MEDIX, God. 26 Br. 146  •  Osvrt na stručno događanje  •  Kardiologija HR ENG

XIII. kongres Hrvatskoga kardiološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem

Ana Rukavina

Glavni cilj skupa bio je prikazati bitne novosti u europskoj i svjetskoj kardiologiji, uz prikaz posebnosti kardiovaskularne patologije u pandemiji koronavirusne bolesti. Program kongresa sastavljen je od znanstvenih sekcija s osvrtima i raspravama o odabranim temama u kardiologiji, izvornih priopćenja te satelitskih simpozija ili izdvojenih predavanja. Uvaženi predavači i gosti svojim su sudjelovanjem na kongresu potvrdili položaj i značaj Hrvatskog kardiološkog društva u Europi i svijetu.


 

Trinaesti kongres Hrvatskoga kardiološkog društva održan je i ove godine u virtualnom obliku te je na taj način, zahvaljujući izvrsnoj prilagodbi novonastalim okolnostima, nastavljen pregled dvogodišnjeg razvoja hrvatske i svjetske kardiologije. Glavni cilj skupa bio je prikazati bitne novosti u europskoj i svjetskoj kardiologiji, uz prikaz posebnosti kardiovaskularne patologije u pandemiji koronavirusne bolesti. Kongres je održan u dva dijela, u prosincu (od 10. do 13. prosinca 2020.) i siječnju (od 21. do 24. siječnja 2021.). Program kongresa sastavljen je od znanstvenih sekcija s osvrtima i raspravama o odabranim temama u kardiologiji, izvornih priopćenja te satelitskih simpozija ili izdvojenih predavanja. Kongres je održan pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, odnosno njezinog Razreda za medicinske znanosti, a uvaženi predavači i gosti svojim su sudjelovanjem potvrdili položaj i značaj Hrvatskog kardiološkog društva u Europi i svijetu.

 

Trinaesti kongres HKD-a održan je i ove godine u virtualnom obliku te je na taj način, zahvaljujući izvrsnoj prilagodbi novonastalim okolnostima, nastavljen pregled dvogodišnjeg razvoja hrvatske i svjetske kardiologije

Skup je počeo virtualnom izložbom, nakon čega su uslijedili satelitski simpoziji tvrtki Krka-Farma i Novartis te otvorenje kongresa. Nakon uvodnog pozdrava predsjednika Hrvatskoga kardiološkoga društva, akademika Davora Miličića, uz pregled aktivnosti i događanja Hrvatskog kardiološkog društva u protekle dvije godine, uslijedilo je pozvano predavanje prof. dr. sc. Stephana Achenbacha, predsjednika Europskoga kardiološkoga društva. Prof. Achenbach istaknuo je brojne novosti i postignuća iz kardiologije u 2020. godini te stavio naglasak na važnost kontinuirane edukacije i razvoja radi pružanja optimalne skrbi pacijentima.

Rezultati studije ENGAGE-TIMI 48

Uslijedio je satelitski simpozij tvrtke Berlin Chemie Menarini, generalnog pokrovitelja kongresa, uz prikaz rezultata studije ENGAGE-TIMI 48 i značaj edoksabana u prevenciji moždanog udara kod atrijske fibrilacije. Za kraj prvog dana održan je simpozij o prirođenim bolestima srca u odraslih (PSBO) uz dvoje uvaženih stranih gostiju i vrhunske hrvatske stručnjake iz tog područja, prikaz specifičnosti i problematike vezano uz PSBO, izbor farmakoterapije kod zatajivanja srca i PSBO-a, napredak u intervencijskim zahvatima u laboratoriju za kateterizaciju srca, dijagnostičku obradu i indikacije za zatvaranje patentnog (perzistentnog) foramena ovale te prognozu Fallotove tetralogije nakon zatvaranja.

Drugi dan kongresa počeo je satelitskim simpozijem tvrtke Pfizer o ulozi apiksabana u liječenju fibrilacije atrija i venskog tromboembolizma. Novosti u ESC smjernicama 2020. za liječenje fibrilacije atrija prikazao je dr. sc. Nikola Pavlović. Kao ključnu novost u smjernicama istaknuo je sistematski pristup bolesnicima s fibrilacijom atrija („CC To ABC“), koji uključuje potvrdu fibrilacije atrija, njenu karakterizaciju, liječenje uz antikoagulantnu terapiju te bolju kontrolu simptoma i kardiovaskularnog rizika. Nove smjernice daju jasnu prednost novim oralnim antikoagulansima (NOAK) u odnosu na varfarin kao inicijalnom liječenju i promjeni terapije u bolesnika koji nisu adekvatno antikoagulirani na varfarinu, a nemaju kontraindikaciju na NOAK.

Dr. sc. Pavlović je također iznio rezultate Aristotle istraživanja u kojem se apiksaban pokazao superiornijim u odnosu na varfarin u sva tri proučavana ishoda, uključujući prevenciju moždanog udara, značajno krvarenje te smanjenje smrtnosti. Slijedilo je predavanje akademika Miličića o pokazateljima iz kliničke prakse nakon desetljeća od uporabe NOAK-a. Akademik je prikazao utjecaj velikih randomiziranih istraživanja na smjernice o liječenju bolesnika s fibrilacijom atrija te što se sve može naučiti iz ispitivanja u kliničkoj praksi. Mogućnosti unaprjeđenja liječenja bolesnika s venskim tromboembolizmom prikazala je prim. dr. sc. Majda Vrkić Kirhmajer.

