VII. hrvatski kongres o debljini

Autor: Andrej Belančić, Sanja Klobučar Majanović

U organizaciji Hrvatskog društva za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, od 26. do 29. travnja 2018. u Kulturno turističkom centru Gervais u Opatiji održan je 7. hrvatski kongres o debljini s međunarodnim sudjelovanjem. Bogatom programu kongresa, koji je obuhvatio sve aktualne teme kada je u pitanju debljina, bili su pridruženi EAGEN tečaj „Obesity – time to stop it!“, 17. simpozij društva za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Hrvatske udruge medicinskih sestara, studentski simpozij te program za građanstvo.


 


U organizaciji Hrvatskog društva za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, od 26. do 29. travnja 2018. godine u Kulturno turističkom centru Gervais u Opatiji održan je 7. hrvatski kongres o debljini s međunarodnim sudjelovanjem. Suorganizatori skupa bili su Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Grad Opatija, Hrvatsko gastroenterološko društvo, Hrvatsko endokrinološko društvo te Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a. Bogat četverodnevni program privukao je respektabilan broj od 450 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Posebnost kongresa bila je u tome što su se prvi put u sklopu redovitog programa održali EAGEN (engl. European Association for Gastroenterology, Endoscopy and Nutrition) tečaj „Obesity – time to stop it!“, 17. simpozij društva za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS), studentski simpozij te program za građanstvo.

 

Na svečanoj ceremoniji otvorenja kongresa predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. dr. sc. Davor Štimac nazočne je upoznao s najnovijim epidemiološkim pokazateljima koji potvrđuju da je debljina ozbiljan problem i u Hrvatskoj

Da ne bi sve ostalo samo na teoriji, organizatori su se potrudili da kongres protekne u ozračju promoviranja zdravog načina života te su za sudionike organizirali nutritivno izbalansirane obroke, tjelovježbu, nordijsko hodanje opatijskim šetnicama te kazališnu izvedbu posvećenu problemu debljine. Time su članovi Hrvatskog društva za debljinu i sudionici kongresa posvjedočili kako su uravnotežena prehrana i redovita tjelesna aktivnost temelj liječenja, ali i prevencije debljine kao javnozdravstvenog problema pandemijskih razmjera.

Debljina – ozbiljan problem

Na svečanoj ceremoniji otvorenja kongresa, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. dr. sc. Davor Štimac nazočne je upoznao s najnovijim epidemiološkim pokazateljima koji potvrđuju da je debljina ozbiljan problem i u Hrvatskoj. U našoj domovini 57,4% stanovništva ima prekomjernu tjelesnu masu, a 18,7% je pretilo. Iako je zabilježen trend smanjenja broj pretilog stanovništva odrasle dobi, izuzetno je zabrinjavajuća činjenica porast debljine u dječjoj dobi od čak 15% u posljednjih desetak godina. Da je debljina jedan od vodećih kliničkih i znanstvenih izazova u Europi, potvrdio je i prof. Herman Toplak, predsjednik EASO (engl. European Association for the Study of Obesity), koji je upozorio da iako je porast prevalencije debljine donekle usporen u odrasloj populaciji, novi val rasta broja oboljelih će uskoro uslijediti ako se ne riješi jedan od ključnih javnozdravstvenih problema, a to je debljina u dječjoj dobi. Zabrinjavaju podaci da je svako treće dijete na svijetu preuhranjeno ili pretilo, tim više kada se zna da 75-80% pretilih adolescenata nastavlja opisani trend dalje u životu kao pretili odrasli.

