Novi antioksidansi u goveđem, pilećem i svinjskom mesu
U tijelu životinja i ljudi (poglavito u mišićima i mozgu) nalaze se, između ostalog, i dipeptidi koji sadrže imidazol (imidazol-dipeptidi, IDP) te histidin ili njegov metilirani derivat. Zasad je poznato pet tipova IDP-a. Prvo je, početkom 20. stoljeća, otkriven karnozin (β-alanil-L-histidin) u ekstraktu goveđeg mesa. Njegovi metilirani analozi (anserin – β-alanil-3- metil-L-histidin) i balenine (β-alanil- 1-metil-L-histidin) otkriveni su u mesu gusaka i zmija. Homokarnozin (γ-aminobutil-L-histidin) i homoanserin (γ-aminobutiril-3-metil- L-histidin), u kojima je β-alanin zamijenjen γ-aminomaslačnom kiselinom (GABA), bili su prvi put izolirani iz mozga goveda.
OGLAS
Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: Medix, God. 28 Br. 155