MEDIX, God. 25 Br. 138  •  Novost  •  Molekularna medicina HR ENG

Lipid koji suze održava bistrima

Suze koje oplakuju oko imaju nekoliko funkcija: održavaju jabučicu oka glatkom, što je važno za refrakciju svjetlosti, podmazuju rožnicu i konjunktive te opskrbljuju rožnicu kisikom i nutrijentima. Iako se uobičajeno smatra da su suze „vodica“, nije tako.

Suze sadrže tri osnovna sastojka: mucin, vodu i lipide. Iako lipida u suzama ima samo oko 5%, izuzetno su važni jer sprečavaju evaporaciju vode s površine oka, a štite oko i od infekcija. Zato je oko 80% slučajeva bolesti suhih očiju uzrokovano upravo nenormalnostima lipidnog sastojka suza. Iako postoje lijekovi kojima se može nadomjestiti manjak vode ili mucina u suzama, lipidna se komponenta nadomješta mineralnim uljima koja nisu najpogodnije rješenje.

Lipide suza izlučuju meibomijske (tarzalne) žlijezde kapaka, pa se i lipid naziva meibum. Sastoji se od kolesterola i estera voska. Radi se o dugačkoj molekuli, ali značenje tako dugačkog lanca još je uvijek nepoznato. Smanjeno stvaranje meibuma pripisuje se poremećaju gena Elovl1, koji kodira enzim odgovoran za sintezu dugačkih lanaca.

 

 

Međutim, za brže rješenje problema bolesti suhih očiju važni su nalazi znanstvenika iz Australije koji su, upotrebom masene spektrometrije, otkrili strukturu meibuma. Pojednostavljeno, radi se o dvije masne kiseline međusobno povezane svojim krajevima. Sintetski meibum već proizvodi tvrtka Allergan. Smatra se da će njegovo uvrštavanje u kapljice za oči (umjesto mineralnog ulja koje se sada koristi) riješiti problem brojnih ljudi koji trpe od bolesti suhih očiju.