali su za oboljele od te kronične autoimune bolesti. U sklopu ovogodišnjeg MS walka „prikupljeno” je čak 11,260.814 koraka, kojima valja pribrojiti 2,763.765 koraka prijeđenih u rujnu prošle godine kroz francusku rutu hodočasničkog puta Camino. Sveukupno, u akciji „Svaki korak se broji“ hrvatski su građani u znak podrške oboljelima od multiple skleroze prehodali 14,024.579 koraka.


 

„Velika hvala svima! Hrvatska je uistinu brojala korake i još jednom pokazala svoje veliko srce. Ovakva podrška puno znači svima nama oboljelima, posebno našim prijateljima koji zbog MS-a više ne mogu hodati. Drago nam je da smo ovom aktivnošću, koju zbog velikog broja prijeđenih koraka možemo smatrati javnozdravstvenom akcijom, mnoge naše sugrađane potaknuli na hodanje, koje ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, ne samo za nas oboljele“, izjava je organizatora, a prenijeli su je brojni mediji nakon akcije koja je, nažalost, zbog pandemije koronavirusa jedina koju je udruga organizirala ove godine.

 

U sklopu akcije „Svaki korak se broji“, koja je imala za cilj senzibilizirati javnost o multiploj sklerozi, hrvatski su građani pod motom „Hodajmo za one koji ne mogu“ prehodali 11.687 kilometara, što gotovo 20 puta veća udaljenost od Zagreba do Dubrovnika

Unatoč tome što zbog pandemije nije organiziran tradicionalni MS walk na Bundeku, poticanjem građana Hrvatske na hodanje i kampanjom na društvenim mrežama koju su podržale i brojne poznate osobe udruga oboljelih ostvarila je nikad veću podršku te je ostvaren jedan od glavnih ciljeva – senzibilizacija javnosti na probleme oboljelih od multiple skleroze. U Hrvatskoj ih je više od 7000.

Pred Udrugom je još jedan pothvat. Članica Udruge, Darija Gašparović, nakon dva prehodana Camina, francuske i portugalske rute, priprema se za IronMan. Darija će biti prva Hrvatica s dijagnozom multiple skleroze koja će se oprobati u tom poznatom triatlonu, njegovoj kraćoj verziji (1,9 kilometara plivanja, 90 kilometara vožnje bicikla i 21,1 kilometar trčanja). Pozitivnim stavom i upornošću, Darija je inspiracija mnogima i zato će je Udruga podržati i pomoći joj u pripremama za taj, i za mnoge zdrave osobe, iznimno zahtjevan zadatak.

Udruga MS tim Hrvatska pokrenula je tri velika projekta. MS walk se održava svake godine na Svjetski dan multiple skleroze i na Nacionalni dan MS-a; uz to, osmišljen je projekt MS pilates, koji se provodi u Zagrebu, Splitu i Vinkovcima, a svima je dostupan na YouTube kanalu udruge. MS pilates je program vježbanja namijenjen oboljelima od multiple skleroze, a razvijen s kineziolozima. Treninge provode oboljeli s oboljelima, što je iznimno značajno jer oboljeli treneri znaju ograničenja i bolje vode treninge. Rezultat projekta koji se provodi već četiri godine manji je umor kod oboljelih, a oboljeli koji vježbaju manje su depresivni i imaju više energije. Projekt je primjer grupne podrške i pomoći jer oboljeli na treninzima razmjenjuju iskustva i savjete te se druže i pomažu jedni drugima. Treći veliki projekt je MS talk, u sklopu koga se provode predavanja po cijeloj Hrvatskoj te tako educiraju oboljeli o važnim informacijama vezanim uz dijagnozu. Predavanja imaju oblik razgovora, i to oboljelih i vrhunskih neurologa. Redoviti gost MS talka je prof. Mario Habek iz KBC-a Zagreb, koji je i počasni član Udruge, a radio je i na razvoju programa Udruge. I taj je projekt snimljen i postavljen na YouTube kanal, čime smo informacije učinili dostupnima svim oboljelima u regiji.

Projekte Udruge prati više od 4000 oboljelih; misija Udruge je poboljšanje kvalitete života oboljelih u Hrvatskoj. Svi sadržaji i programi besplatni su za oboljele, a oboljeli prema udruzi nemaju nikakve obveze. Udruga je nevladina organizacija i vodi je tim osnivača, a članstvo se ne plaća.

Pred Udrugom su zahtjevni mjeseci: treba dodatno raditi na prenošenju informacija prema našim korisnicima uslijed najave novog vala koronavirusa.