Biser mudrosti 2024.

Autor: Ljiljana Vukota, Maja Erceg Tušek, Magdalena Grce

Udruga „Sve za nju“ u suradnji s Povjerenstvom Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti organizirala je Javnu tribinu „Biser mudrosti 2024.“ u prostorijama udruge u Zagrebu. Tribina popraćena u javnim medijima i izravno dostupna na YouTube kanalu udruge održana je 26. siječnja 2024. i to povodom mjeseca svjesnosti o karcinomu vrata maternice, 17. dana mimoza - Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i 18. europskog tjedana prevencije raka vrata maternice, od 22. do 28. siječnja 2024.

OGLAS


U Hrvatskoj još uvijek žene umiru od raka koji je moguće spriječiti, a oboljele se teško odlučuju izaći u javnost jer je taj rak obavijen stigmom više nego mnogi drugi iako ga uzrokuje infekcija virusom s kojim oko 50-80% spolno aktivne populacije dolazi u kontakt tijekom života i koji uzrokuje 99,7% svih slučajeva raka vrata maternice.1 Ipak, većina žena se srami, krije dijagnozu i boji se osude okoline. 

Rak o kojem žene šute

Svjetska zdravstvena organizacija je 2020. pokrenula globalnu inicijativu za eliminaciju raka vrata maternice do 2030., a to želimo i u Hrvatskoj. Za taj cilj potrebno je postići 90% cijepljenih protiv Humanog papiloma virusa (HPV), 70% žena uključiti u probirni/preventivni program i pravovremeno liječiti 90% svih žena kojima su dijagnosticirane premaligne lezije i invazivni karcinomi.2

O prevenciji raka vrata maternice, mogućnosti eliminacije, procijepljenosti, provedbi pilot programa probira i novih inicijativa nacionalnog i gradskog programa prevencije raka vrata maternice govorili su dr. sc. Magdalena Grce, prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, prim. dr. sc. Miroslav Venus, Marko Gangur, dr. med. te zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan, dr. med.

Biser mudrosti 2024.

„Stop raku vrata maternice – djeluj sad“ poruka je koju su poslali sudionici javne tribine „Biser mudrosti 2024.“ održane 26. siječnja, a koju je Udruga „Sve za nju“ organizirala u partnerstvu s Povjerenstvom Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti u povodu mjeseca svjesnosti o karcinomu vrata maternice, 17. dana mimoza i 18. europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, od 22. do 28. siječnja2024.3
O prevenciji raka vrata maternice, mogućnosti eliminacije, procijepljenosti, provedbi pilot-programa probira i novim inicijativama govorili su dr. sc. Magdalena Grce, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i predstavnica Udruge „Sve za nju“, prim. Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti HZJZ-a i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice te dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti i koordinatorica Gradskog programa prevencije raka vrata maternice Grada Zagreba, prim. dr. sc. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a i koordinator Nacionalnog pilot-programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, koji se bazira na tekućinskoj citologiji i HPV-testiranju kao primarnom testu probira, Marko Gangur, dr. med., predstavnik European Cancer Organisation, te zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan, dr. med.

Epidemiološki podaci u Hrvatskoj

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2020. godini zabilježeno je 276 oboljelih od raka vrata maternice te 126 umrlih.4 Rak vrata maternice javlja se u mlađoj dobi nego druga sijela raka. Tako je 34% novooboljelih žena u reproduktivnoj dobi bilo mlađe od 50 godina, a 37% umrlih mlađe od 60 godina. Taj je rak treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (nakon raka dojke i štitnjače).

Primarna prevencija raka vrata maternice u Hrvatskoj

Što se tiče primarne prevencije raka vrata maternice, najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a u školskoj godini 2022./2023. primilo je 51,1% učenica i 34,3% učenika.5 U usporedbi s početkom provedbe besplatnog dobrovoljnog cijepljenja protiv HPVa u Hrvatskoj, vidljiv je značajan porast, što ulijeva optimizam. Najbolji rezultati zabilježeni su u kontinentalnim i sjevernim županijama, primjerice u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarskosrijemskoj županiji.
Tatjana Nemeth Blažić naglasila je važnost edukacije, odnosno znanja o rizicima i zaštiti, cijepljenju protiv HPV-a i redovitim preventivnim ginekološkim pregledima, koji su siguran put prema zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om.
Grad Zagreb je prvi ponudio cijepljenje u Centru za zaštitu zdravlja mladih, ulaže napore u istraživanja i edukaciju i posebno u informiranje i organiziranje zaštite zdravlja mladih koji u Zagrebu žive ili studiraju. Najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a u školskoj godini 2022./2023. primilo je 58,4% učenica i 37,8% učenika. Dobre rezultate iznijela je Mirela Šentija Knežević; istaknula je da je Grad Zagreb počeo provedbu programa cijepljenja protiv HPV-a 2015. i prije donošenja Nacionalnog programa. Osim toga, Grad Zagreb ulaže značajna sredstva u provedbu dodatnih aktivnosti, a rezultat kontinuiranog rada je i povećanje procijepljenosti u gradu za 100% u 2023. u odnosu na 2022.
Hrvatska prati preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog plana protiv raka i drugih dokumenata. Sigurnost cjepiva opravdava njegovu široku primjenu. Više od 135 milijuna doza cjepiva protiv HPV-a distribuirano je otkako su licencirana.6 Cijepljenje dokazano smanjuje incidenciju raka vrata maternice.7 Omogućeno je besplatno cijepljenje djece i mladih od 9 do 25 godina, očekuju se rezultati pilotprojekta reorganiziranoga nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičkopodravskoj županiji i njegova implementacija u cijeloj Hrvatskoj. Od 6. travnja 2023. do 31. prosinca 2023. testirano je oko 800 žena (u dobnoj skupini 20-29 godina testirano je 87 žena, a u skupini 30-64 godina 723 žena), od kojih je 7% imalo pozitivan nalaz na HPV test, a njih 9% nalaz s abnormalnim stanicama na Papa-testu. Miroslav Venus je naglasio kako treba mijenjati paradigmu jer smo nedovoljno zainteresirani za zdravlje, ali kad se razbolimo postajemo jako zainteresirani za bolest.
Da bismo i u Hrvatskoj postigli eliminaciju tog raka kao gorućega javnozdravstvenog problema, nužno je ujediniti napore i ostvariti maksimalnu suradnju među svim dionicima, mobilizirati sve resurse, poboljšati odaziv na cijepljenje protiv HPV-a i postići da se što više žena motivira na redovita probirna testiranja Papa-testom ili HPV testom prema preporuci ginekologa. Nevladine neprofitne udruge kao što je Udruga „Sve za nju“ imaju posebno značajnu ulogu u edukaciji, prevenciji i pružanju praktične i psihološke podrške oboljelima, istaknula je Magdalena Grce.

