VIII. hrvatski kongres o debljini

Unatoč i dalje aktualnoj COVID-19 pandemiji, trodnevni program VII. hrvatskog kongresa o debljini privukao je više od tri stotine sudionika. Sudjelovali su svi najznačajniji stručnjaci koji se bave debljinom u Hrvatskoj i šire, kao i oni koji se s debljinom susreću u svakodnevnom radu. Održan je i program za medicinske sestre i tehničare u sklopu 29. simpozija Društva za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma HUMS-a te znanstveni program za studente u obliku poster-sekcije. Jedan od ključnih događaja bilo je premijerno predstavljanje Hrvatskih smjernica za liječenje odraslih osoba s debljinom. Smjernice su objavljene u cijelosti kao prilog aktualnog izdanja „Medixa“

OGLAS


U organizaciji Hrvatskog društva za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, od 28. do 30. travnja 2022. godine u Kulturno turističkom centru Gervais u Opatiji održan je 8. hrvatski kongres o debljini. Unatoč i dalje aktualnoj COVID-19 pandemiji, bogat trodnevni program privukao je više od tri stotine sudionika. Sudjelovali su svi najznačajniji stručnjaci koji se bave debljinom u Hrvatskoj i šire, kao i oni koji se s debljinom kao ozbiljnim zdravstvenim stanjem susreću u svakodnevnom radu.

Održan je i program za medicinske sestre i tehničare u sklopu 29. simpozija Društva za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma HUMS-a te znanstveni program za studente u obliku poster-sekcije tridesetak pristiglih znanstvenih/ stručnih radova. Kongres je otvoren pozdravnim riječima predsjednika Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a profesora Davora Štimca te uvaženih predstavnika Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Sveučilišta (UNIRI), Hrvatskog liječničkog zbora, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Turističke zajednice i Grada Opatije.

 

Predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. dr. Davor Štimac tijekom otvorenja kongresa

Održan je i program za medicinske sestre i tehničare u sklopu 29. simpozija Društva za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma HUMS-a

 

Uslijedila su dva plenarna predavanja renomiranih svjetskih stručnjaka iz područja debljine. Profesor Štimac održao je predavanje „Postaje li debljina javnozdravstveni problem u Hrvatskoj?“, kojim je u konačnici afirmativno odgovorio na u naslovu postavljeno pitanje. Istaknuto je kako je gotovo dvije trećine stanovnika Hrvatske prekomjerno uhranjeno, dok je gotovo svaka četvrta osoba pretila, što dodatno zabrinjava kada se zna da je debljina često udružena s nizom ozbiljnih metaboličkih, mehaničkih i mentalnih komplikacija. Situacija nije bolja niti u pedijatrijskoj populaciji: 35% djece u dobi od devet godina prekomjerno je uhranjeno, a od te će djece mnoga postati pretile odrasle osobe! Hrvatska se već nalazi na vrhu po prevalenciji debljine u Europi i svijetu, a brojke i dalje rastu iz godine u godinu.

U plenarnom predavanju „Quality of care in obesity management across Europe“ predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije Kremlin Wickramasinghe pružio je osvrt na akutalnu organizaciju skrbi o tom javnozdravstvenom problemu, s naglaskom na prioritetne mjere usmjerene prevenciji i liječenju debljine u godinama pred nama.

Epidemiološki aspekti debljine

Potonja su plenarna predavanja pružila odličnu uvertiru u prvi blok predavanja, Epidemiološki aspekti debljine. Uvid u aktualne hrvatske brojke vezane uz debljinu pružila je prof. Sanja Musić Milanović, a potom još jednom podsjetila kako je fokus pristupu debljini zapravo njena prevencija! Pružen je osvrt i na konkretne korake koji se poduzimaju po pitanju prevencije, a posebice na projekt „Živjeti zdravo“, kroz koji su osigurani poligoni za tjelesnu aktivnost djece nizu područnih osnovnih škola diljem Hrvatske čime se kroz školski sustav nastoji implementirati zdrav stil života.

