XVII. poslijediplomski tečaj ginekološke endoskopije „Kurt Semm“, IV. hrvatski kongres minimalno invazivne ginekološke kirurgije i XXV. svjetski kongres minimalno invazivne ginekološke kirurgije

Autor: Rajko Fureš
Nakon tri svjetska kongresa koje je organiziralo Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju HLZ-a s Američkim društvom za ginekološku endoskopiju, posljednji skup organiziran je kao kruna rada društva u suradnji sa Svjetskim udruženjem za ginekološku endoskopiju. Već ta činjenica veliko je priznanje Hrvatskom društvu za ginekološku endoskopiju predvođenim prof. Kopjarom. Gotovo četvrt stoljeća od prve laparoskopske histerektomije, organizacija 25. svjetskog kongresa, 4. kongresa Hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju te 17. tečaja ginekološke endoskopije najbolje govori o opravdanosti truda, entuzijazma i vizionarstva hrvatskih ginekoloških endoskopičara.

OGLAS


 

Veliki napredak na području ginekološke endoskopije od početka devedesetih godina prošlog stoljeća do danas zabilježen je zahvaljujući napretku endoskopske opreme i tehnologije, poglavito razvojem videa i optičkih sustava, koji su omogućili ekspanzivan razvoj minimalno invazivnih endoskopskih operacijskih tehnika. Endoskopija u ginekologiji, kako laparoskopija tako i histeroskopija, do početka devedesetih godina bila je limitirana isključivošću vizualizacije operatera, odnosno njegovog asistenta (ograničene mogućnosti u vizualizaciji, ali i u operacijskoj tehnici). Razvoj operacijskih tehnika i endoskopske opreme, poglavito endoskopske optike i videosustava te unapređenje telemedicinskih sustava, omogućili su revoluciju u minimalno invazivnoj ginekološkoj kirurgiji, te je bez endoskopije danas nezamisliv svakodnevni rad ginekologa. U tom razvojnom ciklusu bilo je potrebno učiniti značajne iskorake, uz stručnu edukaciju i nabavu najsuvremenije opreme, što je bilo povezano s brojim teškoćama. Upravo zbog spomenutoga, valja se ponositi razvojem minimalno invazivne ginekološke kirurgije te endoskopije u cjelini, s najrecentnijim dosezima u ginekološkoj laparoskopiji i histeroskopiji (uz najkvalitetnije 3D/4D sustave, telemedicinske sustave, robotsku kirurgiju te druga dostignuća).

Ukorak s najrazvijenijim zemljama svijeta

Veliki razvoj u četvrt stoljeća minimalno invazivne ginekološke kirurgije na području Hrvatske ne bi bio moguć bez znanja i truda pionira ginekološke endoskopije, a pod vodstvom predsjednika Hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Miroslava Kopjara. Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju osnovano je 1999. u Zagrebu. Od osnivanja do danas predsjednik društva je prof. Kopjar, koji je sa svojim timom najzaslužniji za implementaciju ginekološke endoskopije, odnosno minimalno invazivne ginekološke kirurgije diljem Hrvatske te na prostoru jugoistočne Europe. S ponosom se može reći da Hrvatska drži korak s najrazvijenijim zemljama svijeta, a u nekim područjima postiže i iznimne rezultate. No uz kontinuirano unapređivanje struke, valja nastojati uspostaviti subspecijalizaciju te utemeljiti poslijediplomski studij iz ginekološke endoskopije kao generatore budućih iskoraka za ginekološku endoskopiju na prostoru Hrvatske i jugoistočne Europe.

Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju od svojega početka prepoznalo je značaj kontinuirane edukacije liječnika pa je do sada organizirano sedamnaest poslijediplomskih tečajeva minimalno invazivne kirurgije i ginekološke endoskopije „Kurt Semm“. Tradicija počinje od svibnja 2000. godine, kada je prvi tečaj organiziran u Općoj bolnici Zabok. Uz spomenute poslijediplomske tečajeve, u sklopu kojih je organizirano i sedamnaest simpozija o minimalno invazivnoj ginekološkoj kirurgiji, u suradnji s Američkim društvom za ginekološku endoskopiju (AAGL – engl. American Association of Gynecological Laparoscopists) organizirana su tri svjetska i hrvatska kongresa minimalno invazivne ginekološke kirurgije (2002., 2006 te 2010. godine).

