MEDIX, God. 23 Br. 127/128  •  Novost  •  Dijabetologija / Imunologija HR ENG

Pretili bolesnici s dijabetesom tipa 2 dodatno su imunološki opterećeni u odnosu na pretile osobe bez metaboličkih bolesti

Autorica C. Richards sa suradnicima objavila je u svibanjskom on-line izdanju „British Medical Journala“ rezultate zanimljivog istraživanja provedenog s ciljem procjene povezanosti pretilosti, dijabetesa tip 2 i imunološkog odgovora. Ispitivane skupine sastojale su se od 10 zdravih pretilih osoba (engl. Edmonton Obesity Staging System stage – EOSS, stupanj 0) i devet pretilih ispitanika s dijabetesom tipa 2 (EOSS stupanj 2). Svi su ispitanici bili usporedivi po indeksu tjelesne mase i bili su u dobi od 21 do 70 godina.

 

www.freeimages.co.uk
Intervencije u smislu mršavljenja značajno snižavaju rizik od carskog reza i preeklampsiji

Izolirane su mononuklearne stanice periferne krvi, uz određivanje fenotipa imunosnih stanica i ex-vivo stvaranje citokina nakon stimulacije fitohemaglutininom. Iz pune krvi procijenjena je aktivnost oksidativnog praska neutrofila. Mononuklearne stanice periferne krvi pretilih ispitanika sa stupnjem 2 prema EOSS-u proizvode značajno manje interleukina i faktora tumorske nekroze nakon stimulacije fitohemaglutininom u usporedbi s ispitanicima sa stupnjem 0 prema EOSS-u. Ispitanici sa stupnjem 2 prema EOSS-u također su imali veći udio citotoksičnih T-stanica, aktiviranih pomoćnih Tstanica i upalnih monocita. Njihovi neutrofili proizvodili su znatno više slobodnih radikala, a osim što su bili veći i granulirani, odlikovali su se i nižim indeksom stimulacije.

Rezultati govore da pretile osobe s dijabetesom tipa 2 u odnosu na zdrave pretile osobe imaju poremećaj funkcije neutrofila i odgovora T-stanica na podražaj, unatoč tome što njihove T-stanice odaju više aktivacijskih biljega. Time bi se djelomično mogla objasniti veća učestalost infekcija u toj populaciji.