Prevencija parodontnih bolesti uz Lumoral kemijsko-svjetlosni tretman

OGLAS


Otpornost na antibiotike i bolesti uzrokovane bakterijama glavna su prijetnja modernoj medicini i pridonose visokim troškovima zdravstvene zaštite. Finska tvrtka Koite Health – sudionik programa BioDesign te projekta iDenta – bavi se razvojem naprednih tehnologija za prevenciju dentalnih bolesti, a posebice parodontnih bolesti, čija prevalencija u populaciji iznosi otprilike 35% te često uzrokuju drastično propadanje i prerani gubitak zuba. Poznato je da su te bolesti, uzrokovane agresivnom kolonizacijom patogenih bakterija, povezane s mnogim sistemskim bolestima, uključujući dijabetes, kardiovaskularne i plućne bolesti te je nedavno ustanovljeno da nose gotovo devet puta veći rizik od smrti izazvane COVID-om 19. Procjenjuje se kako ukupni europski javnozdravstveni trošak povezan s oralno-parodontološkim bolestima iznosi nevjerojatnih 470 milijardi eura.

 

Tretman Lumoral – pogodan za poboljšanje oralne higijene, posebno za oboljele od parodontoloških bolesti koji imaju visok rizik od razvoja teških sistemskih bolesti

Uz već poznat razvoj rezistencije na antibiotike kao glavni zdravstveni problem, bakterije u ustima stvaraju biofilm (plak), koji je manje osjetljiv na standardne antibakterijske protokole suzbijanja infekcije. Za njegovo uklanjanje i kontrolu potrebno je kvalitetno čišćenje te znatno veće koncentracije antiseptika, što se reflektira i na normalni tjelesni mikrobiom potreban za održavanje oralne mikroflore i zdravstvenog balansa cijelog organizma.

Tretman Lumoral djeluje na zaostali plak koji je ostao nakon redovne higijene zuba te posebno cilja tvrdokorne zubne naslage, dok zdrava oralna flora ostaje sačuvana. Jedinstveno djelovanje metode omogućuje redovitu i jednostavnu uporabu, bez straha od stvaranja antibakterijske rezistencije i opasnih nuspojava. Inovativni medicinski proizvod tvrtke Koite Health primjenjuje jedinstven pristup oralnoj higijeni. Sastoji se od šumeće tablete za pripremu fotosenzibilne tekućine za ispiranje usta te laganog intraoralnog uređaja za aktivaciju specifičnim svjetlom. Liječenje počinje ispiranjem usta (30 sekundi) tijekom koga fotosenzibilna tvar iz otopine prianja na zubni plak, odnosno površinske strukture bakterija. Intraoralni aktivacijski uređaj smješta se između zubnih lukova te počinje druga faza terapije primjenom svjetla specifičnih valnih duljina. Terapija dvostrukog svjetla (crveno i plavo) primjenjuje se na cijelom zubnom nizu tijekom 10 minuta. Crveno svjetlo potiče aktivnu supstanciju i pokreće lančanu reakciju koja ubija bakterije, dok plavo svjetlo značajno pojačava ciljni antibakterijski učinak. Poznato je da se bakterije koje žive u ustima mogu zaštititi od antibakterijskog plavog svjetla korištenjem kompleksnih šećera za gradnju zaštitnih membrana. Stoga proizvod kombinira otopinu i dvije svjetlosne valne duljine te tako dvostrukim mehanizmom, odnosno boost-efektom, destruktivno djeluje na unutarnje strukture patogenih bakterija i značajno smanjuje njihov broj.

Lumoral je pogodan za sve koji žele poboljšati svoju oralnu higijenu, posebno za pojedince koji unatoč dobrom čišćenju i pranju zubi pate od parodontnih bolesti te imaju visok rizik od razvoja teških sistemskih bolesti, poput dijabetesa (gingivitis) i kardioloških bolesti.

Koite Health je spinoff tvrtka s finskog Sveučilišta Aalto, osnovana 2018. zajedničkim radom dvojice znanstvenika različitih ekspertiza. Tommi Patila (kardiokirurg) i istraživač sa sveučilišta Aalto-Sakari Nikinmaa upoznali su se kad su Nikinmaa i njegov tim sudjelovali u prvom razdoblju povezivanja s dječjom bolnicom u okviru projekta Biodesign Finska, gdje interdisciplinarni timovi razvijaju nove biotehnologije. Rezultat suradnje su financirali Business Finland i Sveučilište Aalto. Tvrtka prikuplja dodatna sredstva kako bi otvorila nova tržišta za Lumoral proizvod te pribavila dodatne kliničke podatke i povratne informacije profesionalaca (izvor: koitehealth.com).