MEDIX, God. 14 Br. 75/76  •  Stručni članak  •  Stomatologija u 21. stoljeću HR ENG

Probiotičke bakterije i proizvodi u prevenciji karijesaProbiotic bacteries and products in dental caries prevention

Domagoj Glavina, Dubravka Negovetić-Vranić, Kristina Škrinjarić, Ilija Škrinjarić

Suvremena etiologija razvoja karijesa podrazumijeva postojanje organskog supstrata (hrana) koji je temelj za metabolizam oralnih bakterija i rezultira produkcijom kiselina koje imaju demineralizacijski učinak na tvrda zubna tkiva. Jedna od suvremenih tehnika prevencije demineralizacije tvrdih zubnih tkiva (tj. razvoja karijesa) je primjena bakterioterapije, tj. upotrebe neopasnih bakterija koje zamjenjuju patogene bakterije i na taj način smanjuju produkciju kiselina. Ove se bakterije nazivaju probiotici - dodaci hrani koji sadrže žive mikroorganizme i pomažu poboljšavanju ravnoteže mikrobiološke flore. Najpoznatiji bakterijski sojevi koji imaju probiotičko djelovanje su Bifidobacterium spp., Lactobacillus spp. te neki sojevi Streptococcusa. Ovi se sojevi probiotičkih bakterija mogu naći u različitim proizvodima: mlijeku, siru, jogurtu, voćnim sokovima, i njihova redovita upotreba može imati značajno preventivno djelovanje

Ključne riječi:
probiotičke bakterije, prevencija karijesa

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju MEDIX, God. 14 Br. 75/76

Contemporary approach to caries etiology comprise existence of organic supstrate (food) for metabolism of oral bacteria which results with acid production. Produced acid attacks and demineralize hard dental tissues. One of the novel techniques in prevention of demineralization (caries formation) is bacteriotherapy, or application of non-cariogenic bacterial species that substitute pathogenic caries bacteria and thus minimise acid production. These bacterial species are called probiotics, and they help balance microbiologic flora. Some bacterial species with probiotic activity are: Bifidobacterium spp., Lactobacillus spp. and some species of Streptococcus. These bacteria can be found in different dietary products like: milk, cheese, yoghurt, fruit juices and their daily consumation can have significant caries preventive effect.

Key words:
probiotic bacteria, caries prevention