Doc. dr. sc. Iva Hojsak: Primjena probiotika u dječjoj dobi

Autor: Lea Rukavina Kralj

Gastroenterološki problemi dječje dobi svakodnevica su u svim pedijatrijskim ambulantama te većini ambulanti opće/obiteljske medicine. Iako je za dijagnostiku i liječenje nekih od njih potrebna sekundarna/ tercijarna zdravstvena skrb, ipak se, uz adekvatnu i pravovremenu dijagnostiku, većina tih poremećaja može riješiti na razini primarne zdravstvene zaštite. Jedan od njih je funkcijska abdominalna bol, a više o njenom adekvatnom prepoznavanju te općenito važnom pitanju primjene probiotika u dječjoj dobi rekla je predstojnica Klinike za pedijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb, doc. dr. sc. Iva Hojsak

OGLAS


Jedna od glavnih tema simpozija o suvremenom značaju crijevne mikrobiote održanog u Puli bila je uloga probiotika u liječenju i prevenciji gastroenteroloških bolesti. Tom je prigodom zanimljivo predavanje „Funkcijska abdominalna bol kod djece“ održala predstojnica Klinike za pedijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb doc. dr.sc. Iva Hojsak, subspecijalistica pedijatrijske gastroenterologije. Doc. Hojsak je u razgovoru za „Medix“ pojasnila načine pravilne dijagnostike tog, ne tako rijetkog poremećaja, ali i ulogu probiotika u liječenju i prevenciji različitih gastroenteroloških i upalnih bolesti koje se javljaju dječjoj dobi.

MEDIX: Doc. Hojsak, kako pedijatri ili liječnici obiteljske medicine mogu adekvatno postaviti dijagnozu funkcijske abdominalne boli kod djece i koliko se ona često javlja?

DOC. HOJSAK: Taj je poremećaj zapravo jako čest. Smatra se da otprilike 10-15% djece ima jedan od funkcijskih abdominalnih poremećaja, od kojih je funkcijska abdominalna bol najčešći. To su uglavnom djeca kasne predškolske i rane školske dobi. Glavni simptom na koji se djeca žale je bol u trbuhu, gotovo uvijek locirana periumbilikalno. Ukoliko je bolnost prisutna u gornjem ili donjem desnom kvadrantu, vrlo vjerojatno se ne radi o funkcijskoj abdominalnoj boli.

 

Ako se želi postići pravi učinak probiotika u skraćenju trajanja akutnog proljeva kod djece, potrebno je primijeniti ga što ranije i koristiti jedan od tri soja za koji su metaanalize dokazale da imaju učinka, a to su Saccharomyces boulardii, LGG i L. rhamnosus, ističe doc. Hojsak

Dodatna pomoć kod postavljanja dijagnoze je karakter i vrijeme pojavljivanja boli. Ona je naime grčevita i ne javlja se tijekom noći. Isto tako nije povezana s negativnim situacijama koje djetetu stvaraju stres, već se javlja i kada je dijete opušteno i obavlja ugodne aktivnosti poput igranja, ima školske praznike ili sl. Vrlo je važno i da pritom dijete nema drugih simptoma poput povraćanja, proljeva, krvi u stolici, zastoja u rastu i razvoju, gubitka na tjelesnoj masi i sl. Zanimljivo je da se bol nikada ne javlja noću.

To su neki od jasnih anamnestičkih podataka koji nas, uz uredan fizikalni status i uredan rast i razvoj, mogu uputiti na to da se ne radi o organskoj, već o funkcijskoj bolesti. U tom slučaju ne treba raditi nikakve dodatne dijagnostičke testove.

MEDIX: Kako pristupiti liječenju poremećaja?

DOC. HOJSAK: U više se istraživanja kao najbolja terapija pokazalo samo savjetovanje. Iz osobnog iskustva mislim da je važno roditeljima reći da se radi o benignom problemu koji nije organski uzrokovan, ali da je bol koju dijete osjeća stvarna te je posljedica funkcije probavne cijevi. Takav pristup pomaže i roditeljima, ali djetetu, koje je prisutno na savjetovanju i shvaća da ga netko zaista doživljava ozbiljno.

Može se objasniti da tijekom funkcije probavnog sustava ponekad dođe do grča ili spazma, koji dijete doživljava kao bol. Važno je roditeljima napomenuti da funkcijski bolni poremećaj ne može dovesti do nikakvog ozbiljnog stanja poput kronične upalne bolesti crijeva, karcinoma, bakterijske infekcije ili zapetljaja crijeva, čega se često boje.

Ta se vrsta boli može poistovjetiti s funkcijskom boli koja se javlja u ranijoj životnoj dobi, a nazivamo ju dojenačke kolike. Patofiziološki mehanizam jedne i druge boli je sličan.

Uz takve savjete najčešće i roditelji i dijete shvate da se radi o nečemu što je prolazno, te dijete uspije nadvladati tu bol i te grčeve više ne doživljava kao bolni poremećaj.

MEDIX: Koja je uloga probiotika u liječenju funkcijske abdominalne boli?

DOC. HOJSAK: Za probiotike imamo dovoljno dokaza da ih možemo preporučiti u liječenju funkcijske abdominalne boli. Sva istraživanja su proučavala samo jedan probiotički soj – Lactobacillus (poznat kao Limosilactobacillus) reuteri Protectis i on se pokazao učinkovitim. Nove smjernice Europskog pedijatrijskog gastroenterološkog društva prepoznaju samo taj soj kao učinkovit.