Izdvojeno iz sadržaja

Utjecaj debljine na reumatske bolesti

Pretilost se definira kao prekomjerno nakupljanje masne mase koje predstavlja rizik za zdravlje. Obično se mjeri indeksom tjelesne mase (ITM) koji povezuje visinu i težinu pacijenata, iako je trenutno dana prednost opsegu struka i postotku masnog tkiva kao relevantnijim mjerilima. Pretilost i s njom povezani metabolički sindrom povezani su s brojnim reumatskim bolestima. Dio ove povezanosti potkrijepljen je činjenicom da masno tkivo djeluje kao endokrini organ koji luči adipokine. Najbolje opisani adipokini su leptin, adiponektin, rezistin i visfatin za koje se priznaje da imaju ulogu u upalama, pretilosti i autoimunosti.

Sto godina tvrtke Novo Nordisk – pogled u prošlost i budućnost

Danska farmaceutska tvrtka Novo Nordisk prošle godine s ponosom je proslavila svoj stoti rođendan, označivši tako stoljetnu predanost inovacijama i transformaciji liječenja kroničnih i rijetkih bolesti.

XII. simpozij odabrane teme iz dijalize

Tijekom simpozija raspravljalo se o zanimljivim temama kao što su dobna granica za transplantaciju bubrega, kako smanjiti i organizirati prelazak bolesnika s hemodijalize na peritonejsku dijalizu kao i o nastavku hemodijalize nakon zatajenja bubrežnog presatka.

"Elektrokardiogram u kliničkoj praksi"

Nova knjiga u izdanju Medixove medicinske biblioteke. U knjizi je izneseno sve znanje o elektrokardiogramu koji se rabi u kliničkoj praksi. U tom području nije objavljen tako sveobuhvatan udžbenik.

AKTUALNO IZDANJE: Medix, God. 30 Br. 159

Tema broja:

Debljina – kronična i progresivna bolest – novi pristupi u prevenciji i liječenju


Gost urednik:
prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.,
predsjednik Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a

OGLAS

Pregledni stručni članci

Epidemiološki pogled na fenomen debljine u Hrvatskoj

Osim što je i sama kronična bolest, debljina je ujedno i rizični čimbenik za brojne druge kronične bolesti. U Hrvatskoj prekomjerna tjelesna masa i debljina pogađaju 65% odraslih osoba. Podaci Europske inicijative praćenja debljine u djece pokazuju da u Hrvatskoj svako treće dijete školske dobi živi s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom. Alarmantno je što je u Hrvatskoj zabilježen konzistentan porast prevalencije prekomjerne tjelesne mase i debljine...

Hidradenitis suppurativa: novije spoznaje o etiopatogenezi i liječenju

Uloga liječnika obiteljske medicine u skrbi za pacijente s debljinom

Razgovori

Doc. dr. sc. Ana-Marija Liberati Pršo: Debljina – što sve ulazi u „jednadžbu“

Povezanost metaboličkog i endokrinog sustava važan je čimbenik u održanju zdravlja, ali i u nastanku raznih bolesti. Inzulinska rezistencija, debljina, šećerna bolest i metabolički sindrom samo su neki od pojmova koji su usko povezani u interakciji tih sustava i u velikoj mjeri ovisni o načinu prehrane, količini i kvaliteti sna te intenzitetu fizičke aktivnosti.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić: 40. obljetnica izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je ove godine obilježeno 40 godina od početka primjene postupaka izvantjelesne oplodnje. Prva „beba iz epruvete“ rođena je 23. listopada 1983. godine u Klinici za ženske bolesti i porode Petrova u Zagrebu. Tada je Hrvatska bila među prvih 10 zemalja u svijetu koje su postigle takav uspjeh.

Osvrti na stručna događanja

XV. kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva HLZ-a s međunarodnim sudjelovanjem

Petnaesti kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva Hrvatskog liječničkog zbora s međunarodnim sudjelovanjem održan je od 12. do 15. listopada 2023. paralelno s 14. kongresom Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara u rovinjskom hotelu Lone. Zastupivši svih šest sekcija Hrvatskog pedijatrijskog društva i šest užih specijalističkih samostalnih društava te suradnih struka, bio je platforma za razmjenu znanja i iskustava iz širokog spektra pedijatrijske kazuistike.

OGLAS

Osvrti

6. međunarodni simpozij o kroničnoj bolesti presatka protiv primatelja (kronični GvHD)

Ove je godine obilježeno 10 godina od prvoga Međunarodnog simpozija o kroničnom GvHD-u u Zagrebu, ali i 10 godina od osnutka Multidisciplinarnog tima za kronični GvHD KBC-a Zagreb...

XXXII. kongres Europske akademije za dermatologiju i venerologiju

Europska akademija za dermatologiju i venerologiju je i ove godine uspješno održala još jedan kongres, uživo i virtualno. Skup je trajao četiri dana, a više od 600 predavača iz više od 50 zemalja svijeta podijelilo je svoja iskustva te briljantno vodilo 180 sekcija pred više pod 15.800 delegata iz cijeloga svijeta.

Carl Gustav Jung: Sjećanja, snovi, razmišljanja

Medicina životnog stila – nova grana medicine

Edukacijski značaj specijalizacije iz gerijatrije u Europi