Zašto je alkohol štetan za gušteraču

OGLAS


Brojne su spoznaje o tome zašto je prekomjerno uživanje alkohola štetno za jetru, srce i mozak. Međutim, tek su novija istraživanja pokazala, na molekularnoj razini, zašto i kako je alkohol štetan i za gušteraču. Istraživanja provedena na miševima hranjenim s hranom u koju je pridodana velika količina alkohola i tretiranih lijekom karbakol (miostat, lijek koji se veže na i aktivira acetilholinske receptore) pokazala su da tako tretirani glodavci razvijaju upalu gušterače koja jako sliči pankreatitisu viđenom u ljudi koji konzumiraju pretjerane količine alkohola. Pankreatitis se razvio zbog toga što alkohol i karbakol uzrokuju otpuštanje razgradnih enzima iz stanica gušterače na mjestima gdje to nije uobičajeno. Glavni protein koji ima važnu ulogu u koordinaciji neodgovarajućeg otpuštanja tih enzima, je VAMP8. Miševi kojima manjka VAMP8 ne razvijaju pankreatitis nakon izlaganja alkoholu i karbakolu. 


OGLASI