Da je debljina jedan od vodećih kliničkih i znanstvenih izazova u Europi, potvrdio je i prof. Herman Toplak, predsjednik EASO-a, koji je upozorio na problem porasta debljine u dječjoj dobi

Posebno zanimanje izazvalo je plenarno predavanje dr. Marie Collazo Clavell, koja je podijelila svoja iskustva u radu s pretilim bolesnicima u svjetski renomiranoj Mayo klinici

 

Izvršni direktor EASO-a, Euan Woodword, održao je predavanje „EASO – mission and vision“ te naglasio temeljne odrednice preventivnih programa koji se provode u Europskoj uniji pod okriljem EASO-a. Podsjetio je na Europski dan debljine koji se obilježava svake treće subote u svibnju, a koji ima za cilj podići razinu osviještenosti o debljini kao bolesti koja ozbiljno narušava kvalitetu života i smanjuje životni vijek oboljelih. Posebno zanimanje privuklo je plenarno predavanje dr. Marie Collazo Clavell, koja je podijelila svoja iskustva u radu s pretilim bolesnicima u svjetski renomiranoj Mayo klinici, Rochester, SAD, te istaknula ključne odrednice uspješnog upravljanja tjelesnom težinom kao i važnost upoznavanja oboljelih s realnim mogućnostima pojedinih terapijskih opcija.

Hormonalni disbalans – najčešće posljedica, a ne uzrok debljine

U petak 27. travnja paralelno su se odvijala spomenuta tri programa – EAGEN tečaj, sestrinski simpozij te program za studente. EAGEN tečaj je okupio vodeće europske stručnjake, koji su iznijeli najnovija saznanja o patofiziologiji debljine, gastrointestinalnim bolestima koji imaju ishodište u debljini te mogućnostima liječenja. Prof. Colm O'Morain iz Irske pozvao je na akciju i zajedničku borbu svih struka protiv debljine. Prof. Jan Tack iz Belgije istaknuo je važnu ulogu signala iz probavnog trakta u centralnoj regulaciji apetita i homeostazi energije. Dokaze da crijevna mikroflora ima važnu ulogu u nastanku debljine iznio je prof. Željko Krznarić.

Dr. sc. Maja Baretić potvrdila je da se u samo manjeg broja pretilih osoba debljina može objasniti nekim od hormonalnih poremećaja, dok je prof. Nela Pivac govoreći o genetici i epigenetici debljine naglasila da na tom polju još mnogo toga treba rasvijetliti.

Rizik za pojavu zloćudnih Bolesti

U drugom bloku, posvećenom gastrointestinalnim manifestacijama debljine, prof. Sandra Milić istaknula je debljinu kao jedan od glavnih čimbenika rizika za pojavnost bolesti hepatobilijarnog trakta posebno kolelitijazu i nealkoholnu masnu bolest jetre. Prof. Peter Malfertheiner iz Njemačke naglasio je da debljina predstavlja rizik i za bolesti jednjaka, dok je prof. Tomica Milosavljević razjasnio poveznicu između prekomjerne količine masnog tkiva i upalnih bolesti crijeva.

 

Kongres je bio izuzetno dobro medijski popraćen. Detalj s konferencije za novinare: izvršni direktor EASO-a Euan Woodward, tajnica kongresa doc. Sanja Klobučar Majanović i predsjednik kongresa prof. Davor Štimac

Najnovija saznanja o abnormalnostima motiliteta u pretilih osoba iznio je prof. Dan Dumitrascu iz Rumunjske. S dokazima da debljina predstavlja rizik za pojavnost malignih bolesti koje primarno sijelo imaju u probavnom sustavu nazočne je upoznao prof. Borut Štabuc iz Slovenije. Intrigantno pitanje treba li u masnom tkivu tražiti krivca za sindrom iritabilnog crijeva, postavio je doc. Goran Hauser pokazavši rezultate istraživanja koja daju potvrdan odgovor na to pitanje.

Novi lijek za liječenje debljine

Blok posvećen multidisciplinarnom liječenju debljine otvorila je doc. Darija Vranešić Bender, koja je s nutricionističkog gledišta dala kritički osvrt na pojedine dijetetske režime naglasivši kako je mediteranska prehrana i dalje u vrhu najpoželjnijih obrazaca prehrane. Prof. Alessandra Pokrajac Bulian opisala je ulogu psihologa u liječenju debljine te objasnila temeljna načela kognitivno- bihevioralnog pristupa debljini.

