MEDIX, God. 24 Br. 133/134  •  Uvodnik  •  Javno zdravstvo / Interna medicina / Obiteljska medicina HR ENG

Uvodnik

Bojan Jelaković

 

Kako bismo održali trajnu pozornost na arterijskoj hipertenziji, i u ovom broju „Medixa“ nastavljamo niz članaka posvećenih „ubojici broj 1“. Teme članaka dotiču taj velik problem svaka sa svoje strane. Stres je davno poznat čimbenik rizika za nastanak hipertenzije i u recentnim ESC/ESH smjernicama jasno je naveden. O tom važnom aspektu piše kolega Ljubotina. Poremećaj seksualne funkcije muškaraca, ali i žena, sve više isplivava i sve se češće počinje spominjati u kontekstu arterijske hipertenzije i ukupnoga kardiovaskularnog rizika. U Referalnom centru Ministarstva zdravstva za arterijsku hipertenziju u KBC-u Zagreb počinje djelovati specijalizirana ambulanta za hipertoničare koji imaju navedeni poremećaj, a posebno raduje što o tom važnom problemu, koji je još uvijek često tabu tema, možemo u ovom broju „Medixa“ saznati više u članku dvoje liječnika obiteljske medicine. U zdravom tijelu, zdrav duh stara je poslovica, a njeno nepoštivanje ili zanemarivanje jedan je od začetaka velike prevalancije arterijske hipertenzije i loše kontrole liječenih hipertoničara. Dodatno su osjetljiva pitanja kada i što hipertoničar može prakticirati te što raditi sa sportašem hipertoničarom. I o tome se osnovne činjenice mogu pročitati u ovom tematskom broju. Dobro je poznata činjenica kako hipertoničari, kao uostalom i velik dio opće populacije te drugi kronični bolesnici, više vjeruju internetu i nekim prirodnim dodacima nego lijekovima i na činjenicama utemeljenoj medicini. U kratkom osvrtu možete pročitati osnove vezane uz neke vitamine i lijekove ‒ kao poticaj da o tome više pročitate drugdje.

U studenom prošle godine u Hrvatskom liječničkom zboru najavljen je program prevencije arterijske hipertenzije i poboljšanja kontrole liječenih hipertoničara „Hipertenzija na prvom mjestu – lov na tihog ubojicu“. Opširno o programu saznajte u ovom broju „Medixa“, redovito pratite zbivanja na web stranici Hrvatskoga društva za hipertenziju, uključite se i trajno budite aktivni. Također vas pozivam da pročitate članak o projektu Hrvatske zaklade za znanost Epidemiologija arterijske hipertenzije i unos kuhinjske soli u Hrvatskoj (EHUH2). Riječ je o ključnom projektu vezanom uz arterijsku hipertenziju koji je u tijeku i u kojem će biti određeni prevalencija, liječenje i kontrola hipertoničara te unos kuhinjske soli i joda u slučajnom uzorku opće populacije, što je ujedno i dio Strateškoga plana za smanjivanje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Hrvatskoj Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Paralelno s tim bit će određena prevalencija te stadiji kronične bubrežne bolesti, podaci koji na žalost, i sramotu, još ne postoje za Hrvatsku.

Ujedno najavljujem objavljivanje Praktičnih smjernica za liječenje arterijske hipertenzije u jednom od idućih brojeva „Medixa“ kao nastavak već objavljenih Praktičnih smjernica za postavljanje dijagnoze arterijske hipertenzije. I, naravno, neka vam hipertenzija bude uvijek na prvome mjestu. 

 

prof. dr. sc. Bojan Jelaković, dr. med.,
pročelnik Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju, KBC Zagreb