Rade Vađunec: "Poliklinika Oxy – četvrt stoljeća rada i uspjeha"

Autor: Duško Popović

Poliklinika Oxy, osnovana 1996. godine za djelatnosti hiperbarične i podvodne medicine, obilježava četvrt stoljeća uspješnoga rada. Sjedište Poliklinike OXY je u Puli, u sklopu Opće bolnice Pula, a ima dvije podružnice, u Zagrebu, koja radi od 2004. godine i nalazi se u prostorima Kliničke bolnice Dubrava, dok je poslovna jedinica u Crikvenici otvorena 2008. godine i djeluje u Thalassotherapiji Crikvenica. Kao jedina barokomora u to vrijeme na području Primorsko-goranske županije (PGŽ), znatno je pridonijela razvoju hiperbarične i podvodne medicine u toj županiji, što je rezultiralo otvaranjem Zavoda za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka. Time je PGŽ prepoznata kao sigurna ronilačka destinacija, čime je ostvaren velik doprinos razvoju ronilačkog turizma. U proteklih dvadeset pet godina poliklinika je uz redovit rad održavala razne edukacije u svrhu približavanja hiperbarične oksigenoterapije (HBOT) stručnoj javnosti i popularizacije HBOT-a u kliničkoj praksi, surađujući pritom na izradi prve službene Liste indikacija za liječenje HBOT-om, prema kojoj se od lipnja 2008. godine omogućava liječenje osiguranicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

OGLAS


Osnivač i vlasnik Poliklinike Oxy Rade Vađunec, nakon vojne edukacije jedan je od rijetkih ronilačkih stručnjaka u Hrvatskoj s više od 40 godina iskustva u tom području. Rođen, reklo bi se posve atipično, na kontinentu, u Ludbregu, radni vijek proveo je u radnim uvjetima povišenog tlaka tijekom službe na podmornicama te kao dugogodišnji pripadnik specijalnih postrojbi jedinica bivše ratne mornarice i dragovoljac Hrvatske ratne mornarice. U profesionalnoj karijeri educirao je generacije ronilaca, podmorničara, a često se kroz praksu susretao upravo s problemima ronilačkih disbaričnih bolesti, kako vojnih tako i civilnih ronioca.

Višegodišnji je predsjednik Udruge Podmorničar, koja djeluje od 2008. godine.

MEDIX: Kako je sve počelo i s kojim ste se problemima suočavali prvih godina?

VAĐUNEC: Poliklinika za baromedicinu Oxy uspješno radi od utemeljenja 1996. godine do danas. U tih četvrt stoljeća liječili smo više od 15 tisuća pacijenata i proveli više od 400 tisuća terapija. Vodeća smo i prva (privatna) zdravstvena ustanova u području hiperbarične medicine u Hrvatskoj. Naše poslovnice su u Puli, Zagrebu i Crikvenici, a pacijenti nam dolaze iz cijele Hrvatske, pa i šire.

 

Osnivač i vlasnik Poliklinike Oxy Rade Vađunec temelji daljnji razvoj, koncepciju, organizaciju i sadržaje na bogatom vlastitom iskustvu, spoznajama i znanju, kao i dubokoj svijesti o potrebi takve ustanove u nas, posebno u svjetlu prepoznatljivosti Hrvatske kao destinacije brojnih zaljubljenika u ronjenje, ali i sve šireg kruga medicinskih stanja u kojima je HBOT iznimno učinkovit

Godine 1999. je Poliklinika Oxy pomogla pri uspostavi jednomjesne barokomore tlačene kisikom u KBC- u Osijek, na odjelu za anesteziologiju, te educirala liječnike za rad, a 2001. Poliklinika Oxy kao prva u Hrvatskoj počinje primjenu dijagnostike mjerenja mikrocirkulacije (TCpO2) u svakodnevnoj praksi.

Pacijent je u središtu zbivanja i sve se vrti oko njega. Stoga je potrebno povezati što više različitih medicinskih struka koje funkcioniraju zajedno, na dobrobit pacijenta. Upravo su zaposlenici Opće bolnice Pula prvi prepoznali, još 1997. godine, vrijednosti takve, multidisciplinarne suradnje. Odjel kirurgije i dermatovenerologije Opće bolnice Pula pružio je i svakodnevno pruža pacijentima svu potrebnu podršku u liječenju kroničnih rana kao i ostalih stanja, i postižu se značajni rezultati.

