MEDIX, God. 26 Br. 142 Supplement 2  •  Pregledni članak  •  Neurologija HR ENG

Preporuke o uzimanju lijekova koji modificiraju tijek bolesti u osoba s multiplom sklerozom u uvjetima epidemije koronavirusa

Ivan Adamec, Barbara Barun, Tereza Gabelić, Mario Habek

Infekcija koronavirusom SARS-CoV-2 (COVID-19) znatan je javnozdravstveni problem od pojave prvih slučajeva zaraze u Republici Hrvatskoj u veljači 2020. godine. Na globalnoj razini zaraza virusom prvi je put zabilježena u Kini u siječnju 2020. godine. Od tada se virus proširio na više od 100 zemalja te je Svjetska Zdravstvena Organizacija 11. ožujka 2020. godine proglasila zarazu COVID-om 19 pandemijom. Virus se prenosi kapljičnim putem, a sama bolest obilježena je povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem i otežanim disanjem. Kao ozbiljna komplikacija mogu se razviti upala pluća, teški akutni respiratorni sindrom i smrt.

Multipla skleroza (MS) je kronična upalna demijelinizacijska bolest središnjega živčanoga sustava. Iako sama bolest ne mijenja imunosni status oboljelih, uzimanje lijekova koji utječu na tijek bolesti (DMT – Disease Modifying Therapy) može znatno utjecati na mogućnost imunosnog odgovora na virusnu infekciju. 

Članak je dostupan u cijelosti u PDF formatu

PREUZMI PDF