 

O novostima u farmakoterapiji debljine izvijestila je doc. Sanja Klobučar Majanović. Pored orlistata i kombinacije bupropion/ naltrekson, od nedavno je u Hrvatskoj dostupan i novi lijek za liječenje debljine – liraglutid u dozi od 3 mg

Doajen barijatrijske kirurgije u Hrvatskoj prof. Miroslav Bekavac Bešlin govorio je o trendovima u kirurškom pristupu te naglasio da je kirurgija zasigurno najučinkovitija metoda liječenja debljine

 

O novostima u farmakoterapiji debljine izvijestila je doc. Sanja Klobučar Majanović. Pored orlistata i kombinacije bupropion/naltrekson, od nedavno je u Hrvatskoj dostupan i novi lijek za liječenje debljine – liraglutid u dozi od 3 mg. Liraglutid je analog humanog GLP-1, crijevnog hormona koji smanjuje osjećaj gladi, a koji se u dozi do 1,8 mg inače koristi za liječenje šećerne bolesti tip 2. Prof. Davor Štimac je prikazao mogućnosti endoskopskih metoda u liječenju debljine. Uvaženi barijatrijski kirurg prof. Miroslav Bekavac Bešlin govorio je o trendovima u kirurškom pristupu naglasivši da je kirurgija zasigurno najučinkovitija metoda liječenja debljine. Važnost redovitog praćenja i uzimanja suplemenata vitamina i minerala, posebice nakon zahtjevnijih kirurških postupaka, naglasio je Heinz Hammer iz Austrije.

Primjere preventivnih programa koji se na nacionalnoj razini provode u pojedinim državama prikazali su dr. Gianenrico Rizzatti iz Italije, prof. Laszlo Herszeny iz Mađarske te prof. Štimac.

Sestrinski simpozij i program za studente

Program namijenjen medicinskim sestrama organiziran je u sklopu 17. simpozija društva za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma HUMS-a te je privukao velik broj sudionika. Da je uloga medicinske sestre kao dio tima koji skrbi o pretilim osobama iznimno važna, posvjedočila su brojna izlaganja kolegica, koja su obuhvatila različite aspekte dijagnostičkog i terapijskog pristupa debljini i njezinim komplikacijama. Zahvaljujemo svima na sudjelovanju, a posebno Aniti Karanfilovski koja je kao članica Organizacijskog odbora uložila veliki trud u osmišljavanju i realizaciji tog dijela kongresa.

 

Odlično je posjećen bio i 17. simpozij društva za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Hrvatske udruge medicinskih sestara

Brojni studenti aktivno su sudjelovali u radu kongresu prezentacijom svojih znanstvenih radova

Kazališna izvedba posvećena problemu debljine premijerno je izvedena upravo na 7. hrvatskom kongresu o debljini

 

Među registriranim sudionicima bilo je stotinjak studenata i nutricionista, što potvrđuje njihovu zainteresiranost kada je u pitanju problematika debljine. Ohrabruje činjenica da će upravo ti mladi ljudi za koju godinu početi s radom i biti važan segment u sustavu koji nastoji prevenirati i što adekvatnije liječiti debljinu i njezine komplikacije. Još više raduje podatak da je velik broj studenata aktivno sudjelovalo u radu kongresu prezentacijom svojih znanstvenih radova. Od prijavljenih radova 29 je izloženo u obliku postera, a 12 prezentirano u obliku predavanja, sve pod budnim okom prof. Saše Ostojića i doc. Nine Pereza, urednika časopisa „Medicina Fluminensis“, koji su evaluirali uspješnost studentskih izlaganja.

Osim izlaganja studentskih radova u sklopu programa studentskog simpozija, sudionici su imali priliku poslušati i predavanja te sudjelovati u četiri radionice. Prof. Štimac studentima je približio metode liječenja debljine, a doc. Klobučar Majanović posebnosti kliničkog pristupa pretilom bolesniku. Glavni organizator studentskog simpozija Andrej Belančić kroz zanimljive prikaze slučajeva podsjetio je da je debljina bolest sama po sebi, ali i pokazatelj drugih bolesti, odnosno da s njom nažalost dolazi i širok spektar metaboličkih, mehaničkih i psihosocijalnih komplikacija. Nutricionistica Mirela Marić je studente još jednom uvjerila kako je pravilna prehrana ključ uspjeha u postizanju i održavanju poželjne tjelesne mase.