Po istom modelu ostvarena je suradnja s Kliničkom bolnicom Dubrava. Godine 2004. otvaramo podružnicu Zagreb, u prostoru Kliničke bolnice Dubrava, a od 2007. smo radili i u Dubrovniku, u prostoru Opće bolnice Dubrovnik, no povukli smo se 2020. godine nakon 12 godina rada zbog poteškoća u odnosima i poslovanju, što se nažalost negativno reflektira na žitelje Dubrovačko-neretvanske županije.

Godine 2008. Poliklinika Oxy otvara Poslovnu jedinicu Crikvenica u prostoru Specijalne bolnice Thalassotherapia. Iste smo godine postali ugovornom ustanovom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), što podrazumijeva da se dijagnoze koje se nalaze na Listi indikacija koju donosi HZZO kod nas liječe na uputnicu liječnika obiteljske medicine (uz preporuku liječnika specijaliste).

Tijekom 25 godina postignuta je visoka razinu profesionalnosti i odgovornosti, pri čemu kvaliteta rada ne zaostaje od prakse koja u djelatnosti hiperbarične medicine postoji u visokorazvijenim zemljama Europske unije.

Naravno, trebalo se izboriti za prepoznavanje rada među pacijentima, ali i unutar struke, za spoznaju da nismo ovdje samo zbog ponekog ronioca koji se liječi od dekompresijske bolesti i drugih mogućih posljedica bavljenja svojim poslom ili zadovoljstvom, nego i zbog mogućnosti da pomognemo u nizu stanja pri kojima je HBOT nezamjenjiv.

Poliklinika Oxy je specijalizirana zdravstvena ustanova koja djeluje na području hiperbarične medicine, prva te djelatnosti u Hrvatskoj. U njoj, kao prvoj privatnoj medicinskoj ustanovi i jedinoj te vrste u Hrvatskoj, rade specijalisti i stručnjaci iz domene hiperbarične, podvodne i pomorske medicine, kao i specijalisti hitne medicine. Pacijentima je na raspolaganju multidisciplinarni tim liječnika u tri poslovnice, a tijekom godina smo uspješno liječili više tisuća pacijenata, među kojima su bila i mnoga poznata imena vrhunskih sportaša. Iskoristio bih priliku zahvaliti svim djelatnicima Poliklinike Oxy, kako sadašnjim tako i bivšim, koji su svojim znanjem i radom dali značajan doprinos u primjeni i implementaciji HBOT-a u kliničkoj praksi Hrvatske..

MEDIX: Kako izgleda i što sadrži postupak liječenja u hiperbaričnoj komori?

VAĐUNEC: Hiperbarična oksigenoterapija je znanstveno utemeljena i dokazana klinička metoda liječenja koja se provodi u hiperbaričnim komorama udisanjem stopostotnog kisika pri povišenom tlaku. Kisik se pri povišenom tlaku otapa u krvi i tako otopljen prenosi tamo gdje ga ugrožena cirkulacija ne može dopremiti. Potrebno je naglasiti da je kisik najprirodniji lijek jer ima minimalno nuspojava te brzo korigira hipoksiju i djeluje na anaerobne bakterije (koje žive bez prisustva kisika), učinak mu je sličan antibioticima. Djeluje protuupalno, smanjuje edem tkiva te korigira kompromitiranu imunološku obranu organizma. Ima brojne pozitivne učinke i kod zdravih osoba, posebno kod sportaša jer poboljšava psiho-fizičku kondiciju, djeluje antistresno i podiže antioksidativnu obranu organizma, čime usporava procese starenja stanica pa se koristi i preventivno, kao anti-age terapija.

Kriteriji za liječenje HBOT-om uključuju stanja, odnosno stupanj bolesti te odgovor na provedeno liječenje. Baš kao i kod svakog drugog lijeka, željeni učinak događa se poslije određenog raspona primjene terapije HBOT-a.

 

Tim Poliklinike Oxy Zagreb – stručnost zaposlenika uza suvremenu tehnologiju i vrhunsku opremu osiguravaju izrazito visoku razinu usluge svakom pacijentu

Liječenje hiperbaričnom oksigenoterapijom u Poliklinici Oxy provodi se u hiperbaričnim komorama/barokomorama s više mjesta, koje imaju opremu za audiovizualni nadzor, uza sudjelovanje i nadzor medicinskog osoblja. Terapijski protokol traje efektivno 60 minuta, jednom ili dvaput dnevno, pet dana u tjednu, a u slučaju hitnih stanja (kakva su trovanje ugljičnim monoksidom, dekompresijska bolest, plinska gangrena i druga), liječenje se odvija po posebnim protokolima i može trajati i nekoliko sati.

