MEDIX, God. 25 Br. 138  •  Osvrt  •  Interna medicina HR ENG

XXIX. kongres mediteranske lige za angiologiju i vaskularnu kirurgiju

Ivan Cvjetko

Kongres Mediteranskog društva za angiologiju i vaskularnu kirurgiju u Zagrebu omogućio je izuzetno otvorenu i prijateljsku atmosferu u kojoj su mišljenja uspoređivali vodeći svjetski i domaći autoriteti za bolesti krvnih žila. Na skupu su sudjelovali liječnici iz 21 zemlje Europe, Sjeverne Amerike, Južne Amerike i Azije. Znanstveni program, koji su činili predavanja, okrugli stolovi i satelitski simpoziji, bio je temeljen na velikom broju tema iz područja bolesti krvnih žila, sukladno višegodišnjoj tradiciji Mediteranskog društva. Veći dio socijalnih zbivanja kongresa organiziran je u Opatiji.


 

Zagrebu je od 7. do 9. studenoga 2019. održan XXIX. kongres Mediteranske lige za angiologiju i vaskularnu kirurgiju (MLAVS). Lokalni organizator bilo je Hrvatsko društvo za vaskularnu kirurgiju (HDVK). Mediteransko društvo za angiologiju i vaskularnu kirurgiju ima dugogodišnje iskustvo organiziranja međunarodnih skupova uza svjetske autoritete za bolesti krvnih žila. Na sastancima predaju vaskularni kirurzi, kardiolozi, drugi internisti, radiolozi, neurolozi, kao i brojni drugi stručnjaci zainteresirani za bolesti krvnih žila. Na kongresu u Zagrebu sudjelovali su liječnici iz 21 zemlje Europe, Sjeverne Amerike, Južne Amerike i Azije. Skup je organiziran u hotelu International. Veći dio socijalnih zbivanja organiziran je u Opatiji. Znanstveni program je bio temeljen na velikom broju tema iz područja bolesti krvnih žila sukladno višegodišnjoj tradiciji Mediteranskog društva, uz predavanja u tri dvorane. Program se sastojao od predavanja, okruglih stolova i satelitskih simpozija.

 

Predsjednik organizacijskog odbora 29. MLAVS-a bio je prim. dr. sc. Ivan Cvjetko iz Klinike za kirugiju KB Merkur, Zagreb


 

Povijest arterijske hipertenzije
Na otvorenju kongresa, nakon pozdrava predsjednika HDVK­a prof. dr. sc. Miljenka Kovačevića, predsjednik MLAVS­a prof. Nicos Angelides održao je predavanje o povijesti Mediteranskog društva. O povijesti arterijske hipertenzije predavanje je zatim održao prof. Reuven Zimlichman (voditelj Instituta za hipertenziju E. Wolfson Medical Center i direktor The Brunner Cardiovascular Research Institute sveučilišta u Tel Avivu). Tijekom predavanja spomenuo je i Đuru Baljivija kao prvu osobu u povijesti koja je dijagnosticirala renovaskularnu hipertenziju. O životu Đure Baljivija izvanredno predavanje održala je pak prof. Stella Fatović Ferenčić.

 

Nakon pozdrava predsjednika HDVK-a prof. dr. sc. Miljenka Kovačevića, predsjednik MLAVS-a prof. Nicos Angelides održao je predavanje o povijesti Mediteranskog društva. O povijesti arterijske hipertenzije predavanje je zatim održao prof. Reuven Zimlichman iz Izraela. Tijekom predavanja spomenuo je i Đuru Baljivija kao prvu osobu u povijesti koja je dijagnosticirala renovaskularnu hipertenziju. O životu Đure Baljivija izvanredno predavanje održala je pak prof. Stella Fatović Ferenčić

Bolesti aorte
Christian Behrendt govorio je kao budući predsjednik Europskog registra za vaskularne bolesti (VASCUNET) o organizaciji hitne službe za bolesti aorte. Endre Kolossavary iznio je podatke o rezultatima hitnog i elektivnog liječenja. Od domaćih predstavnika predavanja o toj temi održali su Joško Bulum i Ivan Burcar iz KBC­a Zagreb. Prof. Jose Fernades održao je predavanje o modernom liječenju aneurizmi aorte i edukaciji vaskularnih kirurga. Prof. Huberte Schelzig, voditelj Klinike za kirurgiju Sveučilišne bolnice u Dusseldorfu, prikazao je organizaciju modernog centra za bolesti aorte. Tim prof. Schelziga godišnje liječi 400 bolesnika s aneurizmama aorte, a od toga ih se 300 liječi endovaskularnim putem. Predsjednik slovenskog Društva za vaskularnu kirurgiju Mladen Gasparini predavao je o minilaparatomiji kod liječenja aneurizmi abdominalne kirurgije. Ravnopravno s gostima iz inozemstva svoje sjajne rezultate prezentirali su doc. dr. sc. Igor Rudež i Mislav Planinc iz KB­a Dubrava u Zagrebu.

