„One misle da smo male“ - Julijana Matanović i Anka Dorić

Autor: Magdalena Grce


Izdavač: Mozaik knjiga, Zagreb
Godina izdavanja: 2011. (2. i 3. izdanje)
Format: 12,5 x 19 cm, Uvez: mekani
Opseg: 208 stranica

 

Autorice knjige „One misle da smo male“ dr. sc. Julijana Matanović, književnica i profesorica književnosti na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i Anka Dorić, dr. med., napisale su jedinstven uradak na temu uzročnika i načina prevencije i liječenja raka vrata maternice, a koji je prvenstveno namijenjen mladima. Imala sam čast biti upoznata s njihovim projektom i pročitati knjigu prije prvog izdanja.

Kao i mnoge čitatelje i čitateljice, knjiga me oduševila. Ona nije samo zabavna, već je i poučno štivo. Naime, u prvom dijelu knjige, iz pera prof. Julijane Matanović, riječima petnaestogodišnje djevojčice Matije doznajemo njezinu urbanu obiteljsku priču isprepletenih odnosa s majkom, bakom, prijateljicom, dečkom i ocem povratnikom. Kada Matija slučajno dozna za majčinu bolest, rak vrata maternice, koristi podatke s interneta kako bi shvatila o čemu se radi i tako nalazi liječnicu kojoj se obraća, a ona joj uzvraća točnim odgovorima i savjetima. Tu priča postaje mješavina fikcije i stvarnosti jer je liječnica, o kojoj je riječ, stvarna te je i autorica drugog dijela knjige, koji se sastoji od stručnih, ali široj javnosti prilagođenih odgovora na mnoga pitanja vezana za humani papiloma virus (HPV; uzročnik bolesti), cervikalnu epitelnu neoplaziju (predstadij bolesti), dijagnostiku i liječenje bolesti, odnosno raka vrata maternice.

Rak vrata maternice je prvi rak koji bi mogao biti gotovo eliminiran sustavnim probirom – ranim otkrivanjem bolesti u zdravih žena te cijepljenjem – poglavito adolescenata, protiv HPV-a, danas najčešće spolno prenosive infekcije. Glavna prepreka postizanju tog cilja je što mnogi ljudi, mladi i odrasli, još uvijek ne znaju prednosti preventivnih mjera i stoga ih ne koriste. Knjiga, s jedne strane zabavna fikcija, a s druge izvor suvremenih informacija, privlači pozornost čitatelja i podiže svijest o raku vrata maternice baš ciljane populacije kojoj je to dugoročno najpotrebnije.

Napisana je kako bi prikazala koliko su složeni ljudski odnosi, mentalni i fizički, te da primjerom junakinje, buntovne adolescentice, potakne mlade na odgovorno spolno ponašanje i općenito razvoj navike očuvanja vlastitog zdravlja. Upravo je stoga prof. Julijana Matanović dala naglasak na dob glavne junakinje i njezino viđenje bolesti koja se dogodila mami, ali koja bi se mogla dogoditi bilo kojoj ženi, pa tako i njoj i njezinim prijateljicama. Neizbježna je uloga muškaraca u životu junakinje, oca i dečka, koji su jednako kao mama i baka uključeni u stvaranje i rješavanje nastalih problema. Priča ima sretan završetak, ali i snažnu poruku – krojači smo vlastite sudbine. Narativni stil spisateljice Julijane Matanović, pomalo autobiografski, naprosto je „zarazan“, kao, uostalom, i uzročnik raka vrata maternice.

Popis literature iz koje je autorica dr. Anka Dorić crpila podatke je suvremen i znanstveno utemeljen pa je knjiga istinski priručnik svim mladim djevojkama i njihovim majkama i bakama – može im čak i spasiti život. Važno je naglasiti da je dr. Dorić našla pristupačan način na koji složene spoznaje prenijeti onima koji nisu upoznati s problematikom. Popis pitanja i odgovora primjeren je današnjim dvojbama vezanim za rak vrata maternice, njegov način prevencije i liječenja. Savjeti koje dr. Anka Dorić daje Matiji u knjizi mogu se sažeti u jednu rečenicu − koju i sama voli isticati − bolje spriječiti nego liječiti.

Knjiga nije samo namijenjena mladima, već i njihovim roditeljima, kojima je često teško pričati o toj temi jer je delikatna, zadire u privatnost i tabue našeg društva, a često i sami nisu upoznati s nedavnim dostignućima u znanosti i medicini. Osim toga, knjiga je izvrstan primjer zdravstvenim djelatnicima kako mladima prenijeti korisne savjete. Oni nisu „mali“, štoviše imaju više znanja jer su zasigurno internetski bolje informirani od svojih roditelja, učitelja i liječnika, međutim često „od šume ne vide stablo“ pa im pravi savjet u pravom trenutku, izrečen njihovim riječima, može zaista pomoći − poboljšati kvalitetu življenja i spasiti život.

Knjiga „One misle da smo male“ je po još nečemu jedinstvena. Plod je razmišljanja dviju majki, jedne curice, a druge dječaka. Svaka je istovremeno stručna u svojim područjima i obje su dale najbolje što su mogle kako bi pomogle svojoj djeci, a tako i mnogim drugima. Knjiga je prvo zabavno-poučno štivo takve vrste u Hrvatskoj, a i šire. Nesumnjivo je korisna svima onima kojima je izravno ili neizravno − djevojkama i ženama, dječacima i muškarcima − namijenjena. To se najbolje vidi po dosadašnjim priznanjima i nagradama te njenoj traženosti − četvrto izdanje je u pripremi, a govorna verzija knjige (CD) također je dostupna.