MEDIX, God. 23 Br. 124/125  •  Cochrane sustavni pregled  •  Dijetetika HR ENG

Promjene životnog stila za liječenje urinarne inkontinencije u odraslih: mršavljenje može biti korisno

Zdravstveni radnici osobama s urinarnom inkontinencijom često savjetuju promjene životnog stila, ali se takve preporuke rijetko temelje na dobrim dokazima. Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda bio je procijeniti djelotvornost specifičnih intervencija u životni stil, kao što su mršavljenje, promjena prehrane, uzimanje tekućine, smanjenje napitaka s kofeinom, gaziranih pića i alkohola, izbjegavanje konstipacije, prestanak pušenja i tjelesna aktivnost u odraslih osoba s urinarnom inkontinencijom.

Pretražena je literatura dostupna do listopada 2014. godine i uključeno je 11 randomiziranih kontroliranih pokusa s ukupno 5974 ispitanika.

U četiri istraživanja s ukupno 4701 ženom uspoređeni su programi mršavljenja s kontrolnom intervencijom. Dokazi niske kvalitete iz jednog istraživanja ukazuju da je više žena u skupini koja je sudjelovala u programima mršavljenja opisalo poboljšanje simptoma inkontinencije nakon šest mjeseci i nakon 18 mjeseci. Jedno istraživanje o mršavljenju u kojem je sudjelovalo 1296 žena prikazalo je dokaze vrlo niske kvalitete o smanjenju urinarne inkontinencije nakon mršavljenja promjenom životnog stila u usporedbi s mršavljenjem pomoću lijekova.

Tri istraživanja u kojima je sudjelovala 181 žena i 11 muškaraca usporedila su promjenu u uzimanju tekućine s nikakvom promjenom u tom smislu. Ograničeni dokazi vrlo loše kvalitete pokazuju da je kvaliteta života specifična za simptome bila bolja nakon smanjenja unosa tekućine, iako su neki ispitanici opisali glavobolje, konstipaciju ili žeđ. Druga tri istraživanja u kojima je sudjelovalo 160 žena i 9 muškaraca usporedila su smanjenje unosa napitaka s kofeinom u usporedbi s nikakvom promjenom, a jedno istraživanje s 42 žene usporedilo je prehranu bogatu sojom s prehranom bez soje. Međutim, nije bilo moguće donijeti zaključke o djelovanju tih intervencija zbog metodoloških ograničenja i vrlo niske kvalitete dokaza. Štetni učinci bili su vrlo rijetki za sve ispitane intervencije.

Druge intervencije, kao što su smanjenje unosa slatkih gaziranih ili dijetalnih napitaka, smanjenje unosa alkohola, izbjegavanje konstipacije, prestanak pušenja, izbjegavanje tjelesnog napora ili smanjenje visoke razine ili povećanje niske razine tjelesne aktivnosti nisu se mogle procijeniti u ovom Cochrane sustavnom pregledu jer nisu nađeni klinički pokusi u kojima su te intervencije ispitane.

Zaključno, dokazi o djelovanju gubitka tjelesne težine na urinarnu inkontinenciju su obećavajući, a o ostalim intervencijama u životni stil nema dovoljno dokaza. 

Imamura M, Williams K, Wells M, McGrother C. Lifestyle interventions for the treatment of urinary incontinence in adults. Cochrane Database Sys Rev. 2015;12:CD003505.