MEDIX, God. 20 Br. 109/110  •  Recenzija  •  Nutricionizam HR ENG

Darija Vranešić Bender:
"Priče o hrani"

Donatella Verbanac


Izdavač: C. T. – Poslovne informacije d.o.o., Zagreb
Godina izdanja: 2013
Format: 17 x 24 cm; uvez: meki s klapnama
Opseg: 239 stranica, 22 ilustracije

 

 

Knjiga „Priče o hrani“ drugi je hit doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender, nutricionistkinje s bogatim iskustvom u različitim područjima znanosti, kliničkog rada i konzultantskih aktivnosti. Autorica vješto uvlači čitatelja u složeni svijet hrane na zanimljiv i poučan način. Riječ je o štivu koje se lako čita i koje, unatoč utemeljenosti na egzaktnim znanstvenim činjenicama iz područja nutricionizma i prehrambene tehnologije, te izraženom autorskom pristupu opisanoj problematici, posjeduje potrebnu univerzalnost, čineći knjigu bliskom svakom čitatelju.

Poput onih koji analiziraju, proučavaju i do detalja ispituju svaku svoju tvrdnju, Darija Vranešić Bender u zbirnim tekstovima iznosi provjerene i minuciozno složene činjenice o jelima, namirnicama i načinima prerade i pripreme jela. Ona, baš kao i poznati lik iz crtića Nick Praskaton (čiji mi se lik odmah prizvao u sjećanje, čim sam prvi put vidjela izvrsno dizajniranu naslovnicu) istražuje, jer je u suštini znanstvenik, ali na svima razumljiv i pristupačan način približava činjenice o stvarima, namirnicama, jelima, dodacima koji nas svakodnevno u kuhinji i na stolu okružuju.

Knjiga je podijeljena u tri dijela koji nose nazive „Kultura prehrane“, „Simbioza žlice i vilice“ i „Robovi okusa“. Prvi dio govori o odnosu čovjeka i hrane kroz neke nove i stare spoznaje o percepciji okusa, psihološkom doživljaju hrane i hranjenja te podastire osnovne činjenice o mediteranskoj prehrani kao zlatnom standardu moderne prehrane – u organoleptičkom i zdravstvenom smislu.

Drugi dio prikaz je različitih svakodnevnih namirnica – od kruha i žitarica, preko mesa, ribe, mliječnih proizvoda, piva, vina do različitih dodataka, poput šećera, soli, sladila i začina. Sve te namirnice prikazane su kroz prizmu kemije hrane u kuhinji, od povijesnih podataka do moderne molekularne gastronomije. Pritom su kemijske promjene koje se zbivaju u hrani tijekom pripreme objašnjene jednostavno, razumljivo, a ipak oplemenjuju znanje nevještih u kuhinji, kao i profesionalnih kuhara.

Treći dio simboličnog naziva „Robovi okusa“ donosi priče o nekim omiljenim jelima i njihovim osobitostima, poput čokolade, juhe, različitih pjenica, emulzija kao što je majoneza ili omiljene ledene delicije – sladoleda.

„Priče o hrani“ zapravo su zbirka intrigantnih priča koje otkrivaju što se doista kuha u vašoj kuhinji. Namirnice su secirane oštrim perom znanstvenice, zaljubljenice i vrhunske poznavateljice hrane. Knjiga je mikroskopski precizna, ali i sočna zbirka koja otvara nove horizonte spoznaje o hrani i kulinarstvu. Djelo je poučno i zanimljivo, a čita se kao krimić jer stalno iznosi nove i nove podatke koji privlače pozornost te, što je najvažnije, bude interes da sami eksperimentiramo i tražimo nova rješenja u kuhinji.

Jer, kao što autorica navodi: „Ne moramo imati doktorat znanosti da bismo znali kuhati, no neka osnovna znanja o kemiji, namirnicama i njihovoj pripremi ipak moramo usvojiti. Kuhanje nije ništa drugo nego kemija primijenjena u loncu. U svakom se loncu s hranom stavljenom na vatru naime odvija mnoštvo kemijskih procesa: neki povoljno djeluju na svojstva jela, dok druge treba izbjeći.“

Ako želite postati kreativni kuhar, čak i ako to već jeste, posegnite za zanimljivom knjigom „Priče o hrani – od mesa do moussea“ jer ćete se naći na raskrižju brojnih novih mogućnosti u pripremi jela. S tog raskrižja krenut ćete putem vlastite kreativnosti. Ova nova i jedinstvena knjiga u svijetu gastronomije, pravi je centar kristalizacije od koga se počinju stvarati novi inovativni kristali u obliku kreativnih recepata u kuhinjama chefova, gastronomada, zaljubljenika u kuhanje, ali i običnih, svakodnevnih domaćica i domaćina koji jednostavno nalaze strast u kuhanju i kušanju jela.

Knjiga je prvo izdanje u sklopu novopokrenute biblioteke „Proxima“ tvrtke C. T. – Poslovne informacije d.o.o., Zagreb, specijalizirane na području stručnog izdavaštva u medicini, a spomenuto izdanje iskorak je prema popularnom štivu namijenjenom širokom krugu čitatelja, koje će, međutim, biti poticajno i stručnoj medicinskoj javnosti, budući da je temeljna svrha knjige promicanje nutricionizma i kulture prehrane s ciljem unapređenja i očuvanja zdravlja.