MEDIX, God. 25 Br. 135  •  Novost  •  Onkologija HR ENG

Povezanost implantata u dojkama i limfoma

Časopis „JAMA“ u mrežnom izdanju od 19. ožujka 2019. (doi:10.1001/ jama.2019.1936) skreće čitateljima pozornost na nedavno pismo američke uprave za hranu i lijekove (engl. Food and Drug Administration, FDA) u kojem se zdravstvene radnike poziva da saznaju više o povezanosti implantata u dojkama, bez obzira na vrstu implantata, te anaplastičnog limfoma velikih stanica (engl. Anaplastic large cell lymphoma, ALCL), koji je vrsta non-Hodgkinovog limfoma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


James Heilman / Wikimedia
Rentgenski snimak prsnog koša s obostranim implantatima u dojkama

Pismo je potaknuto analizom iz rujna 2018. godine koju je FDA provela nad ažuriranim izvješćima o medicinskim proizvodima, uključujući implantate dojki. Od 660 izvješća zaprimljenih iz cijelog svijeta od 2010. godine, njih 457 bili su jedinstveni slučajevi, koji su uključivali devet letalnih ishoda. ALCL povezan s implantatom u dojkama pritom bi se načelno pronalazio u ožiljnom tkivu uz implantat.

Još je u 2011. godini FDA objavila moguću povezanost implantata i ALCL-a. Dapače, i na javno dostupnim mrežnim stranicama nekih hrvatskih poliklinika može se pročitati više o toj temi. Međutim, broj prijavljenih slučajeva na globalnoj je razini malen u odnosu na 1,5 milijuna osoba, mahom žena, koje svake godine ugrade implantate na globalnoj razini. Procijenjena je učestalost između 1:30.000 do 1:3818 pacijentica.

Budući da su mnogi prijavljeni slučajevi otkriveni, a dijagnoza postavljena kada bi se pacijentice obratile liječniku zbog simptoma povezanih s implantatom kao što su bol, oteklina ili izrasline, FDA preporučuje informiranje pacijentica, ili klijentica, o rizicima prije nego se  odluče na operaciju ugradnje. Pohvalno je da je na već spomenutim mrežnim stranicama nekih hrvatskih poliklinika upravo takav pristup klijentu i istaknut. FDA također savjetuje liječnicima da u slučaju nakupljanja tekućine oko implantata razmotre i mogućnost ALCL-a te da tekućinu pošalju na testiranje.

Koncem ožujka, ALCL će biti temom javnog skupa FDA u sklopu panela o medicinskim proizvodima za opću i plastičnu kirurgiju, uz naglašavanje važnosti nastavka nadzora i procjene kao i poboljšanja razumijevanja sigurnosti implantata dojki.