Sigurnost i imunološka učinkovitost živog cjepiva protiv varičele-zostera u bolesnika koji primaju terapiju inhibitorima čimbenika tumorske nekroze

Časopis „Annals of Internal Medicine“ u izdanju od 28. rujna 2021. objavljuje rezultate istraživanja Jeffreyja R. Curtisa i suradnika, a čiji je cilj bio procijeniti sigurnost i imunogenost živog atenuiranog cjepiva protiv herpes zostera u bolesnika koji primaju terapiju inhibitorima čimbenika tumorske nekroze. Naime, sigurnost i djelotvornost takvih cjepiva nisu poznati u bolesnika s upalnim bolestima koji primaju imunomodulacijsku terapiju, poput inhibitora faktora tumorske nekroze.

OGLAS


U randomiziranom, slijepom, placebom kontroliranom ispitivanju sudjelovali su odrasli u dobi od 50 godina ili stariji koji primaju terapiju inhibitorima čimbenika tumorske nekroze za bilo koju indikaciju, a dodjela u skupinu terapije ili placeba bila je slučajna.

 

Sigurnost i djelotvornost živog atenuiranog cjepiva protiv zostera nisu poznati u bolesnika s upalnim bolestima koji primaju imunomodulacijsku terapiju, poput inhibitora faktora tumorske nekroze

Na početku ispitivanja i šest tjedana nakon cijepljenja mjereni su gpELISA i ELISpot iz mononuklearnih stanica seruma i periferne krvi. Sumnja na infekciju varičelom ili herpes zosterom klinički je procijenjena digitalnim fotografijama i lančanom reakcijom polimeraze na vezikularnoj tekućini.

Između ožujka 2015. i prosinca 2018. godine, 617 sudionika nasumično je raspoređeno u omjeru 1:1 za primanje terapije inhibitorima čimbenika tumorske nekroze (n = 310) ili placeba (n = 307), u 33 centra. Prosječna dob bila je 62,7 godina, 66,1% sudionika bile su žene, 90% njih bjelkinje. Najčešće indikacije za terapiju inhibitorima čimbenika tumorske nekroze bile su reumatoidni (57,6%) i psorijatični artritis (24,1%), a lijekovi adalimumab (32,7%), infliksimab (31,3%), etanercept (21,2%), golimumab (9,1%) i certolizumab (5,7%). Istodobna terapija uključivala je metotreksat (48,0%) i oralne glukokortikoide (10,5%). Do kraja šestoga tjedna nisu pronađeni slučajevi potvrđene infekcije varičelom.

Ograničenje istraživanja je u potencijalno ograničenoj mogućnosti generalizacije na bolesnike koji primaju druge vrste imunomodulatora.