U popodnevnim satima studenti su imali priliku sudjelovati u radionicama „Kliničke vještine – Fibroscan i ultrazvuk abdomena“, „Metabolički trening“, „Kako educiramo o prehrani u Dnevnoj bolnici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma?“ te „Primjena protuupalne prehrane u regulaciji tjelesne težine“.

Pretile osobe brže kognitivno stare

Subotnji program bio je također izuzetno bogat, a održavao se paralelno u dvije dvorane. U dvorani A održana su četiri bloka predavanja. U prvom bloku „Debljina – lokalni i globalni problem“ nazočni su imali priliku čuti o problemu debljine u Hrvatskoj, kao i o trenutačno dostupnim terapijskim mogućnostima i strategiji prevencije i liječenja debljine u Europi, o čemu je govorio prof. Volkan Yumuk iz Turske, predsjedavajući OMTF-a (engl. Obesity Management Task Force) Europskog udruženja za izučavanje debljine. Prof. Luka Zaputović je održao predavanje o poremećajima lipida i aterosklerozi kao metaboličkim komplikacijama debljine.

Drugi blok bio je posvećen posebnostima u pristupu pretilim osobama. Akademkinja Vida Demarin je iznijela rezultate najnovijih istraživanja, koja potvrđuju da pretile osobe ranije kognitivno stare, a prof. Željka Crnčević Orlić, predsjednica Hrvatskog endokrinološkog društva HLZ-a, nadahnuto je govorila o važnosti cirkadijalnih ritmova u održavanju optimalne tjelesne mase, odnosno razvoju debljine. Uvijek originalan u nastupu, prof. Veljko Đorđević potvrdno je odgovorio na pitanje postavljeno u naslovu svog predavanja „Stigmatiziramo li pretile osobe?“ te ukazao na potrebu promjene toga trenda.

S izazovima anesteziološke pripreme pretilih osoba i kako im pristupiti na optimalan način nazočne je upoznao dr. Juraj Šprung, liječnik hrvatskih korijena koji je nakon stjecanja diplome Medicinskog fakulteta u Rijeci veći dio radnog vijeka proveo u inozemstvu, a već godinama radi kao anesteziolog u Mayo Clinic u Rochesteru, SAD.

U bloku „Klinički pristup debljini“, doc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma, upozorio je na čvrstu vezu debljine i šećerne bolesti tipa 2, istaknuvši da više od 85% oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 ima prekomjernu tjelesnu masu. Prof. Sanjin Rački je govorio o pogubnom utjecaju debljine na funkciju bubrega, a doc. Antonija Balenović o pozitivnim, ali i negativnim utjecajima digitalnih tehnologija u prevenciji, odnosno nastanku debljine.

Nutrigenomika – nutricionizam budućnosti

U posljednjem bloku, koji je bio posvećen neinvazivnim terapijskim pristupima debljini, prof. Lea Smirčić Duvnjak govorila je o terapijskim opcijama u liječenju debljine i šećerne bolesti tipa 2 temeljenim na oponašanju djelovanja hormona probavnog sustava. Gošća iz Gruzije, dr. Ketevan Asatiani, pokazala je kako već i male promjene u načinu života dugoročno mogu rezultirati značajnim smanjenjem tjelesne mase. Ing. Eva Pavić pokušala je odgovoriti na intrigantno pitanje trebaju li osobe koje žele smršavjeti izbaciti gluten iz prehrane te upozorila na potencijalne opasnosti takvog pristupa prehrani kod osoba koje nemaju celijakiju.

Dr. Alica Posavi Antonović govorila je o nutrigenomici, znanosti koja proučava kako pojedini nutrijenti ili njihovi metaboliti međudjeluju s genomom pri regulaciji ekspresije gena. Vjerujemo da će se u budućnosti na osnovi genoma moći odrediti tip prehrane koji pojedincu najbolje odgovara kako bi održao zdravlje i optimalnu tjelesnu masu.

