Učinak prehrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata


OGLAS


Rezultati izvornog istraživanja skupine danskih autora predvođenih Camillom Dalby Hansen objavljeni su u izdanju od 23. siječnja 2023. časopisa „Annals of Internal Medicine“. Istraživan je učinak kalorijski neograničene dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti u odnosu na dijetu s visokim udjelom ugljikohidrata i niskim udjelom masti na dijabetes tipa 2 i nealkoholnu masnu bolest jetre.

Randomizirano kontrolirano ispitivanje imalo je za cilj usporediti navedena dva režima prehrane, bez namjere gubitka tjelesne težine, na dijabetes tipa 2 i nealkoholnu masnu bolest jetre. Sponzor je bila fondacija Novo Nordisk, a lokacija Sveučilišna bolnica Odense u Danskoj, gdje je probrano 165 sudionika s dijabetesom tipa 2. Kontroliralo se glikemiju, razine lipida u serumu, metaboličke markere te je rađena biopsije jetre za procjenu nealkoholne masne bolesti jetre. Intervencija je trajala šest mjeseci, potom je uslijedilo tromjesečno praćenje.

Dvije kalorijski neograničene dijete bile su sljedeće: 1. dijeta s 50 do 60 energetskih postotaka (E%) masti, manje od 20E% ugljikohidrata i 25- 30E% proteina: 2. dijeta s 50-60E% ugljikohidrata, 20-30E% masti i 20- 25E% proteina.


Unsplash / Jennifer Pallian

Osobe s dijabetesom tipa 2 na šestomjesečnoj, kalorijski neograničenoj dijeti s nižim unosom ugljikohidrata imaju veća klinički značajna poboljšanja u kontroli glikemije i tjelesne maseProsječna dob bila je 56 godina, a 58% ispitanika žene. Sudionici na dijeti s manjim udjelom ugljikohidrata imali su veća poboljšanja u hemoglobinu i izgubili su više težine (srednja razlika u promjeni -3,8 kg). Obje skupine imale su viši HDL kolesterol i niže trigliceride nakon šest mjeseci. Promjene LDL-a bile su manje povoljne u skupini na dijeti sa smanjenim udjelom ugljikohidrata nego u skupini na dijeti s većim udjelom ugljikohidrata.

Zaključeno je da su osobe s dijabetesom tipa 2 na šestomjesečnoj, kalorijski neograničenoj dijeti s nižim unosom ugljikohidrata imale veća klinički značajna poboljšanja u kontroli glikemije i težini, ali promjene nisu bile održane tri mjeseca nakon intervencije. U procjeni nealkoholne bolesti masne jetre nisu otkrivene statistički značajne promjene između skupina.