XXV. kongres obiteljske medicine – Akutne infekcije i skrb za malo dijete u obiteljskoj medicini

Autor: Marion Tomičić, Marko Rađa

U organizaciji HUOM-a na Plitvicama je održan XXV. kongres obiteljske medicine. Akutne infekcije čest su razlog dolaska bolesnika obiteljskom liječniku, pa su kliničko promišljanje i racionalno korištenje dijagnostičkih metoda presudni u postavljanju dijagnoze i donošenju odluke o liječenju. Posebnu pozornost potrebno je usmjeriti osvještavanju o rastućoj bakterijskoj rezistenciji na antimikrobne lijekove i poziciji obiteljskog liječnika u usporavanju toga nepovoljnog trenda. Obiteljski liječnici koji u skrbi imaju malu djecu aktivno su sudjelovali i u raspravi o organizaciji skrbi o malom djetetu u obiteljskoj medicini. Nizom predavanja i radionica, dijelom uz pomoć specijalista pedijatara, obnovljena su znanja i vještine potrebne za pružanje skrbi spomenutoj populaciji. 


 


Jubilarni, XXV. kongres obiteljske medicine održan je na Plitvicama od 19. do 21. travnja 2018. godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore.

Hrvatska udružba obiteljske medicine (HUOM) osnovana je prije 25 godina kao udruga specijalista i specijalizanata opće/obiteljske medicine. Od osnutka potiče kolege na sudjelovanje u znanstvenom, stručnom i edukativnom radu na području obiteljske medicine. Rezultat je najdugovječniji kongres obiteljskih liječnika te osnivanje časopisa „Medicina Familiaris Croatica“. Kongresi oduvijek imaju dvije zadane programske cjeline, koje se biraju sukladno važnosti tema za svakodnevni rad obiteljskog liječnika. U prethodnih 25 godina objavljena su 24 zbornika s više od 850 radova, čiji su autori uglavnom specijalisti i specijalizanti obiteljske medicine. Tu tradiciju HUOM želi njegovati pa potiče kolege, pogotovo specijalizante, da aktivno sudjeluju jer obiteljska medicina kao struka i zasebna akademska disciplina ima što prikazati.

 

Prof. dr. sc. Rudika Gmajnić uvodnim predavanjem „Naših prvih 25 godina“ proveo je sudionike kroz povijest rada HUOM-a

Na svečanom otvorenju XXV. kongresa obiteljske medicine nazočnima se obratio predsjednik HUOM-a dr. Marko Rađa i otvorio kongres

Na svečanom otvorenju prof. dr. sc. Rudika Gmajnić je predavanjem „Naših prvih 25 godina“ proveo sudionike kroz povijest HUOM-a, a potom je kongres otvorio predsjednik HUOM-a dr. Marko Rađa.

Akutne infekcije u obiteljskoj medicini

Uvodno predavanje prvog radnog dana „Najčešće akutne infekcije odraslih u praksi liječnika obiteljske medicine“ održala je doc. dr. sc. Davorka Vrdoljak, a uslijedila su tri bloka predavanja o akutnim infekcijama. Grupa autora pratila je propisivanje antibiotika u svojim ordinacijama te ukazala da pristup liječenju akutnih respiratornih bolesti ovisi i o nemedicinskim čimbenicima kao što su dob i status zaposlenja. Kod dijagnosticiranja i liječenja streptokoknog tonzilofaringitisa naglašena je važnost mikrobiološke potvrde uzročnika pri postavljanju dijagnoze. Iz predavanja se moglo saznati zašto je kod odraslih bolesnika s artropatijom potrebno diferencijalnodijagnostički razmišljati o infekciji humanim parvovirusom B19 te da je jedna od mogućih komplikacija vodenih kozica kod odraslih bolesnika trigeminalna neuralgija. Da miokarditis uzrokovan Koksaki virusom nije rijedak u praksi saznali smo iz prikaza slučaja, kao i kada posumnjati te kako dokazati Q-groznicu. Nazočni su mogli obnoviti znanje o Epstein-Barrovom virusu i infekcioznoj mononukleozi te se podsjetiti da kod bolesnika s prolongiranom vrućicom treba razmišljati o citomegalovirusnoj infekciji. Pojava „amoksicilinskog osipa“ tijekom liječenja infekciozne mononukleoze upotpunjena je spoznajom da patogeneza pojave osipa nije do kraja razjašnjena.