 

Prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović pružila je uvid u aktualne hrvatske brojke vezane uz debljinu

Prof. dr. Volkan Yumuk predavanjem „Obesity in Europe – Time for action” osvrnuo se na važnu ulogu Europskog društva za debljinu

Budući predsjednik Europskog društva za debljinu (EASO) profesor Volkan Yumuk se predavanjem „Obesity in Europe – Time for action“ osvrnuo na važnu ulogu EASO-a ne samo u prevenciji, već i u promicanju primjerenih metoda liječenja debljine i osnivanja centara koji pružaju kvalitetan i sveobuhvatan pristup u liječenju. Naglasio je i važnost pravovremenog liječenja u fazi dok se još nisu razvile komplikacije debljine. O metaboličkim komplikacijama debljine i njihovoj patofiziološkoj podlozi nazočne je podsjetio prof. Bojan Polić, koji je govorio o mehanizmima incijacije upale u masnom tkivu i jetri u debljini, odnosno o razvoju kronične upale niskog intenziteta, iznijevši vrijedne rezultate svoje istraživačke grupe.

U bloku o novim saznanjima o debljini sudionici su imali prilike slušati o kardiovaskularnim posljedicama debljine – dislipidemiji, arterijskoj hipertenziji te ostalim determinantama kardiovaskularnog kontinuuma. Prof. Sanjin Rački je naglasio da u debljini stradavaju i bubrezi.

Debljina i COVID-19 – sindemija

Uslijedio je blok predavanja na aktualnu temu „Debljina i COVID-19 – sindemija“. Blok je otvorila dopredsjednica društva prof. Sanja Klobučar Majanović predavanjem „Debljina i COVID-19 – ubojita sindemijska kombinacija“. Pretile osobe imaju oko 1,5-2,5 puta veću šansu za hospitalizacijom zbog COVID-a 19, oko 2,5-4,5 puta veću šansu za prijam u jedinice intenzivnog liječenja, kao i značajno veći rizik od smrtnog ishoda. Naglasak je stoga na optimalizaciji tjelesne mase, fizičkoj aktivnosti i nutritivnom unosu, kao i na prevenciji širenja zaraze (cijepljenje, nošenje zaštitne opreme i sl.), što nije uvijek lagan zadatak (pogotovo zdrave životne navike tijekom karantene!).

 

Predsjedavajući jedne od sekcija prof. dr. sc. Dario Rahelić i prof. dr. sc. Željka Crnčević Orlić

O izazovima liječenja šećerne bolesti u doba pandemije govorio je predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma prof. Dario Rahelić. Naglasio je kako su pacijenti sa zadovoljavajućom glukoregulaciju prije obolijevanja od COVID- a 19 imali puno manju potrebu za hospitalizacijom i bolje ishode u odnosu na osobe s lošom glukoregulacijom. U bloku se govorilo i o izazovima liječenja COVID-a 19 u osoba s debljinom iz pulmološke perspektive, kao i o izazovima s kojima se obiteljski liječnici susreću u doba COVID-19 pandemije kada su u pitanju njihovi pacijenti s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom.

Debljina u trudnoći i dječjoj dobi

Četvrti je blok pružio pregled na akutalnu situaciju vezanu uz debljinu u trudnoći i dječjoj dobi te ukazao na negativne posljedice tih stanja iz više domena. Blok je zaokružen i predstavljanjem mjera prevencije programa „Petica – igrom do zdravlja“ te personaliziranog koncepta za redukciju prekomjerne i održavanje optimalne tjelesne mase u liječenju kroničnih bolesti u djece i odraslih.

 

Edukativna kazališna predstava „Život s vagom“ oduševila je publiku

Kako je namjera Organizacijskog odbora, u skladu s misijom Hrvatskog društva za debljinu, bila omogućiti edukativni sadržaj za širu javnost, u sklopu kongresa organizirana je i edukativna predstava „Život s vagom“ udruge Hepatos. U predstavi je na zabavan način prikazana paleta ozbiljnih somatskih, mentalnih i društvenih problema s kojima se susreću osobe koje žive s prekomjernom tjelesnom masom, kao i savjeti i motivacija kako krenuti na pravi put – put zdravog života!

