MEDIX, God. 21 Br. 118  •  Uvodnik  •  Dermatovenerologija HR ENG

Uvodnik

Jasna Lipozenčić, Sanja Gregurić

 

U organizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i Savjeta akademija, pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU, u Hrvatskom liječničkom zboru 25. rujna 2015. godine održan je cjelodnevni znanstveni simpozij „Suvremene spoznaje iz korektivne dermatologije“.

Broj korektivnih tretmana u medicini u stalnom je porastu u cijelom svijetu, kao i s njima povezani troškovi. Korektivni nekirurški (neinvazivni) zahvati imaju brojne prednosti u odnosu na kirurške postupke zbog brzo vidljivog učinka, kraćeg vremena oporavka te manjeg rizika od komplikacija i nuspojava. Spomenuti postupci obuhvaćaju primjenu filera, botulinskog toksina, kemijski peeling, mikrodermoabraziju, mezoterapiju, neablativni i frakcijski laserski resurfacing, primjenu intense pulsed light (IPL) postupaka, radiofrekvencije i dr.

Uspješnost tih postupaka, međutim, mora biti utemeljena na stručnosti i odgovornosti dermatologa uže specijaliziranih iz područja korektivne dermatologije za odabir kvalitetnih tretmana prema odgovarajućim indikacijama. Nažalost, sve su učestaliji slučajevi provedbe zahtjevnih korektivnih tretmana u nezdravstvenim ustanovama i od nekompetentnih osoba. Dobro educiran i iskusan liječnik svjestan je važnosti individualnog pristupa svakom pacijentu, objektivne procjene vrste promjena na koži, realnih mogućnosti korekcije s jedne i očekivanja pacijenta s druge strane.

Psihološka priprema prije tretmana potrebna je posebice u određenog broja pacijenata, kao i provođenje ispravne njege kože nakon tretmana. Nerealna očekivanja pacijenta apsolutna su kontraindikacija za korektivni tretman.

Na stručnom simpoziju istaknuti domaći stručnjaci prikazali su indikacije za određene korektivne zahvate, način izvođenja i postupke njege kože poslije zahvata. Ukazano je na pogreške do kojih dolazi ukoliko zahvate izvode nedovoljno educirane osobe, kada su komplikacije i nuspojave česte, a kojih ne bi bilo da zahvat izvodi stručnjak.

Prikazani su rezultati korektivnih zahvata u dermatologiji koje danas primjenjuju dermatolozi, otorinolaringolozi, estetski, plastični i maksilofacijalni kirurzi. Učinak korneoterapije i primjena dermokozmeceutika (kozmetike s posebnom namjenom) umjesto korektivnog zahvata ima također svoje opravdano mjesto u korektivnoj dermatologiji. Najčešće se najbolji estetski rezultati postižu kombinacijom različitih korektivnih zahvata, npr. primjenom laserskog resurfacinga ili IPL-a, filera, mezoterapije, radiofrekvencije ili botulinskog toksina. Na simpoziju su istaknute metode izbora u uklanjanju ožiljaka, uloga fotodinamičke terapije u korektivnoj dermatologiji, djelotvornost botulinskog toksina tipa A u liječenju hiperhidroze, primjena hijaluronske kiseline za poboljšanje svojstava kože, duboke medicinske dermoabrazije, suvremenih kožnih implantata, učinci plazme bogate trombocitima, frakcijskog resurfacinga i laserske tehnologije kao antiaging metode te primjena laserske lipolize.

Na kraju simpozija održan je okrugli stol na kojem su usvojeni zaključci o stanju u korektivnoj dermatologiji u Hrvatskoj i svijetu te o mogućnostima primjene korektivnih dermatoloških postupaka u Hrvatskoj, čemu je posvećena i naslovna tema ovoga broja „Medixa“.

Zahvaljujemo časopisu „Medix“ na medijskom pokroviteljstvu simpozija, kongresnoj agenciji Spektar putovanja te pokroviteljima i izlagačima koji su pripomogli organizaciji simpozija i ovoga tematskog izdanja.

prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske

 

prim. Sanja Gregurić, dr. med.
Specijalistička dermatovenerološka ordinacija, Zagreb

Preuzmi PDF