Prof. dr. sc. Anthony DiMarino: Celijakija – nove terapijske mogućnosti u liječenju i možemo li vjerovati etiketama na hrani
Autor: Ana Rukavina
Na Bockusovom kongresu, u svibnju 2019. godine u Opatiji, jedno od predavanja održao je i profesor iz Sjedinjenih Američkih Država, Anthony DiMarino, uvaženi gastroenterolog i predstojnik gastroenterološkog odjela na Jefferson sveučilištu u Philadelphiji, gdje se, uz klinički, bavi i znanstvenim radom. Jedno od njegovih užih područja interesa je celijakija, odnosno nepodnošljivost organizma na gluten. Učestalost celijakije izrazito je povećana zadnjih godina i trenutačno u Hrvatskoj najmanje jedna od 100 osoba ima celijakiju, a veliki postotak bolesnika ima neprepoznatu bolest ili pogrešnu dijagnozu. Ukoliko nije liječena, celijakija vodi ozbiljnim komplikacijama te u nekim slučajevima malignim bolestima.
OGLAS
Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: Medix, God. 25 Br. 136/137