 

Uvodno predavanje o najčešćim akutnim infekcijama odraslih u praksi liječnika obiteljske medicine održala je doc. dr. sc. Davorka Vrdoljak

Kod dijagnosticiranja i liječenja spolno prenosivih bolesti naglasak je stavljen na gonoreju, a u prikazu preglednog rada o gentamicinu ukazano na prednosti i mane tog antibiotika. Splenektomirane bolesnike potrebno je cijepiti protiv infekcija izazvanih inkapsuliranim bakterijama i protiv virusa influence, a rezultati pilot-istraživanja ukazali su na stavove bolesnika o cijepljenju protiv gripe.

Tijekom poslijepodneva održano je šest izvrsno posjećenih radionica. Polaznici su uvježbavali kako propisati tjelesnu aktivnost kao lijek, a potom obnovili znanja o psihomotornom razvoju djeteta. Na radionici o reanimaciji i hitnim stanjima, osim utvrđivanja teoretskog znanja, polaznici su imali priliku uvježbavati vještine na modelu za reanimaciju.

Tijekom radionice o astmi uvježbavani su postupci procjene težine astmatskog napada u djece, pravilan farmakološki pristup u akutnom napadu i korištenju inhalera te je ukazano na važnost dobre suradnje s roditeljima.

Veliki broj specijalizanata obiteljske medicine i njihovih mentora prisustvovao je radionici koju su vodile doc. dr. sc. Venija Cerovečki i doc. dr. sc. Zlata Ožvačić Adžić. Specijalizanti su iskoristili priliku i pitali mentore o svemu što ih je interesiralo o programu i provedbi specijalizacije. Kolege zainteresirani za korištenje ultrazvuka u ordinaciji obiteljske medicine imali su priliku oprobati se u praktičnom radu.

 

Velik broj specijalizanata obiteljske medicine i njihovih mentora prisustvovao je radionici doc. dr. sc. Venije Cerovečki i doc. dr. sc. Zlate Ožvačić Adžić. Specijalizanti su iskoristili priliku i pitali mentore o svemu što ih je zanimalo vezano uz program i provedbu specijalizacije

Skrb za malo dijete

Uvodno predavanje drugog radnog dana „Predškolsko dijete u skrbi liječnika obiteljske medicine“ održala je prof. dr. sc. Mladenka Vrcić Keglević. Iz svoga bogatog radnog iskustva prikazala je sve prednosti, ali i mane dosadašnjeg načina organizacije skrbi na razini primarne zdravstvene zaštite. Potom je grupa autora prikazala podatke o naglom padu broja predškolske djece u skrbi liječnika obiteljske medicine, uz pad pobola od respiratornih bolesti u razdoblju od 2000. do 2016. godine. Slijedila su predavanja kolega pedijatara o zbrinjavanju akutnog astmatskog napada u djece te o izazovima dijagnoze glavobolja dječje dobi.

 

Prof. dr. sc. Mladenka Vrcić Keglević održala je uvodno predavanje o skrbi za predškolsko dijete u obiteljskoj medicini

Kako prevencija počinje rođenjem, a dojenje je najbolji način prehrane za dijete i majku, novosti o tome kamo uputiti majke ako im je potrebna dodatna podrška u dojenju iznimno su važne za svakodnevni rad. Usvojene su smjernice za postupanje s djetetom koje šepa, kako skrbiti o febrilnom djetetu, koje su posljedice emocionalnog zlostavljanja u dječjoj dobi, ali i kako skrbiti o pretežito pedijatrijskoj populaciji u specijalnosti obiteljske medicine.

Slobodne teme i specijalističko usavršavanje

U slobodnim temama bilo je govora o seksualnosti kroničnih bolesnika i novostima o antimikrobnim oblogama za liječenje inficiranog vrijeda te novom pristupu liječenju tromboflebitisa topičkim pripravcima.

 

Pozvano predavanje o specijalističkom usavršavanju iz obiteljske medicine održala je doc. dr. sc. Venija Cerovečki

Pozvano predavanje „Specijalističko usavršavanje iz obiteljske medicine u Republici Hrvatskoj“ održala je doc. dr. sc. Venija Cerovečki, koja je ukazala na važnost specijalizacije obiteljske medicine.

Dr. Marko Rađa i prim. Suzana Kumbrija podijelili su zahvalnice najistaknutijim članovima HUOM-a

Kongres je zatvorio dr. Marko Rađa, koji je pozvao kolege na XXVI. kongres obiteljske medicine. Tematske cjeline bit će „Antikoagulantna terapija u obiteljskoj medicini“ i „Skrb o bolesniku s astmom i KOPB-om u obiteljskoj medicini“, a kongres će se održati od 25. do 27. travnja 2019. u Splitu.