Važnost psiholoških faktora u nastanku i liječenju debljine, šećerne bolesti i metaboličkog sindroma

Autor: Rudolf Gregurek, Rudolf Gregurek ml.
Sažetak:

Budući da prekomjerna konzumacija hrane dovodi do ozbiljnih posljedica, uključujući pobol od niza kroničnih bolesti i preuranjenu smrtnost, marketinške tehnike promidžbe nezdravih namirnica treba promatrati u istom svjetlu kao i nevidljive karcinogene i toksine u zraku i vodi koji nas truju bez da smo toga svjesni. Kako bi se smanjila ogromna želja ljudi za jelom kao odgovor na okolišne znakove, broj i vrsta znakova mogu se ograničiti i regulirati. Znakovi i tehnike koje potiču automatska ponašanja mogu se učiniti transparentnima jasno razumljivim upozorenjima, iako ta opcija možda neće moći spriječiti lučenje dopamina koje se događa refleksno i ionako čini da se ljudi osjećaju gladnima. Društvo mora djelovati kao cjelina kako bi poboljšalo kvalitetu i količinu hrane koja nam je dostupna, budući da je u sadašnjem okruženju većini ljudi preteško to raditi sami. Potrebni su propisi koji se odnose na prehrambene znakove, dostupnost hrane, veličinu porcija i oglašavanje.

Ključne riječi:

debljina; etiologija, psihološki faktori, psihoterapija; metabolički sindrom; šećerna bolest

OGLAS