Crna riža učinkovita u liječenju upala

OGLAS


 

Crna riža je malo poznata žitarica; to je kultivar koji se uobičajeno uzgajao u davnim vremenima dok se u sadašnje doba uzgaja samo sporadično, uglavnom u Indoneziji i Kini. Crna riža naziva se i „zabranjena riža“, jer su je u prošlim vremenima smjeli konzumirati samo carevi – za običan je puk bila zabranjena.

Upala je jedan od najčešćih simptoma alergija i artritisa. Upalu cijelog tijela uzrokuju i bolesti srca. U časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry objavljen je znanstveni članak u kojem se opisuje učinkovito djelovanje crne riže na ublažavanje upalnih procesa. Ljuska zrnca riže (mekinje), koja se tijekom tehnološkog procesa odstranjuje sa zrnaca, blagotvorno djeluje na smirivanje upalnog procesa. Na taj se način dobiva bijela riža. Od prije je poznato da ljuska zrnca riže sadrži supstance koje smanjuju razinu kolesterola, sprečavaju stvaranje čira i krvnih ugrušaka, a sprečavaju i širenje nekih oblika tumora. U spomenutom članku autori su opisali pokuse kojima dokazuju da ljuska zrnca crne riže sprečava i razvitak upalnog procesa. Ekstrakt ljusaka, uštrcavan u miševe, smanjio je jačinu upalnog procesa kože, stvaranje oteklina i supstanci koje promoviraju upalu. Ekstrakt ljuske smeđe riže nije imao taj učinak. Autori smatraju da bi se ekstrakt ljuske crne riže mogao koristiti i za sprečavanje i liječenje bolesti povezanih s kroničnim upalama.

Ljuska zrnca crne riže pomaže smirivanju upala koje se razvijaju tijekom alergijskih reakcija, astme i drugih bolesti

 


OGLASI