MEDIX, God. 23 Br. 124/125  •  Novost  •  Javno zdravstvo HR ENG

Utjecaj smanjenja konzumacije alkohola na krvni tlak: sustavni pregled i metaanaliza

The Lancet Public Health objavljuje u jednom od zadnjih web-izdanja članak koji potpisuju Michael Roereckei i suradnici, a koji prikazuje rezultate studije do sada malo istraživanog učinka smanjenja unosa alkohola na krvni tlak. Poznato je i priznato da pijenje velikih količina alkohola povećava rizik od hipertenzije, a cilj ovog istraživanja bio je istraživanje učinka smanjenja unosa alkohola na krvni tlak. Istraživanje je bilo stratificirano prema početnom unosu i prema spolu.

Za potrebe istraživanja pretraženi su MedLine, Embase, CENTRAL, kao i web-stranica Clinical Trials.gov, od trenutka kada su baze podataka bile uspostvaljene pa do 13. srpnja 2016. godine. Uključena su bila istraživanja koja su proučavala utjecaj promjene količine unosa alkohola na krvni tlak odraslih osoba, a prema ključnim riječima sukladnima MeSH terminologiji u svezi konzumacije alkohola, krvnog tlaka i kliničkih studija, bez ograničenja jezika publikacije. Pretraženi su i popisi referenci uključenih publikacija, tako da je sve zajedno bilo uključeno 2865 ispitanika, od kojih su 2464 bili muškarci.

U ispitanika koji su pili dva ili manje alkoholna pića dnevno nije zabilježeno sniženje krvnog tlaka nakon smanjenja unosa alkohola. Međutim, u onih koji su pili više od dva alkoholna pića dnevno smanjenje unosa alkohola bilo je povezano s većim padom vrijednosti krvnog tlaka. Snižavanje sistoličkog krvnog tlaka i dijastoličkog krvnog tlaka bilo je najveće u onih ispitanika koji su pili šest ili više alkoholnih pića na dan ukoliko su smanjili unos za oko 50%. Ako se rezultati primjene na Ujedinjeno Kraljevstvo, to bi značilo više od 7000 hospitalizacija svake godine i sprječavanje čak 678 smrti zbog kardiovaskularnih razloga.

Autori studije zaključuju da smanjenje unosa alkohola snižava krvni tlak, kao i da je sniženje krvnog tlaka ovisno o dozi, tj. količini konzumacije alkohola, pri čemu je jasan učinak praga unosa. Implementacija djelotvornih intervencijskih mjera usmjerenih na one koji piju više od dva alkoholna pića dnevno smanjila bi opterećenje na zdravstveni sustav kako zbog alkoholizama tako i zbog hipertenzije, pa bi zato trebala biti među prioritetima u državama znatnog rizika koji se može pripisati alkoholu.