Novi lijek za snižavanje LDL kolesterola

Sljedeći na programu bio je satelitski simpozij tvrtke Novartis o novom lijeku za snižavanje LDL kolesterola, inklisiranu. Lijek je to s vrlo zanimljivim mehanizmom djelovanja i indikacijama koje uključuju liječenje obiteljske hiperkolesterolemije i bolesnike s visokim kardiovaskularnim rizikom, odnosno koji boluju od aterosklerotske kardiovaskularne bolesti.

Prvo predavanje u sklopu simpozija održao je akademik Željko Reiner, i to o malim interferirajućim RNK u liječenju obiteljske hiperkolesterolemije te je objasnio mehanizam djelovanja inklisirana, njegovu učinkovitost i sigurnosni profil, kao i način administracije lijeka. Iduće predavanje održao je akademik Miličić: prikazao je rezultate novih istraživanja o inklisiranu, njegovoj učinkovitosti i sigurnosnom profilu u bolesnika s aterosklerotskom kardiovaskularnom bolesti te kliničkom benefitu smanjenja LDL kolesterola.

 

Obuhvaćene su brojne teme kao što su COVID-19 i vaskularne bolesti, antitrombotska terapija u perifernoj arterijskoj bolesti te antikoagulacijska terapija nakon akutne venske tromboembolije. Raspravljano je i o uvijek značajnom području zatajivanja srca, uz naglasak na novosti i suvremene izazove kod bolesnika

Na satelitskom simpoziju tvrtke Boehringer Ingelheim razjašnjeni su uloga i mjesto dabigatrana i empagliflozina u suvremenoj kardiologiji. Prvo predavanje održao je doc. dr. sc. Tomislav Letilović o aktualnoj temi antikoagulantni lijekovi u vrijeme pandemije koronavirusa. Uslijedilo je predavanje akademika Miličića o antidijabeticima prije i nakon usmjerenosti na kardiovaskularne ishode u kojem je stavio naglasak na važnost holističkog pristupa bolesniku s dijabetesom. Zadnje predavanje u nizu održao je doc. dr. sc. Dario Rahelić. Uputio je apel za promjenu i smanjenje kliničke inercije prema kardiorenalnoj protekciji. U nastavku kongresa slijedile su aktualne teme: akutni koronarni sindrom u žena prije i nakon pandemije COVID- 19 te endovaskularno liječenje aneurizmi (TEVAR) u doba epidemije COVID-19. Raspored za taj dan završen je satelitskim simpozijem tvrtke Amgen uz izlaganje akademika Miličića o pridržavanju smjernica za liječenje dislipidemije u kliničkoj praksi te prof. dr. sc. Selthofer Relatić o ulozi evolukumaba u bolesnika nakon akutnoga koronarnog sindroma.

Obnovljeni postupnik o dijagnostici i liječenju bolesnika s akutnim koronarnim sindromom

Treći dan kongresa također je bio ispunjen brojnim aktualnim temama iz suvremene kardiologije, a svakako treba istaknuti onu o hrvatskoj mreži primarne perkutane koronarne intervencije od 2018. do 2020.godine, koja je obuhvatila prikaz rezultata liječenja akutnog STEMI i NSTEMI po PCI centrima te rezultate liječenja akutnog infarkta miokarda od 2018. do 2020. godine.

Uslijedilo je predstavljanje obnovljenog postupnika Hrvatskog kardiološkog društva o dijagnostici i liječenju bolesnika s akutnim koronarnim sindromom. Kao novost, u smjernice je uključen lijek prasugrel koji dosad nije bio dostupan na hrvatskom tržištu. Za bolesnike sa STEMI-jem koji se podvrgavaju PCI-ju preporučeno je korištenje dvojne antiagregacijske terapije u obliku acetilsalicilne kiseline i snažnog PSY12 inhibitora – prasugrela ili tikagrelora (ili klopidogrel ako navedeni lijekovi nisu dostupni ili su kontraindicirani) najmanje 12 mjeseci nakon PCI-ja, ako ne postoje kontraindikacije za njihovu primjenu. Iste preporuke vrijede i za bolesnike s NSTEMi-jem koji se podvrgavaju PCI-ju uz razliku primjene prasugrela kod bolesnika koji nisu primali P2Y12 inhibitore i koji su u postupku za PCI, ako nema kontraindikacija, dok se tikagrelor može primijeniti neovisno o prethodnom režimu primjene P2Y12 inhibitora. Također su predstavljene nove smjernice za liječenje dislipidemija Europskog kardiološkog društva, uz prikaz dokaza istraživanja Odyssey o smanjenju velikih KV događaja kao posljedici snižavanja LDL kolesterola.

Zadnji dan prvog dijela kongresa počeo je aktualnim temama iz područja vaskularnih bolesti, uz predsjedatelje doc. dr. sc. Ljiljanu Banfić i prof. dr. sc. Mislava Vrsalovića. Obuhvaćene su brojne teme kao što su COVID-19 i vaskularne bolesti, antitrombotska terapija u perifernoj arterijskoj bolesti te antikoagulacijska terapija nakon akutne venske tromboembolije. Raspravljano je i o uvijek značajnom području zatajivanja srca, uz naglasak na novosti i suvremene izazove kod bolesnika.

Profesionalna kongresna agencija (PCO) Spektar putovanja za kongres je ponudila pouzdano, sveobuhvatno i atraktivno rješenje, vrhunsku produkciju i doživljaj putem fleksibilne EMPL platforme tvrtke Eventrify. Zahvaljujući digitalnoj transformaciji u poslovanju i primjeni novih tehnologija i alata, Spektar putovanja omogućio je otvorenu atmosferu u kojoj su tijekom skupa mišljenja uspoređivali vodeći svjetski i domaći autoriteti iz područja kardiologije.