VI. kongres perinatologa južne i jugoistočne Europe

Autor: Ratko Matijević

 

U Zagrebu je od 4. do 6. prosinca 2015. održan 6. kongres perinatologa južne i jugoistočne Europe. To je bio vrlo važan skup za Hrvatsku jer je nakon 10 godina postojanja udruge (South East European Society of Perinatal Medicine, SEESPM), nakon kongresa održanih dvaput u Solunu te po jednom u Beogradu, Bukureštu i Istanbulu, organizacija dodijeljena Hrvatskoj. Samim time, Hrvatska je postala predsjedavajuća zemlja udruge perinatologa od 2015. do 2017. godine.

U perinatologiji je Hrvatska prepoznata kao jedna od vodećih zemalja ne samo regije nego i Europe. Hrvatski liječnici, primalje, sestre, ali i svi drugi zdravstveni djelatnici koji se bave problematikom trudnoće i poroda, postigli su to prvenstveno svojim zalaganjem i znanjem te učinili Hrvatsku priznatom zemljom s mjerljivim parametrima kvalitete u perinatalnoj medicini. Usporedba perinatalnog mortaliteta, koji je u Hrvatskoj daleko niži od znatno većih i ekonomski razvijenijih zemalja, daje Hrvatskoj za pravo da bude ponosna na rezultate.

Postoje brojne nacionalne i međunarodne udruge koje okupljaju perinatologe. U Hrvatskoj to je Hrvatsko društvo za perinatalnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, koje je s Kliničkom bolnicom Merkur bilo i jedan od organizatora skupa, dok je glavni organizator bio SEESPM, koji surađuje s Europskom i Svjetskom udrugom perinatologa (European and World Association of Perinatal Medicine, EAPM i WAPM). Cilj udruge je okupljanje svih medicinskih djelatnika uključenih u perinatalnu skrb kako bi se smanjivala perinatalna smrtnost u regiji. SEESPM uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Bugarsku, Rumunjsku, Moldaviju, Tursku, Cipar, Crnu Goru i Grčku. Članstvo je dobrovoljno i besplatno, a od osnivanja 2005. godine svake dvije godine održavaju se znanstveni skupovi na kojima se izmjenjuju znanja i iskustva te prikazuju rezultati znanstvenih istraživanja.

Kongresi udruge dosad su bili dobro prihvaćeni te su svake dvije godine okupljali 50-ak vodećih stručnjaka predavača te 200-300 aktivnih sudionika slušača, kojih je dio prezentirao rezultate vlastitih znanstvenih istraživanja. Na kongresu u Grčkoj 2013. godine izvršni odbor dodijelio je Hrvatskoj predsjedavanje udrugom u sljedećem dvogodišnjem razdoblju, čime je Hrvatska dobila priznanje, ali i obvezu, organizirati kongres. Skup je održan pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Osnovne teme kongresa bile su prijevremeni porod sa svim komplikacijama, utjecaj bolesti majke na perinatalni ishod te rani perinatalni mortalitet i morbiditet promatran s perspektive ginekologa i neonatologa. Uz predavače iz navedenih područja na kongresu su sudjelovali gosti predavači koji su prikazali zanimljivu temu fetalne terapije i fetalne kirurgije.

Uz više od 50 predavača te više od 232 aktivna sudionika iz 17 zemalja, od kojih je njih 54 prezentiralo rezultate vlastitih znanstvenih istraživanja, skup je bio vrlo uspješan. Gotovo je nemoguće izdvojiti pojedina predavanja i teme jer je znanstvena razina bila vrlo visoka; no sudionike su se ipak posebno dojmila predavanja prof. Gerarda Vissera iz Nizozemske i prof. Žarka Alfirevića iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su na specifičan i otvoren način pokušali objasniti neke nove činjenice u perinatologiji koje će zasigurno promijeniti svakodnevnu kliničku praksu.

Također, impresivno je bilo predavanje prof. Martina Meulija iz Švicarske, koji je prikazao vlastite rezultate intrauterine fetalne kirurgije za liječenje spine bifide, kojom se potencijalno smanjuju rizici tzv. two hit teorije oštećenja leđne moždine u djece s navedenom malformacijom, o čemu je prof. Meuli objavio radove u vodećem znanstvenom časopisu „Nature“.

Prof. Susanne Drury je definirala mogućnosti i ograničenja neinvazivne prenatalne dijagnostike koja predstavljaju novu, otvorenu temu probira kromosomskih malformacija ploda kroz analizu slobodne fetalne DNA u krvi majke. I mnogi drugi pozvani predavači, koji zbog prostornih ograničenja nisu spomenuti u izvješću, pridonijeli su znanstvenom uspjehu kongresa. Ono što čini svaki kongres jedinstvenim, ali i posebno vrijednim su predavanja – slobodna priopćenja sudionika, obično mladih liječnika i znanstvenika, koji su i na ovom skupu prikazali rezultate svojih znanstvenih istraživanja, od kojih su neka bila vrlo izazovna za daljnju raspravu.

Važnost održavanja takvog skupa u Hrvatskoj vrlo je velika jer je odano priznanje zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji se bave perinatalnom medicinom. Također, u doba recesije omogućena je svim kolegama prezentacija rezultata na međunarodnom znanstvenom skupu uz minimalne troškove. Predavanjima vodećih imena perinatalne medicine iz cijele Europe pomoglo se u razumijevanju nedoumica te je time unaprijeđen svakodnevni rad s tendencijom ostvarivanja još boljih rezultata perinatalnog mortaliteta i morbiditeta.

Osobito zapažena bila su predavanja prof. Martina Meulija, prof. Susanne Drury, prof. Žarka Alfirevića i prof. Gerarda Vissera o novim trendovima u perinatologiji, fetalnoj kirurgiji i neinvazivnoj prenatalnoj dijagnostici