Učestalo pijenje kave nije povezano s povišenim krvnim tlakom

OGLAS


Analiza rezultata više objavljenih studija pokazala je kako se redovito pijenje triju ili više šalica kave ne može povezati s povišenim krvnim tlakom, iako su istraživači pronašli slabiju vezu s pijenjem manjih količina.

Povod za ovakvu metaanalizu bila je činjenica da su dvije prethodno objavljene metaanalize pokazale kako postoji uzročno-posljedična veza između pijenja kave i povišenog krvnog tlaka, no, prema mišljenju autora, niti jedna od obuhavćenih studija nije trajala dovoljno dugo (85 dana ili manje). Stoga je istraživačka grupa s Odjela za epidemiologiju Sveučilišta Michigan State pod vodstvom dr. Zhenzhen Zhang odlučila provesti metaanalizu studija koje su ispitanike pratile kroz duži period, a rezultati su objavljeni na web izdanju American Journal of Clinical Nutrition od 30. ožujka ove godine.

Analiza je obuhvatila 172.567 ispitanika iz šest prospektivnih kohortnih studija pri čemu je srednje vrijeme praćenja iznosilo između 6,4 i 33 godine. Od ukupnog broja ispitanika, njih 37.135 je bolovalo od povišenog krvnog tlaka. Istraživači su utvrdili sljedeće: u usporedbi s kategorijom konzumenata kave koji piju do jedne šalice na dan, relativni rizik za hipertenziju osoba koje piju jednu do tri šalice iznosi 1,09, za osobe koje piju tri do pet iznosi 1,07, a za kategoriju konzumenata koji piju više od šest šalica kave iznosi 1,08.

Za neke, kao što je primjerice profesor kardiologije Lawrence Krakoff iz medicinskog centra Mount Sinai u New Yorku, ovi rezultati nisu nikakvo iznenađenje s obzirom na to da je već prethodno zastupao tezu da konzumacija kave nije povezana s hipertenzijom. On smatra da se u korelaciju može dovesti nesanica koja se javlja kod osoba koje piju i do 12 šalica kave na dan.

Autori ne isključuju činjenicu da je veza između povišenog krvnog tlaka i konzumacije kave kompleksnija, odnosno da ima genetsku podlogu koja neke možda čini prijemčivijima za povišeni krvni tlak ukoliko piju kavu.