Hiperbarična komora medicinski je uređaj koji omogućava boravak u okružju povišenog tlaka u odnosu na normalni atmosferski tlak od 1 bara. Na normalnom atmosferskom tlaku kisik ne postiže učinak liječenja te ga moramo primjenjivati u hiperbaričnim uvjetima, odnosno u hiperbaričnoj komori. Na radnom tlaku od 1,5 do 3 bara udisanjem hiperbaričnog kisika dobijemo do 20 puta više kisika otopljenog u krvi nego udisanjem zraka na normalnom tlaku (normalnim disanjem) i tri do četiri puta više nego udisanjem normobaričnog kisika (disanjem kisika na normalnom tlaku).

MEDIX: Koliko razvoj HBOT-a u Hrvatskoj prati svjetske trendove? Postoji li zanimanje za specijalizacijom u hiperbaričnoj medicini? Na što ste ponosni u ovih četvrt stoljeća rada Poliklinike?

VAĐUNEC: Poliklinika Oxy uspješno prati svjetske trendove primjene HBOT-a u kliničkoj praksi. Naše poslovnice su opremljene modernim višemjesnim barokomorama, a zaposlenici su visokoobrazovani medicinski profesionalci iz pomorske, hiperbarične i hitne medicine, koji se kontinuirano usavršavaju, redoviti su sudionici međunarodnih kongresa i drugih okupljanja i uvijek u toku s novim spoznajama vezanim uz hiperbaričnu medicinu i terapiju.

Profesionalnim pristupom, odgovornošću i kvalitetom rada, Poliklinika Oxy postala je važan dio hrvatskog zdravstva. Zaista smo ponosni što je HBOT u Hrvatskoj postao standardna, nezaobilazna terapija u brojnim stanjima u kliničkoj medicini.

Svih godina rada u našoj ustanovi educirani su brojni mladi liječnici te su stekli zavidna znanja iz hiperbarične medicine koja uspješno koriste u medicinskoj praksi. Neki od njih profilirali su se i do zvanja mentora i savjetnika za područje hiperbarične medicine (KBC Rijeka).

MEDIX: Kvalitetnu suradnju Poliklinika Oxy ostvaruje s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci?

VAĐUNEC: Poliklinika Oxy održavala je višegodišnju suradnju s Medicinskim fakultetom Rijeka kao nastavna baza, gdje su se brojni studenti educirali i upoznali s mogućnostima primjene HBOT-a u kliničkoj praksi.

Pokazatelj uspješnosti i dalje će biti zadovoljan pacijent, izliječeni nastradali ronilac i mladi medicinski kadar, koji prvi susret s kliničkom primjenom hiperbarične medicine doživi upravo u Poliklinici Oxy.

Tijekom 2020. godine, nažalost, svi smo se susreli s globalnom problemom, pandemijom COVID-19, a slijedi možda i veći izazov, post-covid sindrom, koji nosi ozbiljne posljedice i komplikacije koje zahtijevaju daljnje praćenje i liječenje. U okviru navedenog, Poliklinika Oxy počela je pripremu stručnog rada iz područja rehabilitacije post-covid pacijenata prateći paralelno svjetska istraživanjima u tom području. Možemo reći da su preliminarni rezultati doista ohrabrujući.

MEDIX: S obzirom da je, unatoč širokoj primjenjivosti, HBOT još uvijek relativno nepoznata metoda liječenja, smatrate li da je njen potencijal nedovoljno istražen i iskorišten?

VAĐUNEC: HBOT je apsolutno nedovoljno zastupljena terapija u kliničkoj praksi u Hrvatskoj. Sinergijom medicinskih djelatnosti terapija HBOT-om postizala bi još i bolje rezultate, ali još uvijek, nažalost, postoji negativna selekcija upućivanja pacijenata na HBOT.

Nobelova nagrada za medicinu ili fiziologiju 2019. godine dodijeljena je za otkriće kako stanice osjete i reagiraju na promjenu razine kisika, što je ključno u razumijevanju brojnih bolesti i koje su posljedice na zdravlje ako su ti mehanizmi regulacije poremećeni. I upravo na tom tragu, današnja saznanja upućuju da HBOT ima golem potencijal za daljnje stručno i znanstveno istraživanje tog područja.

