Zaštitna kirurška maska od transparentnog materijala

Inovatori i znanstvenici švicarskog Laboratorija za znanost i tehnologiju materijala (Empa) i švicarskog Tehnološkog instituta u Lausanni (EPFL) zajednički su razvili potpuno prozirnu zaštitnu masku koja je primjenjiva za medicinsko osoblju u svrhu zaštite pacijenta od infekcije, tzv. kiruršku masku.

OGLAS


Maska je razvijena prvenstveno s ciljem poboljšanja neverbalne komunikacije između medicinskog osoblja i pacijenata, međutim stomatolozi bi je mogli nositi i za zaštitu od prijenosa patogena.

Tim švicarskih stručnjaka je osmislio materijal izrađen od organskih polimera, a nedavno je osnovao i start-up kompaniju HMCARE.

Nove transparentne maske HelloMask, poput kirurških maski koje se koriste, predviđene su za jednokratnu upotrebu. Prioritet recikliranja ili upotrebe biorazgradivog materijala istaknut je na početku projekta; maske su izrađene od 99% derivata biomase te se radi na ideji da postanu potpuno ekološki prihvatljiv proizvod. Organska polimerna vlakna od kojih je izrađen HelloMask stvaraju naizgled prozirnu membranu, međutim pore na materijalu su premale za prolazak patogena te su učinkovita barijera. Materijal se izrađuje elektrofuzijom, koju su znanstvenici prilagodili masovnoj proizvodnji. Osnovni materijal će se proizvoditi u velikim kalemima iz kojih se izrezuju i sastavljaju pojedinačne maske.

 

Transparentna kirurška maska HelloMask – inovativan švicarski proizvod uskoro u proizvodnji

U početku je planirana proizvodnja maski u Aziji, međutim razmatra se zadržavanje proizvodnje u Švicarskoj. Velika potražnja za zaštitnim maskama zbog pandemije omogućila je HMCARE-u brz pronalazak investitora. Projekt HelloMask u početku je podržalo desetak neprofitnih organizacija, a kasnije i Švicarska agencija za inovacije. Iako će se maske prvo prodavati medicinskoj zajednici, vremenom će se moći plasirati širokom tržištu. Nakon prvog kruga prikupljanja sredstava od milijun CHF, tvrtka je spremna krenuti u proizvodnju te se očekuje da će proizvod biti dostupan početkom 2021. godine.

Izvor: www.greenme.it