Uvodnik

Autor: Sanja Popović-Grle

OGLAS


 

Upala je vitalan proces za zdravlje i ona je obrambeni mehanizam organizma. Ljudi ne bi mogli postojati u izvanjskome okolišu punome bakterija, virusa, gljivica i parazita da ne postoji upalni obrambeni mehanizam. Osim patogena, upalu mogu pokrenuti i drugi čimbenici, kao razne toksične tvari, ali i naše vlastite oštećene stanice. Svrha je upalnoga mehanizma da ukloni štetni podražaj i započne proces iscjeljenja, no ponekad upalni procesi vode u oštećenje tkiva ili organa.

Astma kao dramatična bolest tisućljećima zaokuplja pozornost liječnika, bolesnika, njihovih obitelji i prijatelja, no tek je u posljednjemu stoljeću prepoznana upala dišnih puteva kao glavni etiopatogenetski mehanizam odgovoran za kliničke simptome bolesti. Koncept kontinuirao evoluira, jer je astma heterogena bolest modulirana izvanjskim i unutarnjim čimbenicima, kao što su ekspozom, epigenetski čimbenici, mikrobiom, i dr. U najnovije vrijeme, prepoznaje se da postoji upala koja ima zajedničke imunosne stanice iz spektra urođenog i stečenog imunosnog odgovora, iste citokine i medijatore te zajednički patofiziološki mehanizam, koja dobiva naziv upala tipa 2. Paralelno se otkriva da upala tipa 2 ima manifestacije na raznim organskim sustavima, s različitim simptomima i kliničkom slikom. Osim na donjem dišnom sustavu gdje se pojavljuje kao astma, pojavljuje se i na gornjem respiracijskom sustavu, gdje osobito zahvaća sluznicu nosa i paranazalnih šupljina stvarajući kronični rinosinusitis i nosnu polipozu, ali i na drugim organima u izravnome kontaktu s izvanjskim okolišem, kao što su gastrointestinalni sustav, čineći eozinofilni ezofagitis, i na kraju, na najvećem organu našeg organizma – na koži. Upala tipa 2 stvara atopijski dermatitis, često u preklapanju s alergijskom preosjetljivošću. Bilo koja klinička manifestacija bolesti upale tipa 2, kronična je bolest, koja radi brojne tegobe bolesniku, ometa svakodnevne aktivnosti i smanjuje kvalitetu življenja te, u krajnjim slučajevima, može biti za život opasno stanje.

Prepoznavanje bolesti tipa 2 i osvješćivanje kliničkih oblika upale tipa 2, ključno je u uspješnom upravljanju tim bolestima. Danas postoji dostupna visoko diferentna terapija, usmjerena blokadi najvažnijih citokina u upali tipa 2 – biološka terapija. Biološka terapija uspješno se primjenjuje u liječenju astme, kroničnog rinosinusitisa s nosnom polipozom, eozinofilnog ezofagitisa i atopijskog dermatitisa. Bolesnicima se tegobe smanjuju, nagla pogoršanja prorjeđuju se ili nestaju, potreba za kortikosteroidima jenjava, a život se znatno poboljšava. Bolesnika je potrebno cjelovito pregledati i pokušati naći zajednički nazivnik za bolest i komoribiditete te definirati dominantni patofiziološki mehanizam u podlozi. Nakon toga, otvoren je put za optimalni odabir liječenja, kako farmakoloških postupaka i eventualne biološke terapije, tako i nefarmakoloških postupaka u smjeru razvijanja zdravih životnih navika.

Zbog toga je i zamišljen tematski broj Medixa, koji treba približiti osnovna načela imunosnih reakcija, ali i pojasniti cijeli klinički spektar upale tipa 2 na raznim organskim sustavima. U tim tekstovima stručnjaka uglednih u svojim područjima rasvijetlit će se kako danas moderna znanost vidi osobitosti upale tipa 2 na staničnoj i molekularnoj razini, kako kliničari pokušavaju odgonetnuti fenotipove bolesti, odrediti stupnjeve težine bolesti, i kako pokušavaju pronaći precizno i personalizirano najbolju terapiju za bolesnika.

U tu svrhu želim vam inspirativno i ugodno razotkrivanje potrebnih znanja i podrobnosti o upali tipa 2 i kliničkih manifestacija u ovome tematskome broju.
 

prof. dr. sc. Sanja Popović-Grle, dr. med.,
Pročelnik Zavoda za alergijske i opstruktivne plućne bolesti
Klinika za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb