Uvodnik

Autor: Ingrid Prkačin

 

Svake se godine u cijelome svijetu obilježava Svjetski dan bubrega, a Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, u sklopu svojih javnozdravstvenih aktivnosti, obilježava u suradnji s međunarodnim nefrološkim društvom Svjetski dan bubrega u Hrvatskoj. Tema Simpozija 2018. godine bila je „Bubrezi i zdravlje žena“. Cjelovita problematika žene kao bolesnice ističe se posebice u razdoblju trudnoće s potrebom zdravstvene skrbi i stručnoga sudjelovanja više struka.

Dobro je poznato da je pretilost jedan od mogućih čimbenika rizika za razvoj bolesti bubrega. Zabrinjava pojavnost pretilosti u sve ranijoj dječjoj dobi, što je od osobite važnosti za zdravlje bubrega u odrasloj dobi.

Arterijska hipertenzija, kao što je poznato, stanje je izražene endotelne disfunkcije, a ne samo stanje povišenoga arterijskoga tlaka. Arterijska hipertenzija u trudnoći ima svoje posebnosti s mogućom ugrozom i majke i djeteta.

Autoimunosne bolesti u žena, posebice tipa sistemskog lupusa, često su povezane s bubrežnim oštećenjem, a bolesnice s autoimunosnim bolestima imaju povišen rizik za kardiovaskularne bolesti, stoga je suradnja različitih struka u liječenju žena s autoimunosnim bolestima iznimno bitna.

Kad govorimo o ženi reproduktivne dobi s kroničnom bubrežnom bolešću, primarno se misli na posebnosti trudnoće u transplantiranih žena i žena s autoimunosnim bolestima poput lupusnoga nefritisa. S obzirom na aktualnost problema i važnost tema, dio prikazanih predavanja prilagođen je za širu populaciju medicinskih zdrastvenih djelatnika i prikazan u časopisu Medix.

Članci su i ovoga puta popraćeni dopisnim testom znanja u sustavu trajne medicinske izobrazbe, vrjednovanim sa 7 HLK­bodova za obnovu liječničke licencije.

prof. dr. sc. Ingrid Prkačin, prim. dr. med., nefrolog, specijalist hitne medicine
Klinika za unutarnje bolesti, KB Merkur, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu