MEDIX, God. 25 Br. 138  •  Cochrane sustavni pregled  •  Ginekologija HR ENG

Nesteroidni protuupalni lijekovi u liječenju obilnoga menstrualnog krvarenja

Obilno menstrualno krvarenje važan je uzrok lošijeg zdravlja žena u premenopauzi. Iako se to stanje nerijetko liječi i kirurškim metodama, dostupno je i nekoliko farmakoloških načina. Nesteroidni protuupalni lijekovi smanjuju razinu prostaglandina koja je povišena u žena s obilnim menstrualnim krvarenjima i mogu imati učinak na dismenoreju. Cilj ovog sustavnog preglednog članka je utvrditi učinkovitost, sigurnost i podnošljivost nesteroidnih protuupalnih lijekova u redukciji menstrualnog krvarenja u žena reproduktivne dobi.

Pretraženo je šest različitih elektroničkih baza podataka do travnja 2019. U analizu su uključeni RCT­ovi koji su uspoređivali individualno liječenje nesteroidnih protuupalnih lijekova ili kombinirano s ostalim terapijama, placebom ili nekim drugim liječenjem. Obilno menstrualno krvarenje je procijenjeno objektivno ili subjektivno, ali bez patoloških ili ijatrogenih uzorka.

Uključeno je 19 RCT­ova (759 žena). Kao skupina, nesteroidni protuupalni lijekovi bili su učinkovitiji od placeba u smanjenju menstrualnog krvarenja, ali manje učinkoviti od traneksamične kiseline, danazola ili intrauterinog sustava s otpuštanjem levonorgestrela (LNG IUS). Liječenje danazolom uzrokovalo je kraću menstruaciju i imalo je više neželjenih učinaka od nesteroidnih protuupalnih lijekova, ali rezultati (temeljeni na istraživanjima od 1980. do 1990.) nisu utjecali na korištenje te metode liječenja. Međutim, danazol se ne preporučuje često za liječenje obilnog menstrualnog krvarenja. Nije bilo jasne razlike između nesteroidnih protuupalnih lijekova i drugih skupina liječenja (oralni lutealni progesteron, etamsilat, stariji intrauterini sustavi s otpuštanjem progesterona, oralni kontraceptivi), ali većina istraživanja bila je malena. Nije bilo jasne razlike između pojedinih nesteroidnih protuupalnih lijekova (naproksen i mefenaminska kiselina) u smanjenju obilnog menstrualnog krvarenja. Kvaliteta dokaza bila je niska do umjerena.

Zaključno, nesteroidni protuupalni lijekovi smanjuju obilno menstrualno krvarenje u usporedbi s placebom, ali su manje učinkoviti od traneksamične kiseline, danazola ili LNG IU. Neželjene reakcije su međutim izraženije u skupini liječenih danazolom. S obzirom na malen broj istraživanja, nema jasne razlike u liječenju nesteroidnim protuupalnim lijekovima i ostalim metodama liječenja (kao što su oralni lutealni progesteron, etamsilat i oralni kontraceprivi).

Bofill Rodriguez M, Lethaby A, Farquhar C. Non‐steroidal anti‐inflammatory drugs for heavy menstrual bleeding. Cochrane Systematic Review. 19 September 2019. CD000400.