Uz spomenute aktivnosti, Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju sudjeluje i na brojnim drugim skupovima, tečajevima, kongresima i edukacijskih skupovima i radionicama diljem Hrvatske i svijeta. Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju je pridruženo društvo AAGL-a, a član je i Europskog udruženja za ginekološku endoskopiju (ESGE) te Međunarodnog društva za ginekološku endoskopiju (ISGE). Društvo i njegovi članovi aktivno su sudjelovali na brojnim kongresima u zemlji i inozemstvu, a znanstvena i stručna produkcija na simpozijima, kongresima i u najeminentnijim znanstvenim i stručnim časopisima diljem zemlje i svijeta doista je impozantna.

Kruna rada nakon 25 godina od prve laparoskopske histerektomije

U organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju HLZ-a i Svjetskog udruženja ginekoloških endoskopičara u Opatiji je održan 4. hrvatski kongres minimalno invazivne ginekološke kirurgije te 25. svjetski kongres minimalno invazivne ginekološke kirurgije. Nakon tri svjetska kongresa u Dubrovniku koje je organiziralo Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju HLZ-a s Američkim društvom za ginekološku endoskopiju, posljednji prestižni kongres organiziran je kao kruna rada društva u suradnji sa Svjetskim udruženjem za ginekološku endoskopiju (ISGE). Već ta činjenica veliko je priznanje hrvatskoj ginekološkoj endoskopiji i Hrvatskom društvu za ginekološku endoskopiju. Predsjednik Međunarodnog udruženja za ginekološku endoskopiju (ISGE) prof. dr. sc. Bruno van Herendael s brojnim suradnicima, među kojima su se isticali prof. Charles Miller, prof. Rešad Pašić, prof. Jörg Keckstain i prof. Dubravko Barišić (uz prof. Kopjara jedan od najzaslužnijih liječnika za razvoj ginekološke endoskopije na prostoru Hrvatske) iz Villacha te brojni drugi svjetski stručnjaci iz ginekološke endoskopije, u Hrvatsku su doveli jedan od najeminentnijih kongresa organiziran na ovim prostorima. Posebno je dojmljiv bio susret sa živućom legendom svjetske ginekološke endoskopije prof. Harryjem Reichom, koji je od ISGE-a nagrađen priznanjem za životno djelo. Svima koji su prof. Reicha upoznali tijekom njegovih dolazaka u Hrvatsku – Zabok, Zagreb i Dubrovnik – susret je bio posebno dojmljiv jer se radi o jednom od pionira ginekološke endoskopije, koji je inaugurirao brojne operacijske tehnike te prvi na svijetu učinio totalnu laparoskopsku histerektomiju.

 


U organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju HLZ-a i Svjetskog udruženja ginekoloških endoskopičara (ISGE) u Opatiji je održan 4. hrvatski i 25. svjetski kongres minimalno invazivne ginekološke kirurgije. Posebno je dojmljiv bio susret sa živućom legendom svjetske ginekološke endoskopije prof. Harryjem Reichom, koji je od ISGE-a nagrađen priznanjem za životno djelo

 

Gotovo četvrt stoljeća od prve laparoskopske histerektomije izvedene u Zaboku, u kontekstu priznanja dobivenog organizacijom 25. svjetskog kongresa ginekološke endoskopije, 4. kongresa Hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju te 17. poslijediplomskog tečaja ginekološke endoskopije „Kurt Semm” najbolje govori o opravdanosti stremljenja, truda, entuzijazma i vizionarstva hrvatskih ginekoloških endoskopičara na čelu s prof. Kopjarom. Kongres u Opatiji kruna je rada Hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju te je uz priznanje za dosadašnji rad osigurao i poticaj za što kvalitetnije iskorake na području unapređivanja minimalno invazivne ginekološke kirurgije.

Spomenuti skup ne bi se mogao održati ni bez velike pomoći Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka na čelu s prof. dr. sc. Hermanom Hallerom; kao uvod u svjetski kongres, u organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju HLZ-a održan je XVII. poslijediplomski tečaj ginekološke endoskopije „Kurt Semm”. Polaznici tečaja su se aktivno uključili i u pretkongresne tečajeve te u rad svjetskog kongresa u hotelu „Četiri opatijska cvijeta”. Uz izniman trud, bile su upriličene i brojne radionice te direktna uključivanja u ginekološki endoskopski program Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Rijeka. Posebna vrijednost skupa je nazočnost sudionika iz gotovo svih zemalja svijeta. Uz rekapitulaciju recentnih dostignuća ginekološke endoskopije, sudionici su bili u mogućnosti sudjelovati u razmjeni najaktualnijih spoznaja, praktično ih uvježbavati te se upoznati s najnovijim tehničkim mogućnostima i saznanjima koja će obilježiti minimalno invazivno ginekološku kirurgiju.