Liječenje debljine

U bloku posvećenom liječenju debljine obuhvaćene su sve odrednice uspješnog liječenja debljine – od dijetoterapije, farmakološkog, endoskopskog i kirurškog pristupa pa sve do praćenja nakon metaboličke kirurgije. Važnost psihološke potpore i ulogu bihevioralno-kognitivnog pristupa u liječenju debljine istaknula je prof. Alessandra Pokrajac Bulian. Posebno zanimanje pobudio je okrugli stol posvećen farmakološkim mogućnostima liječenja debljine na kojem je istaknuto da su u Hrvatskoj registrirana tri lijeka za liječenje debljine, među kojima je najučinkovitiji liraglutid 3 mg (Saxenda). Lijek je indiciran kao dodatak dijeti sa smanjenim unosom kalorija uz povećanu tjelesnu aktivnost za kontrolu tjelesne mase u osoba s ITM ≥30 kg/m² ili ≥27 do 30 kg/m² uz prisutnost najmanje jedne komplikacije povezane s debljinom. Radi se o lijeku koji oponaša prirodne procese u organizmu djelujući na ublažavanje osjećaja gladi i želje za hranom, odnosno pojačavanjem osjećaja sitosti, što rezultira smanjenjem kalorijskog unosa, a posljedično tome i tjelesne mase. Prosječni gubitak tjelesne mase nakon godinu dana primjene liraglutida iznosi oko 10%.

 

Sudionici okruglog stola o liječenju debljine

Poseban osvrt na neetično digitalno oglašavanje hrane dala je doc. Maja Baretić, a o tome kako mediji vide debljinu govorila je novinarka Sanja Kocijančić Petričević.

Hrvatske smjernice za liječenje odraslih osoba s debljinom

Jedan od ključnih događaja na kongresu bilo je premijerno predstavljanje Hrvatskih smjernica za liječenje odraslih osoba s debljinom. Ključne segmente smjernica prisutnima su prikazali ponovno izabrani predsjednik i dopredsjednica društva. Smjernice se jednostavno mogu primijeniti u svakodnevnom radu, a cilj im je rano i pravovremeno prepoznavanje te adekvatno, sveobuhvatno i pojedincu prilagođeno liječenje (tjelovježba, dijetetske mjere, trajno prihvaćanje zdravih navika, bihevioralno- kognitivni pristup, farmakoterapija, endoskopija, barijatrijska kirurgija) od svakog liječnika, uzimajući pritom u obzir primjerenu komunikaciju, motivacijski razgovor te edukaciju. Naglasak je stavljen na tzv. 5P pristup – prepoznati, procijeniti, preporučiti, postaviti cilj te pratiti.

 

Dr. Nina Bašić Marković govorila je o problemu debljine u obiteljskoj medicini

Smjernice za liječenje odraslih osoba s debljinom objavljene su u cijelosti kao prilog aktualnog izdanja „Medixa“.

Prezentacija najboljih radova i zdravog stila života

Uslijedila je prezentacija najboljega doktorskog te najboljega studentskog rada kongresa. Tijekom prezentacije nazočni su se još jednom uvjerili da su na skupu prezentirani vrlo kvalitetni radovi te da Znanstveni odbor nije imao lak zadatak u odabiru najboljih. Odabrani su najbolji među najboljima te su sudionici imali priliku detaljnije poslušati o utjecaju polimorfizama FTO gena na inzulinsku rezistenciju u pretilih, o povezanosti hrane i njenih komponenti s biomarkerima sistemske upale u osoba s debljinom, učinkovitosti peroralnog i supkutanog semaglutida te utjecaju COVID-19 pandemije na životne navike studenata medicine.

 

Učenici Ugostiteljske škole iz Opatije pripremili su domjenak sa zdravom hranom

Da ne bi sve ostalo samo na teoriji, organizatori su se potrudili aktivno promovirati zdrav stil života: za sudionike su tijekom stanki između predavanja osigurani nutritivno izbalansirani obroci, a posljednjeg dana i tjelovježba. Najhrabriji sudionici su nakon stručnog dijela kongresa u ruke uzeli štapove te se uputili na dvosatno nordijsko hodanje opatijskim šetnicama. Time je borba s debljinom kao ozbiljnim javnozdravstvenim problemom uzela dodatnog maha već na kongresu! Sve uz nadu da će se do idućeg skupa, koji je u planu za četiri godine, brojke početi smanjivati!