Stav Europe

Europska komisija objavila je 31. siječnja 2024. prijedlog za preporuke Vijeća o karcinomima koji se mogu spriječiti cijepljenjem. Prijedlog, uz ostalo, naglašava važnost praćenja podataka o procijepljenosti.8 Boljim rezultatima će, nadamo se, pridonijeti i uključivanje Hrvatske u inicijativu European Cancer Organisation (ECO) „Akcija protiv HPV-a sada“.9 U hrvatskoj inicijativi su brojne institucije i udruge odlučne učiniti korak više u skladu s platformom kojom su iskazale svoje prijedloge i ciljeve za postizanje boljih rezultata u prevenciji raka vrata maternice, naglasio je Marko Gangur.
Biljana Borzan je pozdravila napore Hrvatske u eliminaciji raka vrata maternice i drugih bolesti koje uzrokuje HPV. Naglasila je važnost brige o zdravlju samih građana i održavanju zdravih životnih stilova te potvrdila da Europa različitim instrumentima financiranja u okviru Europskog plana za borbu protiv raka podupire djelovanje država članica na proširenju rutinskog cijepljenja protiv HPV-a kako bi se iskorijenili rak vrata maternice i druge vrste raka uzrokovane tim virusom.
Panel je zaključila voditeljica Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge „Sve za nju“ riječima: „Virus ne možemo iskorijeniti, ali možemo neznanje kao osnovni preduvjet eliminacije raka vrata maternice. Razmislimo činimo li zaista ono najbolje da zaštitimo sebe i one koje volimo od bolesti koje uzrokuje HPV.“

LITERATURA

1. Walboomers JM, Jacobs MV, Manos MM, et al. Human papillomavirus is a necessary cause of invasive cervical cancer worldwide. J Pathol. 1999 Sep; 189(1):12-9.
2. World Health Organization. Cervical Cancer Elimination Initiative. Avilable from: https://www.who.int/initiatives/cervical-cancer-elimination-initiative. Accessed on Jan 25th 2024.
3. Sve za nju. BISER MUDROSTI - stop raku vrata maternice - djelujemo sad. Available from: https:// www.youtube.com/watch?v=plrQjxncEws&t=2129s. Accessed on 1st Feb 2014.
4. Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Bilten Incidencija raka u Hrvatskoj 2020. godine. Available from: https://www.hzjz.hr/periodicne-publikacije/bilten-incidencija-raka-u-hrvatskoj-2020-godine/. Accessed on 25th Jan 2024.
5. Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV). Available from: https://www.hzjz.hr/aktualnosti/cijepljenje-protivhumanog-papiloma-virusa-hpv-2/#h10. Accessed on 25th Jan 2024.
6. Centers for Disease Control and Prevention. HPV Vaccination is Safe and Effective. Available from: https://www.cdc.gov/hpv/parents/vaccinesafety.html. Accessed on 25th Jan 2024.
7. Palmer TJ, Kavanagh K, Cuschieri K, et al. Invasive cervical cancer incidence following bivalent human papillomavirus vaccination: a population-based observational study of age at immunization, dose, and deprivation. J Natl Cancer Inst. 2024 Jan 22:djad263.
8. European Commission. Proposal for a Council Recommendation on vaccine-preventable cancers. https://health.ec.europa.eu/document/download/a2ba1fde-a65f-4575-8187-e44c5a4c2573_en?filename=com_2024_45_1_act_en.pdf. Accessed on 2nd Feb 2024.
9. European Cancer Organisation. HPV Action Network - Our Activities for HPV Awareness Day 2024. Available from: https://www.europeancancer.org/topic-networks/1:hpv-action.html. Accessed on 2nd Feb 2024.