Srednjoeuropski flebološki forum
Održan je i sastanak sa Srednjoeuropskim venskim forumom (CEVF), čija je tema bila bolest karotidne arterije. Predavači su bili prof. Pavel Poredoš, prof. Salvatore Novo, German Sokurneko, Christos Liapis i Hrvoje Budičević iz KB­a „Sveti Duh“ u Zagrebu.

 

Kongres Mediteranskog društva u Zagrebu omogućio je izuzetno otvorenu i prijateljsku atmosferu u kojoj su mišljenja uspoređivali vodeći svjetski i domaći autoriteti za bolesti krvnih žila.

U sklopu predavanja o bolestima vena valja istaknuti ono prof. Tankuta Akaya, predsjednika turskog Društva za vaskularnu i endovaskularnu kirurgiju, koje će 2021. u Istanbulu organizirati kongres Svjetskog flebološkog društva, a 2023. godišnji kongres Europskog društva za vaskularnu kirurgiju. Bolesti vena obradili su i Oguz Karahan, Thalis Dualibi, Louy Altarazy i Lovro Tkalčević iz Sveučilišnog bolničkog centra Rijeka. O perifernoj aterosklerotskoj bolesti najvažnija predavanja održali su Rajeev Angmapally, Tankut Akay, Sandeep Pandey, Leonid Magnitkiy, Nikola Troisi te Tomsilav Šipić iz Specijalne bolnice Magdalena u Krapinskim Toplicama.

 

Na kongresu je održan simpozij o venoaktivnim lijekovima i kirurškom liječenju kronične venske insuficijencije, kojim je moderirao prof. Miljenko Kovačević, predsjednik HDVK-a

Prof. Ingrid Prkačin održala je predavanje o novim antikoagulatnim lijekovima. Održan je i simpozij o venoaktivnim lijekovima i kirurškom liječenju kronične venske insuficijencije, kojim je moderirao prof. Miljenko Kovačević, a uz njega su predavači bili dr. Kanjer iz Splita i dr. Flam iz Osijeka.

Nagrada za najbolji znanstveni rad u spomen na prof. Tomislava Šošu, osnivača i predsjednika HDVK-a
U sklopu skupa organiziran je i sastanak Europske organizacije za specijalističko usavršavanje (UEMS) uz moderiranje Stefana Ancetija, predsjednika Europskog društva za mlade vaskularne kirurge (EVST). Doc. dr. sc. Marko Ajduk, predstojnik Klinike za kirurgiju KB­a Dubrava, održao je predavanje o edukaciji vaskularnih kirurga u Hrvatskoj.

 

U spomen na prof. Tomislava Šošu, osnivača i predsjednika HDVK-a i predsjednika EDVKa, dodijeljena je nagrada za najbolji znanstveni rad. Prema riječima prof. Chrisosa Liapisa, predsjednika EDVK-a, koji je na tom mjestu naslijedio prof. Šošu, pionir i lider vaskularne kirurgije ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi bio je upravo prof. Šoša


Na kraju kongresa u spomen na prof. Tomislava Šošu, osnivača i predsjednika Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju i predsjednika Europskog društva za vaskularnu kirurgiju, dodijeljena je nagrada za najbolji znanstveni rad. Prema riječima prof. Chrisosa Liapisa, predsjednika Europskog društva za vaskularnu kirurgiju, koji je na tom mjestu naslijedio prof. Šošu, pionir i lider vaskularne kirurgije ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi bio je upravo prof. Šoša. Njegova mudrost, neumoran trud, prijateljstvo i smisao za humor činili su sastanke vijeća Europskog društva za vaskularnu kirurgiju edukacijskim događajima. Kako je istaknuo nadalje prof. Liapis, kod prof. Šoše iznad svega su bili ljubav i ponos prema njegovoj obitelji i zemlji te posvećenost ciljevima.

Ovogodišnja dobitnica nagrade HDVK je Giselle Marie Ortiz iz Paname, i to za predavanje o endovaskularnom liječenju torakalne aorte.

Kongres Mediteranskog društva u Zagrebu omogućio je izuzetno otvorenu i prijateljsku atmosferu u kojoj su mišljenja uspoređivali vodeći svjetski i domaći autoriteti za bolesti krvnih žila.