Nastavak kontinuirane edukacije

Pred Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju i ginekološke endoskopičare iz Hrvatske i jugoistočne Europe dolaze novi izazovi. Stanje struke je na zavidnoj razini; kontinuiranom edukacijom te uspostavom poslijediplomskog studija i subspecijalizacije iz ginekološke endoskopije čine se daljnji napori kako bi se nastavio razvoj minimalno invazivne ginekološke kirurgije na korist bolesnica. Nastavak kontinuirane edukacije potvrđuje i organizacija 18. poslijediplomskog tečaja ginekološke endoskopije prve kategorije „Kurt Semm”, koji je održan od 28. do 2. prosinca 2016. u Općoj bolnici Zabok i Bolnici hrvatskih veterana; 1. prosinca 2016. organiziran je i u Općoj bolnici Karlovac, a završen je 2. prosinca 2016. organizacijom 18. simpozija minimalno invazivne ginekološke endoskopije u karlovačkom hotelu Korana. Odjel ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana organizacijom spomenutih događanja potvrđuje status edukacijskog centra minimalno invazivne ginekološke kirurgije u Republici Hrvatskoj i zemljama u regiji. 

Prof. dr. sc. Harry Reich (u sredini) i prof. dr. sc. Motti Goldenberg (prvi slijeva) tijekom prvog endoskopskog tečaja u OB Zabok 2000. godine

 

Tradicija poslijediplomskih tečajeva minimalno invazivne kirurgije i ginekološke endoskopije „Kurt Semm“ započeta je 2000. godine, kada je organiziran prvi tečaj u Općoj bolnici Zabok

 

Na 1. svjetskom kongresu minimalno invazivne ginekološke kirurgije 2002. godine u Dubrovniku izlaganje je održao prof. dr. sc. Kurt Semm, jedan od utemeljitelja ginekološke endoskopije, uz čije odobrenje međunarodni poslijediplomski tečaj ginekološke endoskopije I. kategorije nosi njegovo ime

 

U povodu obilježavanja 30 godina operativne ginekologije u Općoj bolnici Zabok, u prosincu 2013. godine, doc. dr. sc. Rajko Fureš, voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo, uručio je prof. dr. sc. Miroslavu Kopjaru zahvalnicu za osobiti doprinos u razvoju ginekološke kirurgije i endoskopije

 

Poslijediplomski tečaj ginekološke endoskopije I. kategorije s međunarodnim sudjelovanjem “Kurt Semm” 2011. godine (slijeva: prof. dr. sc. Slavko Orešković, prof. dr. sc. Miroslav Kopjar i prof. dr. sc. Tomislav Čanić).

 

Sudionici jedne od endoskopskih edukacija iz područja uroginekologije održane 2006. godine, pri kraju radova na dovršenju nove zgrade Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana

 

Sudionici Međunarodnog poslijediplomskog tečaja ginekološke endoskopije I. kategorije “Kurt Semm” 2014. godine

 

Endoskopski tečaj u OB Dubrovnik 2003. godine
 

Na kongresu su svoje bogato znanje i iskustvo s kolegama podijelili i neki od vodećih svjetskih endoskopskih ginekoloških kirurga – na slici slijeva: prof. Ray Garry (Australija), prof. Harry Reich (SAD), gđa. Marina Gašparić, zamjenica gradonačelnika Opatije, prof. Peter Maher i prof. Rob O‘Shea (Australija), prof. Adel Shervin (Iran) i prof. Charles Miller (SAD)

 

Edoskopska edukacija tijekom jednog od tečaja ginekološke endoskopije u OB Zabok

 

4. nacionalni i 25. svjetski kongres minimalno invazivne ginekološke kirurgije među najznačajnijim su kongresima organiziranim u Hrvatskoj, a u Opatiju su doveli vodeće svjetske stručnjake iz područja minimalno invazivne kirurgije, koja se danas smatra zlatnim standardom u ginekologiji

 

Predsjednik Međunarodnog udruženja za ginekološku endoskopiju (ISGE) Bruno van Herendael, prof. emeritus ginekološke endoskopije Università degli Studi dell‘Insubria, Varese, Lombardia (Italija) i konzultant ginekološke kirurgije ZNA Antwerpen (Belgija), održao je uvodno predavanje o globalnoj akreditaciji u endoskopiji

 

Moderatori kongresne sekcije „live surgery“ bili su prof. dr. sc. Bruno van Herendael (Belgija), prof. dr. sc. Helder Ferreira (Portugal) i prof. dr. sc. Miroslav Kopjar

 

Brojne radionice te direktna uključivanja u ginekološki endoskopski program Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Rijeka naišli su na veliki interes sudionika iz gotovo svih zemalja svijeta

 

Kongres je popraćen bogatom izložbom endoskopske kirurške opreme i potrošnog materijala, koja je doprinijela visokoj kvaliteti kongresa