MEDIX, God. 23 Br. 124/125  •  Osvrt na stručno događanje  •  Gerontologija HR ENG

Primjena lasera u liječenju stresne urinarne inkontinencije i genitourinarnog sindroma u menopauzi

Marica Lukić, Ivana Popek

Na 202. gerontološkoj tribini Centra za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, održanoj 14. ožujka 2017. godine, predavanje o primjeni lasera u liječenju stresne urinarne inkontinencije i genitourinarnog sindroma u menopauzi održao je prof. dr. sc. Ivan Fistonić, prim. dr. med. Za temu je iskazano veliko zanimanje stručnjaka u zaštiti zdravlja starijih osoba, a osobito liječnika opće/obiteljske medicine (približno 200 timova).

Inkontinencija se definira kao nekontrolirano otjecanje mokraće i važan je gerontološko-javnozdravstveni problem, koji zbog manjkave preventive rezultira visokim troškovima liječenja, a javlja se dvostruko češće u žena nego u muškaraca. Od nevoljnog otjecanja mokraće ili nekog vida nelagode pri spolnosti, a koje su rezultat porođajne traume, pati čak 40% žena starijih od 35 godina. Inkontinencija kod muškaraca najčešće nastaje kao posljedica benignog ili malignog povećanja prostate.

Porođaj, ginekološke operacije i starenje procesi su koji uzrokuju nepovratno rastezanje mišića dna zdjelice, a dodatni činitelji koji potiču inkontinenciju su debljina, pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, kronične infekcije mokraćnih organa, neurološke bolesti kao i neki lijekovi (npr. antihipertenzivi i antidepresivi).

Za temu je iskazano veliko zanimanje stručnjaka u zaštiti zdravlja starijih osoba, a osobito liječnika opće/obiteljske medicine

Većina žena na pojavu nevoljnog otjecanja mokraće reagira tek kada problem poprimi ozbiljne razmjere. Zato je važna rana dijagnostika i početak liječenja. Preventivni programi za inkontinenciju uključuju sustavno organizirane vježbe jačanja mišića dna zdjelice (tzv. Kegelove vježbe) te promjene životnih navika (pravilna prehrana, održavanje normalne tjelesne težine, prestanak pušenja).

Budući da su kod kirurškog liječenja inkontinencije opisani stanoviti rizici i komplikacije, sve zastupljenije metode u liječenju tog stanja su neinvazivne metode, koje uključuju funkcionalnu elektrostimulaciju mišića zdjelice, radiofrekvencijsku terapiju, injiciranje botulinum toksina, farmakoterapiju i dr.

Preventivni programi za inkontinenciju uključuju sustavno organizirane vježbe jačanja mišića dna zdjelice te promjene životnih navika, istaknuto je na tribini

Posljednjih se godina problemi inkontinencije i genitourinarnog sindroma u menopauzi liječe laserskom fototerapijom. Prednosti laserske fototerapije u liječenju su neinvazivnost, jednostavnost i brza primjena bez negativnog učinka, sigurnost, pouzdanost i bezbolnost. Izvodi se ambulantno i bez anestezije, ne zahtijeva suzdržavanje od svakodnevnih odnosa te nije potrebno prekidati uzimanje lijekova koji se inače uzimaju.

Ispitivanja pokazuju da se mjesec dana nakon zahvata laserom poboljšanje stanja javlja u 40% žena s inkontinencijom, a u razdoblju do šest mjeseci nakon zahvata u više od 70% žena. Rezultati drugih istraživanja pokazuju da je 70% žena potpuno zadovoljno rezultatima liječenja, a osim poboljšanja inkontinencije, laserska fototerapija je imala značajan utjecaj na poboljšanje seksualnog života.