"Neurologija za stomatologe"


Izdavač: Medicinska naklada, Zagreb
Godina izdanja: 2008.
Uvez: Tvrdi
Opseg: 370 stranica, 117 slika, 19 tablica

 
 
 

Neurologija za stomatologe predstavlja dugo očekivani udžbenik iz neurologije na hrvatskom tržištu. Iako je iz naslova vidljivo da je u prvom redu namijenjen studentima stomatologije, udžbenik je više nego kvalitetan materijal za učenje neurologije i za studente medicine, liječnike specijalizante (i specijaliste) neurologije kao liječnicima drugih specijalnosti.

Autori knjige, prof. dr. sc. Vida Demarin i prof. dr. sc. Zlatko Trkanjec, stručnjaci su sa značajnim brojem objavljenih publikacija, velikim iskustvom u dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi, što sve dolazi do izražaja u načinu pisanja, strukturi i sadržaju knjige, koji su maksimalno prilagođeni čitatelju. Autori su obradili neurološku patologiju osvrćući se i na anatomske, fiziološke i patofiziološke osnove neurološkog sustava i procese u njemu. Štivo je pisano jednostavnim, suvremenim načinom koji omogućava lako razumijevanje i pamćenje informacija.

Knjiga je logično podijeljena u jasno definirana poglavlja. U prvih sedam poglavlja prikazane su osnove anatomije i fiziologije živčanog sustava, opći neurološki simptomi i sindromi, poremećaji svijesti, ravnoteže, koordinacije i hoda. Osmo poglavlje opisuje suvremene dijagnostičke metode u neurologiji koje su zadnja dva desetljeća doživjele drastičan napredak. Opisane su pretrage likvora, neurofiziološke metode, vaskularne ultrazvučne metode, radiološke metode slikovnoga prikaza i nuklearno medicinske metode. U sljedećih 15 poglavlja obrađene su pojedine grupe neuroloških bolesti: neurovaskularne bolesti i moždani udar, demencije, ekstrapiramidne bolesti, epilepsije, tumori živčanog sustava, ozljede mozga, upale, multipla skleroza i demijelinizacije, glavobolje, bolesti leđne moždine, perifernog živčanog sustava, motornog neurona i nasljedne ataksije, neuromišićne bolesti, poremećaji žvakanja i gutanja te intrakranijalni tlak, edem mozga i hidrocefalus. U poglavljima koja opisuju pojedinu skupinu bolesti početak čini uvod, slijede definicija bolesti, epidemiologija, podjela, etiologija, patologija i patofiziologija bolesti, nakon čega se logično nastavlja opisom kliničke slike, dijagnostike, diferencijalne dijagnoze i liječenja određene bolesti. Unutar svakog poglavlja postoji istaknut okvir sa sažetim, ponovljenim najvažnijim činjenicama o temi.

Uzevši u obzir stalan napredak znanosti sa svakodnevnom pojavom noviteta u etiologiji, dijagnostici i terapiji neuroloških bolesti, autori su se trudili prikazali patofiziološke mehanizme, podjele, kriterije bolesti i terapiju prema najsuvremenijim spoznajama.

Knjiga je dopadljivo opremljena, s atraktivno ilustriranom naslovnicom, tiskana u praktičnom formatu, tvrdih korica i kvalitetnog uveza. Tekst je oblikovan u dvije kolone po stranici, a ilustracije i fotografije u knjizi ne samo da razbijaju monotoniju teksta, već su i informacija za sebe te olakšavaju učenje neurološke problematike. Na kraju knjige su kazalo i popis literature, koji sadrži kvalitetne reference novijeg datuma, a odabrani autori su svjetski priznati autoriteti u neurologiji.

Recenzenti knjige su akademik Zvonko Kusić, prof. dr. sc. Maja Relja, prof. dr. sc. Vesna Šerić i doc. dr. sc. Marija Žagar.

Neurologija za stomatologe je knjiga koju bi s razlogom trebao u svojoj biblioteci trebao imati svaki liječnik koji se bavi neurološkom patologijom, a naročito stoga što je nakon više od 10 godina na hrvatsko tržište stigao moderni udžbenik iz neurologije hrvatskih autora. Svjedoci smo da se u medicini većinom koristi strana literatura na engleskom jeziku. Ova knjiga može ravnopravno konkurirati stranim izdanjima, a vjerujem i da su domaći čitatelji nakon dugog vremena sa zahvalnošću dočekali kvalitetan udžbenik na hrvatskom jeziku.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 15 Br. 82