Imperativ – zaustaviti epidemiju debljine u dječjoj dobi

Prvi dio subotnjeg programa u dvorani B bio je posvećen problemu debljina u djece. Pozivu za sudjelovanje odazvao se i Joao Breda, voditelj Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti te programa za prehranu, tjelesnu aktivnost i debljinu regionalnog ureda SZO-a za Europu. Dr. Breda je govorio o izazovu zaustavljanja epidemije debljine u dječjoj dobi u Europi te strategijama koje provodi SZO.

 

Dr. Joao Breda, voditelj Europskog ureda SZO-a za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti te programa za prehranu, tjelesnu aktivnost i debljinu regionalnog ureda SZO-a za Europu, govorio je o izazovu zaustavljanja epidemije debljine u dječjoj dobi u Europi

 

O aktivnoj ulozi Hrvatske u europskom projektu praćenja pretilosti u djece izvijestila je voditeljica projekta u RH doc. Sanja Musić Milanović, dok je s projektom prevencije debljine u djece školske dobi „PETICA – igrom do zdravlja“ nazočne upoznao prof. Željko Krznarić. O implikacijama fetalnog programiranja u prevenciji debljine govorila je doc. Tea Štimac, dok je doc. Srećko Severinski iznio posebnosti endokrinološkog pristupa pretilom djetetu. Kakve su mogućnosti liječenja debljine u djece, prikazala je doc. Ivana Unić Šabašov.

Hodanjem do gubitka kilograma

Treći blok posvećen promjeni životnog stila s ciljem liječenja debljine bio je otvoren i za građanstvo, a moderirali su ga prof. Greta Krešić i prof. Stjepan Heimer. Nutricionistica Mirela Marić iznijela je brojne pozitivne strane trenutačno vrlo popularne Paleo prehrane, ali i upozorila na potencijalne opasnosti, posebice mogući deficit vitamina B i D te kalcija. Kineziolog Matija Dunaj naglasio je važnost tjelesne aktivnosti u kontroli tjelesne težine, a kineziologinja Sanja Žuljević kako jednostavnom aktivnošću poput hodanja ostvariti gubitak kilograma.

 

Hodanjem do zdravlja – sudionici kongresa vlastitim primjerom poslali su poruku o važnosti redovite tjelesne aktivnosti u postizanju i održavanju primjerene tjelesne mase

 

Posljednji blok predavanja bio je posvećen barijatrijskoj kirurgiji kao najučinkovitijoj metodi liječenja debljine. O sadašnjosti i budućnosti te grane kirurgije govorio je prof. Fuad Pašić iz BiH, dok je dr. Davor Mendrila prikazao razvoj barijatrijske kirurgije u KBC-u Rijeka kao vodećem centru u Hrvatskoj kada je u pitanju kirurško liječenje debljine. Na važnost redovitog praćenja bolesnika nakon složenih malapsorpcijskih postupaka upozorila je dr. sc. Gorana Mirošević iz KBC-a „Sestre milosrdnice“.

Obesity – time to stop it!

U nedjelju 29. travnja održan je okrugli stol, odnosno tribina o ulozi obiteljskog liječnika u prevenciji i liječenju debljine, u kojoj su aktivno sudjelovali dr. Ines Balint, dr. Nina Bašić Marković, dr. Morena Butković te dr. Leonardo Bressan. Potaknuta je bogata diskusija kojoj je cilj bio ukazati na probleme te moguća rješenja u zdravstvenom sustavu, ali i podjela iskustava u pitanju mjera prevencije debljine koje se provode na lokalnim razinama. Jedan od temeljnih preduvjeta za rješavanje tog javnozdravstvenog problema zasigurno je podizanje kvalitete prevencije i liječenja debljine od primarne zdravstvene zaštite na nacionalnoj razini.

Nakon tribine, sudionici su imali priliku uzeti u ruke štapove za nordijsko hodanje i pridružiti se organizatorima u dvosatnom hodanju prelijepim opatijskim šetnicama. Debljini su na taj način poručili da se čuva jer val pozitivne energije i motivacije uz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost svakako će joj stati na kraj – „Obesity – time to stop it!“