MEDIX: Poliklinika Oxy održava 24-satnu pripravnost za slučaj ronilačkih nesreća tijekom turističke sezone. Što je s pripravnošću Poliklinike Oxy izvan sezone?

VAĐUNEC: Svih je dvadeset pet godina rada Poliklinika Oxy održavala 24-satnu pripravnost za slučaj ronilačkih nesreća u poslovnicama u Puli, Crikvenici i Dubrovniku te na taj način osiguravala pravovremenu liječničku skrb nastradalim roniocima, što je izuzetno bitno i s aspekta turizma, posebno ronilačkog, gdje je Hrvatska prepoznata kao sigurna ronilačka destinacija. Nažalost, Ministarstvo turizma nikad nije imalo sluha za potporu Poliklinici Oxy u turističkoj sezoni, iako ronilački turizam predstavlja jednu od najpropulzivnijih grana turizma. U veće zdravstvene probleme kod ronjenja ubrajamo dekompresijsku bolest, barotraumatske ozljede i zdravstvene tegobe proizašle iz udisanja plinova na visokom tlaku, ili zajedničkim imenom – disbarične bolesti. Zbog disbaričnih bolesti do danas je u poliklinici liječeno oko 700 nastradalih ronilaca, bez ijednog smrtnog ishoda.

 

Hvale vrijedni rezultati obilježili su stručan rad Poliklinike Oxy u četvrt stoljeća aktivnosti

Poliklinika Oxy je uvijek bila spremna pružiti pravovremenu liječničku skrb pri svim ostalim hitnim stanjima i u vrijeme kad nije bila u službenoj pripravnosti i kad god je za liječenjem postojala potreba, poput slučajeva trovanja CO u zimskim mjesecima, zatim raznih teških infektivnih stanja i drugih hitnih stanja.

MEDIX: Posebna suradnja ostvarena je s Gradom Zagrebom?

VAĐUNEC: Godine 2019. i 2020. Grad Zagreb je sklapanjem Ugovora o osiguranju medicinskog tima barokomore izvan redovitog radnog vremena, za slučaj hitnih medicinskih stanja, osigurao nadstandard građanima Zagreba i okolice kroz zbrinjavanje hitnih stanja kod pacijenata koji trebaju neodgodivu medicinsku pomoć izvan redovitoga radnog vremena naše ustanove.

Kod hitnih stanja vrijeme je presudan faktor, HBOT je prvi lijek izbora. Primjena HBOT-a u hitnim stanjima svjetski je standard, a odgoda njegove primjene predstavlja izravnu ugrozu za bolesnike i povećan rizik za nepovoljni ishod, odnosno invaliditet pa i smrt pacijenta. Nadamo se da će se slična praksa nastaviti ne samo u Zagrebu, već i u ostalim dijelovima Hrvatske i time podići standard što širem krugu potencijalnih korisnika.

MEDIX: Bavite se i dodatnom edukacijom svojih zaposlenika, ali i šire javnosti.

VAĐUNEC: Poliklinika provodi razne vrste edukacija za učenike i studente te razne poslijediplomske edukacije i usavršavanja, čime dajemo doprinos znanstvenoj zajednici. Godine 2013. je u nakladi Poliklinike Oxy izdan hrvatski prijevod knjige „Textbook of Hyperbaric Medicine“ autora K. K. Jain, dr. med., pod nazivom „Udžbenik hiperbarične medicine“, a Nacionalna i sveučilišna knjižica Zagreb opskrbljena je potrebnim primjercima kako bi svim zainteresiranima udžbenici bili na raspolaganju. U svakodnevnim kontaktima nastojimo upravo putem te i slične literature pružiti potrebne informacije znanstvenoj i stručnoj zajednici.

Konačno, 2020. godine je Poliklinika Oxy bila supokrovitelj izdanja „Medixa“ s temom broja Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) u kliničkoj praksi, pri čemu su autori članaka bili stručnjaci Poliklinike Oxy iz područja hiperbarične i pomorske medicine te brojni vanjski konzultanti i suradnici iz povezanih djelatnosti. Cilj specijalnoga broja jest širem medicinskom i drugom čitateljstvu prikazati povijest razvoja baromedicine i približiti hiperbaričnu oksigenaciju kao učinkovitu, dostupnu i sigurnu metodu u kliničkoj praksi. Izdanje je besplatno (uz pokroviteljstvo naše ustanove) distribuirano brojnim ordinacijama obiteljske medicine i bolničkim ustanovama/specijalistima na području Pule, ali i Zagreba i Crikvenice, gdje djeluju naše podružnice.