MEDIX, God. 16 Br. 87/88  •  Pregledni članak  •  Dijetetika HR ENG

Uloga prehrane u prevenciji i liječenju hipertenzijeThe role of nutrition in prevention and management of hypertension

Darija Vranešić Bender

Smatra se da se nutritivni čimbenici mogu povezati s 30-75% slučajeva hipertenzije, a pretilost i prekomjerna tjelesna masa odgovorni su za 11-25%. Nutritivne intervencije pokazale su se učinkovitima u sniženju povišenog arterijskog tlaka te odgađanju pojave hipertenzije. Također, promjena prehrambenih navika pospješuje učinkovitost terapije lijekovima. Sustav prehrambenih preporuka - DASH (The Dietary Approaches to Stop Hypertension) – zasniva se na niskom unosu zasićenih masti i natrija, a ujedno predstavlja prehranu bogatu voćem, povrćem i mliječnim proizvodima, s niskim udjelom masti. Dijeta DASH se u nekoliko kliničkih pokusa pokazala učinkovitom u sniženju povišenog arterijskog tlaka. Primjena dijete imala je još bolje rezultate u kombinaciji sa smanjenim unosom natrija i povećanim unosom kalija, magnezija i kalcija. Također, sve je više studija koje ukazuju na antihipertenzivno djelovanje omega-3 masnih kiselina. 

Ključne riječi:
dijeta; dijeta s ograničenim unosom soli; hipertenzija; kuhinjska sol; natrij; omega-3 masne kiseline; prehrambene navike

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju MEDIX, God. 16 Br. 87/88

Nutritive factors are believed to be associated with hypertension in 30-75% of the cases, whereas obesity and overweight are responsible for 11-25% of the cases. Nutritive interventions have been shown effective in reducing high blood pressure and delaying the onset of hypertension. Also, changes in eating habits contribute to the effectiveness of antihypertensive medications. A system of eating recommendations – DASH (The Dietary Approaches to Stop Hypertension) – is based on low intake of saturated fats and sodium and high intake of fruit, vegetables and low-fat diary products. Clinical trials have shown that DASH diet is effective in reducing high blood pressure. The results of the diet are even better when it is combined with reduced sodium intake and increased potassium, magnesium and calcium intake. There is accumulating evidence that omega-3 fatty acids also have antihypertensive effects. 

Key words:
diet; diet, sodium-restricted; fatty acids, omega-3; food habits; hypertension; sodium; sodium chloride, dietary