Izdvojeno iz sadržaja

Doppler perifernih arterija u hitnim indikacijama

Ultrazvuk perifernih arterija u hitnim indikacijama ima važnu ulogu u procjeni arterijske patologije kod sumnje na akutnu ishemiju. U vrijeme naprednih slikovnih vaskularnih tehnika (CT, MR, angiografija) ultrazvučni pregled inicijalna je pretraga kojom se potvrđuju patologija i potreba za daljnjom dijagnostikom, no jednako važno, ultrazvučni pregled može otkloniti potrebu za pregledima više tehnološke razine i usmjeriti dijagnostiku u željenom smjeru.

Sto godina tvrtke Novo Nordisk – pogled u prošlost i budućnost

Danska farmaceutska tvrtka Novo Nordisk prošle godine s ponosom je proslavila svoj stoti rođendan, označivši tako stoljetnu predanost inovacijama i transformaciji liječenja kroničnih i rijetkih bolesti.

XII. simpozij odabrane teme iz dijalize

Tijekom simpozija raspravljalo se o zanimljivim temama kao što su dobna granica za transplantaciju bubrega, kako smanjiti i organizirati prelazak bolesnika s hemodijalize na peritonejsku dijalizu kao i o nastavku hemodijalize nakon zatajenja bubrežnog presatka.

"Elektrokardiogram u kliničkoj praksi"

Nova knjiga u izdanju Medixove medicinske biblioteke. U knjizi je izneseno sve znanje o elektrokardiogramu koji se rabi u kliničkoj praksi. U tom području nije objavljen tako sveobuhvatan udžbenik.

AKTUALNO IZDANJE: Medix, God. 30 Br. 159

Tema broja:

Debljina – kronična i progresivna bolest – novi pristupi u prevenciji i liječenju


Gost urednik:
prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.,
predsjednik Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a

OGLAS

Pregledni stručni članci

Epidemiološki pogled na fenomen debljine u Hrvatskoj

Osim što je i sama kronična bolest, debljina je ujedno i rizični čimbenik za brojne druge kronične bolesti. U Hrvatskoj prekomjerna tjelesna masa i debljina pogađaju 65% odraslih osoba. Podaci Europske inicijative praćenja debljine u djece pokazuju da u Hrvatskoj svako treće dijete školske dobi živi s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom. Alarmantno je što je u Hrvatskoj zabilježen konzistentan porast prevalencije prekomjerne tjelesne mase i debljine...

Hidradenitis suppurativa: novije spoznaje o etiopatogenezi i liječenju

Uloga liječnika obiteljske medicine u skrbi za pacijente s debljinom

Razgovori

Doc. dr. sc. Ana-Marija Liberati Pršo: Debljina – što sve ulazi u „jednadžbu“

Povezanost metaboličkog i endokrinog sustava važan je čimbenik u održanju zdravlja, ali i u nastanku raznih bolesti. Inzulinska rezistencija, debljina, šećerna bolest i metabolički sindrom samo su neki od pojmova koji su usko povezani u interakciji tih sustava i u velikoj mjeri ovisni o načinu prehrane, količini i kvaliteti sna te intenzitetu fizičke aktivnosti.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić: 40. obljetnica izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je ove godine obilježeno 40 godina od početka primjene postupaka izvantjelesne oplodnje. Prva „beba iz epruvete“ rođena je 23. listopada 1983. godine u Klinici za ženske bolesti i porode Petrova u Zagrebu. Tada je Hrvatska bila među prvih 10 zemalja u svijetu koje su postigle takav uspjeh.

Osvrti na stručna događanja

XV. kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva HLZ-a s međunarodnim sudjelovanjem

Petnaesti kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva Hrvatskog liječničkog zbora s međunarodnim sudjelovanjem održan je od 12. do 15. listopada 2023. paralelno s 14. kongresom Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara u rovinjskom hotelu Lone. Zastupivši svih šest sekcija Hrvatskog pedijatrijskog društva i šest užih specijalističkih samostalnih društava te suradnih struka, bio je platforma za razmjenu znanja i iskustava iz širokog spektra pedijatrijske kazuistike.

OGLAS

Osvrti

6. međunarodni simpozij o kroničnoj bolesti presatka protiv primatelja (kronični GvHD)

Ove je godine obilježeno 10 godina od prvoga Međunarodnog simpozija o kroničnom GvHD-u u Zagrebu, ali i 10 godina od osnutka Multidisciplinarnog tima za kronični GvHD KBC-a Zagreb...

XXXII. kongres Europske akademije za dermatologiju i venerologiju

Europska akademija za dermatologiju i venerologiju je i ove godine uspješno održala još jedan kongres, uživo i virtualno. Skup je trajao četiri dana, a više od 600 predavača iz više od 50 zemalja svijeta podijelilo je svoja iskustva te briljantno vodilo 180 sekcija pred više pod 15.800 delegata iz cijeloga svijeta.

Carl Gustav Jung: Sjećanja, snovi, razmišljanja

Medicina životnog stila – nova grana medicine

Edukacijski značaj specijalizacije iz gerijatrije u Europi