Prosinački simpozij „Dermatološki aspekti perimenopauze“

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za medicinske znanosti, Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, 2. prosinca 2022. održan je 19. godinu zaredom znanstveni dermatovenerološki Prosinački simpozij. Tema simpozija bila je „Dermatološki aspekti perimenopauze“, a održan je u povijesnom prostoru Preporodne dvorane Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Simpozij je, uime Razreda za medicinske znanosti HAZU, otvorila akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda.

OGLAS


Na simpoziju su interdisciplinarno obrađivane teme iz zahtjevnog razdoblja života žena kojima se bavi tzv. menopauzalna medicina. Ta grana medicine obuhvaća brigu o zdravlju žena u razdoblju estrogenog deficita, od perimenopauze, koja obuhvaća višegodišnje razdoblje hormonskih promjena u kojem se postupno gasi funkcija jajnika i javlja se pet do 10 godina prije menopauze, pa do menopauze. Perimenopauza traje gotovo trećinu života i tijekom tog razdoblja žene doživljaju niz promjena – ne samo hormonskih, već i psihičkih i socijalnih. Manjak estrogenih hormona dovodi do niza strukturnih i funkcionalnih promjena u svim tkivima, organima i organskim sustavima, što rezultira nizom subjektivnih poteškoća, koje drastično smanjuju kvalitetu života.

Na simpoziju je posebna pozornost usmjerena na psihološke aspekte i kvalitetu života žena u perimenopauzi, na starenje kože posredovano insuficijencijom estrogena, ali i mogućnosti hormonskog nadomjesnog liječenja kojima se može usporiti starenje kože. Raspravljalo se i o češćim bolestima kože te poremećajima vlasišta u perimenopauzalnom razdoblju. Drugi dio simpozija bio je posvećen dermokozmetičkim postupcima i tretmanima koje žene u perimenopauzi najčešće traže i podvrgavaju im se kako bi usporile i ublažile procese starenja kože i povećale kvalitetu kose. Također je bilo govora o najtraženijim invazivnim zahvatima u estetskoj kirurgiji kao i o nutritivnim aspektima.