Uvodnik

Autor: Davor Štimac

OGLAS


prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
predsjednik Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a


Debljina je bolest o kojoj se sve više govori, kako u liječničkim krugovima, tako i u svakodnevnim kolokvijalnim razgovorima onih koji s medicinom imaju tek usputan kontakt. Debljina je kao tema dospjela u središte pozornosti s jedne strane zahvaljujući medicinskim stručnjacima koji sve više upozoravaju na probleme vezane s prekomjernom tjelesnom masom, a s druge strane zahvaljujući medijima i javnom diskursu na društvenim mrežama.

Debljina je posebno zanimljiva u Hrvatskoj, jer nas podaci Eurostata stavljaju na vrh europske ljestvice debelih nacija, u čemu prednjače hrvatski muškarci kojih je gotovo 3/4 prekomjerno teško ili debelo. Što se tiče žena, njih je u toj skupini gotovo 60%, a već su i naša djeca među najdebljom u Europi, što su pokazali rezultati europskih istraživanja u dobnoj skupini djece između osam i devet godina, gdje je više no svako treće dijete prekomjerno teško i debelo.

Potrebni su ozbiljni napori da epidemiju koja nas je zahvatila zaustavimo, jer ukoliko nešto ozbiljno ne promijenimo i nastavimo povećavati broj prekomjerno teških i debelih kao što je slučaj u posljednjih dvadesetak godina, vrlo brzo ćemo doći do preko 4/5 prekomjerno teških i debelih u populaciji, a porast broja preuhranjene i djece s debljinom približavat će se postotcima kod odraslih. Sve to nužno će dovesti do kraćeg životnog vijeka, brojnih komorbiditeta i enormnog povećanja troškova liječenja.

Shvatili smo da debljina ne može biti samo predmet interesa liječnika specijalista pojedinih internističkih grana, već da u njezino liječenje moraju biti uključeni i specijalisti obiteljske medicine, kao oni koji se prvi susreću s porastom tjelesne mase svojih pacijenata. Također, debljina je tema kojom će se neizostavno morati baviti ginekolozi i pedijatri, psiholozi, endoskopičari i barijatrijski kirurzi. Kao bolest koja zaslužuje timsko liječenje, predmet je interesa i nutricionista, psihijatara i kineziologa.

Tekstove koji čine ovo redovito izdanje Medixa napisali su naši najistaknutiji stručnjaci koji se bave ovim problemom kako na dnevnoj osnovi u svojoj praksi, tako i prateći najnovija stručna i znanstvena dostignuća. Tekstovi su lako čitljivi i jednostavni, ali šalju poruke o važnosti prevencije debljine kao najčešće nezarazne kronične bolesti.

Uvjeren sam da ovako zaokružena i osuvremenjeno obrađena tema debljine ima sve preduvjete kojima može zainteresirati širu medicinsku javnost, posljedično pomoći pacijentima i biti još jedan mali korak na putu ka zdravlju.

Uz tematske članke i ovaj je put pripremljen dopisni test provjere znanja od 70 pitanja vrednovan u sustavu trajne medicinske izobrazbe Hrvatske liječničke komore za obnovu liječničke licence.