Svjetski dan bubrega posvećen prevenciji i ranom otkrivanju bolesti

Autor: Dragan Bralić

Posljednjih četrnaest godina, svakoga drugog četvrtka u ožujku, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan bubrega, kojim se želi podignuti svijest o važnosti zdravog života za zdrave bubrege te ukazati da je kronična bolest bubrega česta i teška bolest, ali i da se može spriječiti i liječiti. Svjetski dan bubrega 2019. obilježava se u brojnim gradovima Hrvatske pod geslom „Zdravlje bubrega - za svakoga i svugdje“. 


 


Kronična bubrežna bolest pogađa 10% odraslog stanovništva diljem svijeta, s tendencijom porasta učestalosti uslijed starenja populacije i globalne epidemije šećerne bolesti, arterijske hipertenzije te pretilosti koje dovode do postupnog slabljenja bubrežne funkcije zbog čega svake godine u Republici Hrvatskoj oko 500 bolesnika započinje s nadomještanjem bubrežne funkcije.

 

Procjenjuje se da oko 150.000 osoba u Hrvatskoj ima kroničnu bubrežnu bolest (preuzmi plakat ovdje)

Otkrivanje kronične bubrežne bolesti u ranoj fazi, s pravodobnim odgovarajućim liječenjem rezultira povećanjem kvalitete života bolesnika ali i uštedom za zdravstveni sustav - samo jedna godina dijalize za svakog bolesnika košta između 100.000 i 150.000 kn  – naglašeno je na tiskovnoj konferenciji održanoj uoči manifestacije u HLZ-u.

Kako bi pojačalo preventivne aktivnosti usmjerene ranom otkrivanju i liječenju kronične bubrežne bolesti, Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT) je u tekućoj godini, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, udrugama liječnika obiteljske medicine i HZJZ-om, počelo realizirati akcijski plan za prevenciju i rano otkrivanje kronične bubrežne bolesti.

Ranim otkrivanjem kronične bubrežne bolesti Hrvatska bi se mogla pridružiti vodećim zemaljama, ne samo u transplantaciji bubrega, nego i u prevenciji i smanjenju posljedica tog pogubnog javnozdravstvenog problema.

 

 
Na tiskovnoj konferenciji u HLZ-u predstavljeni su javnosti ciljevi akcije – slijeva: doc. dr. sc. Mario Laganović, dopredsjednik HDNDT-a, gđa. Tanja Watz, predsjednica Udruge Transplant, prim. Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva RH, prof. dr. sc. Mladen Knotek, predsjednik HDNDT-a i Gordana Novaković, mag. med. techn., predsjednica Stručnog društva nefrologije, dijalize i transplantacije bubrega HUMS-a

Na tiskovnoj konferenciji je naglašeno da uz već spomemute čimbenike rizika, uzrok oštećenja bubrežne funkcije može biti i prekomjerno korištenje  nefrotoksičnih lijekova te prekomjerna primjena kontrastnih sredstava u radiološkoj dijagnostici (kontrastna nefropatija), koja je često rezultat 'konzumerizma' u primjeni CT i MR pretraga, bez opravdanih indikacija.

Ovogodišnja manifestacija obilježava se u brojnim gradovima Hrvatske pod geslom „Zdravlje bubrega - za svakoga i svugdje“. U Zagrebu je središnji događaj javnozdravstvena akcija obavještavanja javnosti o bolestima bubrega, uz mjerenje tlaka i određivanje glukoze u krvi 14. ožujka 2019. godine na Trgu Bana J. Jelačića od 10 do 15 sati.

Središnji događaj obilježavanja Svjetskog dana bubregaje u Hrvatskoj bila je javnozdravstvena akcija na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu. Liječnici i medicinsko osoblje građanima su mjerili tlak, određivali razinu glukoze u krvi uzimajući podakte o dobi, indeksu tjelesne mase, dobi i pušenju te su one s povećanim rizikom za razvoj bubrežnih bolesti informirali o tome i savjetovali da posjete svog liječnika opće prakse za daljnje pretrage

U povodu Svjetskog dana bubrega HDNDT organizira Simpozij „Novosti u nefrologiji“, koji će se održati od 15. do 16. ožujka 2019. godine u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu, Šubićeva 9. Simpozij je namijenjen nefrolozima, internistima, liječnicima obiteljske medicine te svim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u svakodnevnom zbrinjavanju bolesnika. Program događanja