Kongres Hrvatskog društva za pelviperineologiju – recentne spoznaje o ženskom zdravlju

Autor: Rajko Fureš

U organizaciji Hrvatskog društva za pelviperineologiju, Zavoda za integrativnu ginekologiju, opstetriciju i minimalno invazivnu ginekološku kirurgiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, tvrtke Northern Lights te Comprehensive Center for Women's Medicine (Chicago, SAD), u hotelu „Matija Gubec“ u Stubičkim Toplicama održan je od 2. do 4. prosinca 2022. kongres Hrvatskog društva za pelviperineologiju s međunarodnim sudjelovanjem te poslijediplomski tečaj Zdjelična medicina. Skup je organiziran pod medijskim pokroviteljstvom „Medixa“.

OGLAS


U sedam godina djelovanja Hrvatsko društvo za pelviperineologiju, afirmiralo je integrativni i sveobuhvatni pristup ženskom zdravlju, organizirajući niz kongresa, predavanja i radionica diljem Hrvatske, ali se društvo isto tako uključilo i u brojne međunarodne aktivnosti pod vodstvom predsjednika prim. dr. sc. Damira Hodžića i suradnika.

Opravdanost djelovanja društva, kao i kvaliteta programa, pokazali su se i u praksi organizacijom kongresa i poslijediplomskog tečaja, koji su okupili brojne stručnjake iz Hrvatske i svijeta. Među tridesetak izlaganja na konferenciji, posebno su bila zapažena predavanja prof. Vesne Skul (SAD), dr. Saše Đukanovića (Slovenija) i doc. Rastka Maglića (Srbija). Obrađene su aktualne teme iz područja reprodukcijskog zdravlja, zdjelične medicine i pelviperineologije.

Prva tematska cjelina kongresa obuhvaćala je problematiku dijagnostike i tretmana najznačajnijih zdjeličnim bolesti i poremećaja, dok je u drugom dijelu za polaznike organiziran poslijediplomski tečaj o zdjeličnoj medicini. Organizirano je i predstavljanje postera uz slobodna priopćenja, a organizirane su i radionice, među kojima su najveću pozornost izazvale one posvećene funkcionalnoj elektromagnetskoj stimulaciji zdjeličnih organa.

Kongres Hrvatskog društva za pelviperineologiju potvrdio je aktualnost problematike sveobuhvatnog pristupa ženskom zdravlju, koje iziskuje kontinuirano praćenje, usvajanje i implementaciju najsuvremenijih znanstvenih spoznaja. Na spomenutim postulatima Hrvatsko društvo za pelviperineologiju priprema sljedeći međunarodni kongres o ženskom zdravlju u Poreču od 28. rujna do 1. listopada 2023. godine.