MEDIX, God. 22 Br. 119/120  •  Recenzija  •  Nutricionizam HR ENG

Zvonimir Šatalić, Maroje Sorić, Marjeta Mišigoj-Duraković:
"Sportska prehrana"

Boris Labar


Izdavač: Znanje, Zagreb
Godina izdanja: 2016.
Format: 165 x 235 mm ; uvez: meki
Opseg: 416 stranica

 

Svečano predstavljanje sveučilišnog udžbenika „Sportska prehrana“ održano je 24. veljače 2016. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Autori udžbenika su doc. dr. sc. Zvonimir Šatalić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Maroje Sorić i prof. dr. sc. Marjeta Mišigoj-Duraković s Katedre za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predstavljanje je moderirala prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, a o udžbeniku su govorili prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivana Čuković- Bagić, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, Silvia Sinković, glavna urednica izdavačke kuće Znanje, prof. emer. dr. sc. Boris Labar, predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora, te dekani Prehrambeno-biotehnološkog i Kineziološkog fakulteta, prof. dr. sc. Damir Ježek i prof. dr. sc. Damir Knjaz. Među govornicima su bili i recenzenti prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, doc. dr. sc. Vladimir Ivančev, predsjednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara.

„Sportska prehrana“ knjiga je koja na popularan način govori o važnosti pravilne prehrane u sportu. Pisana je jezikom prihvatljivim široj populaciji, ponajprije sportašima, koji se njome mogu informirati o važnosti pravilne prehrane za psihofizički ustroj organizma. S druge strane, knjiga je napisana profesionalno, uz brojne literaturne navode te se većina pokazatelja u knjizi temelji na dokazima. Autori odgovorno i profesionalno ukazuju na brojna još neistražena područja u prehrani u kojima nema dovoljno mjernih objektivnih pokazatelja o vrijednosti uvriježenih i prihvaćenih postulata prehrane.

Knjiga je logično podijeljena u cjeline. Počinje dijelom koji govori o procjeni uhranjenosti i nutritivnog statusa sportaša. Na to se nadovezuju dijetetičke metode kao vrijedna mjera prehrane i objektivna procjena utjecaja prehrane na zdravlje. Slijedi poglavlje o probavi hrane i metabolizmu energije. U zasebnim su poglavljima prikazani proteini, ugljikohidrati i masti te vitamini i minerali. Naglašava se važnost hidracije, raspravlja o dodacima prehrani, uživanju alkohola i njegovom utjecaju na sport. Zadnji dio knjige posvećen je prehrani specifičnih skupina i dodatnim prilozima.

Treba istaknuti da autori u svakom poglavlju izdvajaju i naglašavaju „poruke“, tj. sve ono što bi željeli da čitatelj prepozna kao važnu informaciju. Kroz znanstvenu informaciju, ali i temeljem iskustva vrhunskih sportaša, šalje se poruka o pravilnoj prehrani. Isto tako naglašavaju se mnoge još uvijek prisutne zablude o pravilnoj i sportskoj prehrani. Ukazuje se i na placebo učinak, tj. još uvijek nedovoljno utvrđenu vrijednost pojedinih sastojaka nadomjesne prehrane, koja se smatra visokovrijednom bez i natruhe sumnje. Autori po tim pitanjima nemaju isključiv stav, već naglašavaju prepoznatljivost kvalitetne prehrane temeljene na dokazima, shvaćajući da se samo strpljivim pristupom i trajnom edukacijom može mijenjati uvriježen sud o prehrani. Još jednom treba naglasiti da autori određuju znanstvene pokazatelje kao temelj, a psihološke te običajne značajke prehrane vrhunskih sportaša kao jednako važan čimbenik na koji se može djelovati, postupno ga mijenjajući.

Jedna je od temeljnih poruka autora: „Nitko svoj način života ne može nazvati zdravim ukoliko on ne uključuje i pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost“.

Riječ je o vrlo vrijednom djelu, koje ne samo da šalje poruku o važnosti pravilne i zdrave prehrane, već brojnim vrlo prihvatljivim informacijama uči kako i na koji način provoditi pravilnu i sportsku prehranu. Stoga će djelo biti iznimno zanimljivo štivo, kako studentima nutricionizma i kineziologije te sportskim liječnicima, tako i sportašima, trenerima, sportskim djelatnicima i rekreativcima.

Zahvaljujemo autorima što su knjigom „Sportska prehrana“ približili sportskoj javnosti taj nadasve važan javno-zdravstveni problem.