MEDIX, God. 23 Br. 124/125  •  Novost  •  Perinatalna medicina HR ENG

Učinak anestezije na mozak u razvoju – implikacije FDA upozorenja

 

Komentar u časopisu New England Journal of Medicine od 9. ožujka 2017. godine donosi iznimno relevantno promišljanje liječnika Dean B. Andropoulosa i Michael F. Greena u svezi rasprave i istraživanja koja se već više od jednog i pol desetljeća provlače stručnom komunikacijom. Moguće je da opća anestezija i sedacija male djece i trudnica uzrokuje trajne posljedice na mozak u razvoju. Američka Food and Drug Administration (FDA) je od 2007. godine tri puta obavještavala opću i stručnu javnost o tom mogućem problemu, potičući na diskusiju liječnika i roditelja o mogućim rizicima anestezije u male djece. Godine 2014. javno dostupni preklinički i klinički podaci na temelju pokusa na životinjama kao i in vitro pokazali su da u eksperimentalnim uvjetima svi testirani opći anestetici, uključivo N-metild- aspartat i gama-aminobutiričnu kiselinu (GABA), imaju trenutne neuroanatomske posljedice i da su povezani s dugotrajnim, ako ne i trajnim, funkcionalnim učincima u testiranih životinja. Naravno, kliničke je podatke teže interpretirati – istraživanja temeljena na kratkim jednokatnim izlaganjima anesteziji bila su ohrabrujuća. Dugotrajni učinci na neurološki razvoj nakon duljih ili opetovanih anestezija zahtjevni su za interpretaciju zbog indikacija (zdravu djecu ne anestezira se niti dugo niti opetovano). Mozak djece, prerano rođene ili rođene s prirođenom bolešću srca, mogao je biti oštećen i zbog upale ili kronične hipoksije prije kirurškog zahvata koji je zahtijevao opću anesteziju. Nova istraživanja spinalne spram opće anestezije, koja su uključivala i formalno testiranje neurološkog razvoja, pokazuju da kratka pojedinačna izlaganja općoj anesteziji nisu povezana sa slabijim ishodima neurološkog razvoja. U tijeku je trenutno studija Mayo, koja bi tijekom ove godine trebala donijeti rezultate na temelju istraživanja djece koja nisu bila anestezirana, one koja su bila anestezirana jednom, te višekratno anestezirane djece. Potom se očekuju i rezultati Recognition Memory Study
 
U prosincu 2016. godine, FDA je izdala upozorenje da opća anestezija i sedacija koja se koristi u djece mlađe od tri godine i u zadnjem trimestru trudnoće majki, u trajanju više od tri sata, ili uz opetovano korištenje anestezije, može utjecati na razvoj mozga djeteta. Posljedice upozorenja su evidentne. Farmaceutska industrija treba hitno drugačije označiti jedanaest anestetika. Svaka bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) mora prije svake anestezije djeteta posebno razgovarati s roditeljima i upozoriti na opasnosti. 
 
Godišnje se između 1,5 i 2 milijuna djece mlađe od tri godine u SAD-u podvrgava anesteziji: načelno, svaka produžena anestezija radi se radi operacije a zbog ozbiljnog ili po život opasnog prirođenog stanja. Tu su i sedacija ili anestezija zbog pregleda magnetnom rezonancijom. Rijetko se koja indicirana operacija u trudnica i male djece smije odgoditi. Nema alternative općoj anesteziji za djecu mlađu od tri godine, osim ponekad spinalne za operacije donjeg abdomena i nogu. 
 
Autori ovog izvanredno zanimljivog i relevantnog komentara boje se da će ovo upozorenje FDA imati implikacije na širenje negativnog razmišljanja o anesteziji uopće i uzrokovati kašnjenje operacija. Autori u potpunosti podupiru napomenu FDA upozorenja u potrebi dodatnih visoko kvalitetnih istraživanja na ovome području, osobito fetusa izloženih općim anesteticima i sedacijskim lijekovima. 

Dreamstime.com

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je od 2007. godine tri puta obavještavala opću i stručnu javnost o tom mogućem problemu, potičući na diskusiju liječnika i roditelja o mogućim rizicima anestezije u male djece