MEDIX, God. 22 Br. 121/122  •  Sponzorirana reportaža HR ENG

ActiMaris – prirodni proizvodi za optimalno cijeljenje rana i liječenje upalnih procesa kože i sluznica

ActiMaris proizvodi za čišćenje i njegu rana elektrolitički su proizvedene, stabilne, hipertonične, lužnate otopine morske soli s aktivnim kisikom. Brzo i učinkovito smanjuju bakterijske kontaminacije, potiču aktivno čišćenje rane, uklanjaju edem rane i osiguravaju brzo i dugotrajno smanjenje neugodnog mirisa. ActiMaris proizvodi za čišćenje i njegu rana su izuzetno kompatibilni i prikladni za korištenje na osjetljivoj, nadraženoj i upaljenoj koži i sluznicama. Djeluju kroz optimalnu interakciju aktivnog kisika, povećanog sadržaja morske soli i lužnatog pH.

 

 
Upalni procesi i ozljede kože i sluznice, kao i otvorene, teško zacjeljujuće rane, čine tijelo podložnim kritičnim bakterijskim kolonizacijama i infekcijama. Ovisno o problematici i trajanju upala i ozljeda, prijete prilično ozbiljne i dugotrajne infekcije, koje se moraju tretirati antibioticima, što bakterije čini otpornima (npr. MRSA). Više ljudi godišnje umire od infekcija rezistentnim mikroorganizmima nego što ih strada u prometnim nesrećama. 
 
Tijek infekcije i cijeljenja rana ovisi o stanju i učinkovitosti tjelesnih obrambenih mehanizama, virulenciji uzročnika i stručnom tretiranju rana orijentiranom prema fazi cijeljenja rane. Mitohondriji tjelesnih stanica, a posebno stanica imunološkog sustava (makrofagi), sami proizvode aktivne vrste kisika kako bi ubili bakterije. Aktivni atomarni (singlet) kisik u ActiMarisu kemijski pripada aktivnim vrstama kisika i tako podržava lokalnu imunološku reakciju tijela u borbi protiv bakterija i infekcija. Preduvjet za optimalno cijeljenje rana je ipak temeljito čišćenje i dekontaminacija svake rane. ActiMaris je novi proizvod napravljen na prirodnoj bazi morske vode i kisika, koji kroz vanjsku primjenu potiče i podržava zacjeljivanje rana. Djeluje tako da čisti ranu, smanjuje oteklinu, reducira broj mikroorganizama, potiče granulaciju i epitelizaciju, uklanja jake neugodne mirise i ublažava bol. Na taj način ActiMaris podržava lokalnu imunološku reakciju i stanični metabolizam. Zbog izostanka iritacije pogodan je za osjetljivu kožu i djecu. 
 
ActiMaris se koristi ovisno o fazi cijeljenja rane kao gel za rane, te forte ili sensitiv otopina za ispiranje rana. ActiMaris gel za rane je prikladan za selektivno liječenje iritacija i upala kože i sluznica, a može se koristiti i kao punilo za rane. Tijekom duljeg kontakta s ranom, gel pruža optimalnu potporu prirodnom procesu zacjeljivanja. Rane treba uvijek prvo isprati s ActiMaris otopinom za ispiranje rana (forte ili sensitiv). Također, otopinu treba primijeniti kod promjene zavoja za otpuštanje zalijepljenih zavoja, gaza i obloga, a nekroze lagano natopiti i ranu dobro očistiti. Nadalje, otopina se može koristiti za čišćenje i dekontaminaciju cijelog tijela i operativnih polja prije operacije. 
 
Uporaba ActiMaris forte otopine za ispiranje rana s intenzivnim učinkom čišćenja površine tkiva preporučuje se za teško dostupna mjesta na tijelu, kod jako inficiranih, nekrotičnih, upaljenih rana i rana s jako neugodnim mirisom. Osim za lokalnu terapiju inficiranih i sekundarno zacijeljenih rana, kao i kod upala kože i sluznica, ActiMaris forte otopina za ispiranje rana i/ili ActiMaris gel za rane preporučuju se i kao profilaksa za dekolonizaciju i iskorjenjivanje MRSA-e iz rana, nosne šupljine i grla. 
 
Ljekovita svojstva ActiMaris proizvoda pomažu i kod mehaničkih rana (porezotina, ogrebotina, ugriza insekata, pukotina i modrica), kao i kod kroničnih rana (opeklina, kemijskih opeklina, dijabetičkih rana, dekubitusa). Zato je ActiMaris prikladan za svaku kućnu ljekarnu. 
 
Svi mehanizmi djelovanja i terapijske indikacije testirani su laboratorijski i mikrobiološki te provjereni i potvrđeni u kliničkim ispitivanjima. 

Opeklina 2. do 3. stupnja na dlanu ruke

Opeklina nakon tri tjedna aplikacije ActiMaris Sensitiv otopine i ActiMaris gela za rane

ActiMaris je novi proizvod napravljen na prirodnoj bazi morske vode i kisika, koji kroz vanjsku primjenu potiče i podržava zacjeljivanje rana